Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-06-2019 15:48

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων/Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Γαλλίας, στο Παρίσι

Με επαφές στο Γαλλικό Κοινοβούλιο ολοκληρώθηκε, σήμερα, η τριήμερη επίσκεψη στο Παρίσι αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων/Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Γαλλίας, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Γαλλικής Γερουσίας. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Λιλλήκας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Νίκος Τορναρίτης και τα Μέλη της Επιτροπής/Ομάδας Φιλίας κ. Άριστος Δαμιανού και κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Στις συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία παρίστατο ο Πρέσβης της Κύπρου στο Παρίσι κ. Παντιάς Ηλιάδης.

Στη Γαλλική Γερουσία πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων κ. Christian Cambon και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Jean Bizet. Στην Εθνοσυνέλευση, οι Κύπριοι βουλευτές έγιναν δεκτοί από την Αντιπρόεδρο του Σώματος κα Carole Bureau-Bonnard και είχαν χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και την Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης, κα Μarielle de Sarnez και κα Sabine Thillaye, αντίστοιχα.

Οι Κύπριοι βουλευτές παρακάθησαν, επίσης, σε γεύμα εργασίας, που παρέθεσε η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στη Γερουσία κα Nelly Tocqueville, με συμμετοχή της Αντιπροέδρου κας Pascale Gruny και του Μέλους της Ομάδας κας Marie-Pierre Monier, στην παρουσία του Επίτιμου Προέδρου της Ομάδας, Γερουσιαστή κ. Didier Marie.  

Σε όλες τις εν λόγω συναντήσεις, αμφότερες οι πλευρές υπογράμμισαν τη σημαντική ώθηση των σχέσεων Γαλλίας και Κύπρου, στη βάση κοινών αξιών, αρχών και στόχων, ειδικότερα όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σημειώθηκαν ιδιαίτερα, η σημαντική παρουσία γαλλικής εταιρείας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Γαλλίας – Κύπρου, ως ευρωπαϊκών εταίρων και πυλώνων ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίστηκε δε η βούληση των Κοινοβουλίων Γαλλίας και Κύπρου να συμβάλουν ουσιαστικά, μέσω της περαιτέρω ενδυνάμωσης της μεταξύ τους συνεργασίας και της ανάληψης κοινών δράσεων, στην επίτευξη των στόχων που έθεσαν οι δύο χώρες.

Οι Κύπριοι βουλευτές εξέφρασαν βαθιά εκτίμηση για τις σταθερές θέσεις αρχών της Γαλλίας, τόσο όσον αφορά στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όσο και στις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, ανέφεραν, οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών απομακρύνονται, λόγω της εμμονής της Τουρκίας στις αξιώσεις της για διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης και της εσαεί παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, αλλά και λόγω των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένη της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Χαιρετίζοντας τα συμπεράσματα του πρόσφατου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ειδικότερα την εισήγηση για άμεση επεξεργασία και υποβολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλογών για κατάλληλα μέτρα έναντι των παράνομων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας,, οι Κύπριοι βουλευτές τόνισαν την ανάγκη πρακτικής εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης από πλευράς της ΕΕ, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ενάντια στην εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, που είναι, όπως επεσήμαναν, και ΑΟΖ της ΕΕ. Αναφορές έγιναν, επίσης, από τους Κύπριους βουλευτές στα τετελεσμένα που δημιούργησε η Τουρκία επί του εδάφους, με έμφαση στον παράνομο εποικισμό, με στόχο την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας, καθώς και στον πλήρη έλεγχο που ασκεί η Τουρκία σε όλα τα επίπεδα στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από πλευράς των Γάλλων αξιωματούχων, επαναβεβαιώθηκε η πλήρης στήριξη της Γαλλίας προς την Κύπρο, στη βάση αρχών, αλλά και των ανησυχιών που η χώρα συμμερίζεται για ενδεχόμενη όξυνση της έντασης στην άκρως ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όσον αφορά στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας, της κλιματικής αλλαγής, της επένδυσης στους νέους, με έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία, κ.ά. Ειδικότερα όσον αφορά στις επιπτώσεις από την επικείμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τονίστηκε από πλευράς των Κυπρίων βουλευτών η ανάγκη ευρωπαϊκής στήριξης των κρατών μελών που θα επηρεαστούν ιδιαίτερα, όπως η Κύπρος.

Κοινή ήταν δε η θέση περί της ανάγκης έμπρακτης αλληλεγγύης, στο επίπεδο της ΕΕ, προς τις χώρες «πρώτης γραμμής», στο πλαίσιο μιας ολιστικής διαχείρισης του μεταναστευτικού. Οι Κύπριοι βουλευτές επεσήμαναν το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μικρή Κύπρος, δεχόμενη τους περισσότερους αιτητές ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Πρόβλημα, το οποίο, όπως επεσήμαναν, διογκώνεται περαιτέρω λόγω της ώθησης από την Τουρκία προσφύγων μέσω των κατεχομένων και της άρνησής της να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αντιπροσωπεία επιστρέφει στην Κύπρο απόψε. 

(ΕΚ/ΕΙ)