Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-06-2019 19:29

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην παράσταση με τίτλο «Ώρα καλή τζι ώρα γρουσή» του λαογραφικού ομίλου «Η Λυγερή» ΣΕΚ Λευκωσίας - Κερύνειας

Με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του λαογραφικού ομίλου «Η Λυγερή» ΣΕΚ Λευκωσίας – Κερύνειας, κ. Νίκου Σατσιά να θέσω υπό την αιγίδα μου την αποψινή εκδήλωση, με την πεποίθηση πως η παράδοση, μέσω της οποίας μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη ήθη, έθιμα και αξίες του παρελθόντος, συνιστά προϋπόθεση για την ύπαρξη πολιτισμού, αφού η σύγχρονη δημιουργία στηρίζεται στον πολιτισμό των γενιών που πέρασαν, με το παρελθόν να επιδρά δημιουργικά στο παρόν, διασφαλίζοντας τη συνέχισή μας μέσα στο χρόνο.

Στη μεταλαμπάδευση και αναβίωση της παράδοσής μας σημαντική είναι η συμβολή και η δράση όλων όσοι, θέλοντας να κρατήσουν ζωντανές τις θύμησες από το παρελθόν και συνακόλουθα να διασώσουν και συντηρήσουν την παράδοσή μας, διοργανώνουν ποικίλες εκδηλώσεις που ζωντανεύουν το ήθος και ύφος ζωής παλιότερων εποχών παρουσιάζοντας με τρόπο παραστατικό συνήθειες, καθημερινές ασχολίες, κοινωνικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο λαογραφικός όμιλος «Η Λυγερή», με την παράσταση «Ώρα καλή τζι ώρα γρουσή», δίνει σε όσους παρευρίσκονται σήμερα, μια σημαντική ευκαιρία, να γνωρίσουν την κυπριακή παράδοση μέσα από την καθημερινή ζωή και τα έθιμα που τηρούνταν σε ένα γάμο στην Κύπρο του χθες.

Φίλοι διοργανωτές του ομίλου,

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία να παρουσιάσετε την αποψινή παράσταση, αλλά και για την εν γένει συμβολή σας στην προσπάθεια που καταβάλλετε ενάντια στη λήθη των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων του τόπου μας. Γιατί οι πολιτιστικές αξίες του παρελθόντος είναι αυτές που έδωσαν το ιδιαίτερο χρώμα και διαμόρφωσαν τα διακριτά στοιχεία του λαού μας. Γιατί η παράδοση είναι η αλυσίδα που συνδέει τις γενιές μεταξύ τους εξασφαλίζοντας στερεότητα έναντι του οικουμενικού πολιτισμού. Ως εκ τούτου, η γνώση της παράδοσης επιβάλλεται, αν θέλουμε να κρατήσουμε την ιδιαιτερότητα και την πολιτιστική μας φυσιογνωμία.

Εύχομαι να συνεχίσετε την πολιτιστική σας δράση για αναβίωση άγνωστων στις νεότερες γενιές εθίμων, καθώς η παράδοση δεν σημαίνει οπισθοδρόμηση, αλλά πηγή αρχών και αξιών από το παρελθόν, για μια σωστή πορεία στο μέλλον. Οφείλουμε γι’ αυτό να επιστρέφουμε τακτικά στις ρίζες μας.

Και πάλι συγχαρητήρια.

------------------------- 

(ΕΚ/ΕΙ)