Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-06-2019 19:34

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην τελετή αποφοίτησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Είναι με αισθήματα χαράς, συγκίνησης και υπερηφάνειας που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να μοιραστώ μαζί σας μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής των φοιτητών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον κύκλο σπουδών τους, επιστέγασμα κόπων και προσπαθειών χρόνων, και είναι έτοιμοι να ανοίξουν τα φτερά τους σε πλατύτερο ουρανό. Η ένατη γενιά αποφοίτων του ΤΕΠΑΚ είναι από σήμερα γεγονός. Καταγράφοντας την πρώτη μεγάλη κατάκτηση, την κατάκτηση της γνώσης, που οδηγεί στο αύριο με αισιοδοξία και προσδοκία, αναμένουμε ότι η νέα αυτή γενιά θα εμβολιάσει με νέα πνοή, όνειρα και φαντασία την κυπριακή πραγματικότητα και θα μας οδηγήσει με σταθερά βήματα στη νέα εποχή, στην εποχή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. 

Η απόκτηση τίτλου σπουδών και η εν συνεχεία αναβάθμιση και επικαιροποίηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν αποτελούν αναντίλεκτα τη μεγαλύτερη επένδυση για τον σύγχρονο άνθρωπο. Οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις σε έναν πολυσύνθετο κόσμο που μεταβάλλεται καθημερινά σε όλους τους τομείς της ζωής, με προεξάρχοντα αυτόν της τεχνολογίας ή, ακόμα πιο σωστά, με την εισαγωγή της τεχνολογίας σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δράσης και δραστηριότητας, καθιστούν την πανεπιστημιακή μόρφωση και επιστημονική κατάρτιση, περιλαμβανομένων των δικών σας επιστημών και ειδικοτήτων, θεμέλιο και προνόμιο, αφού παρέχουν τη δυνατότητα στον άνθρωπο να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει μία θέση εργασίας σε νευραλγικούς τομείς της αγοράς σε ένα ολοένα αυξανόμενο ομολογουμένως ανταγωνιστικό περιβάλλον. 

Με την  παρουσία μου, σήμερα εδώ, γίνομαι μάρτυρας μιας τελετής που πραγματώνει την ταυτόχρονη επίτευξη ενός συλλογικού οράματος με προσωπικούς στόχους. Η σύζευξη αυτή, ατομικού και συλλογικού, μας γεμίζει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για το μέλλον, μας διανοίγει νέους ορίζοντες, αλλά και την ίδια ώρα, αυξάνει τις υποχρεώσεις μας. Ατομικά ο καθένας από εσάς, αλλά και εμείς, οι πολιτειακοί αξιωματούχοι της χώρας, πρέπει από σήμερα να νιώθουμε πιο δυνατοί, να νιώθουμε ότι μπορούμε να στοχεύσουμε πιο ψηλά για το ατομικό και το συλλογικό καλό, που σήμερα ταυτίζονται ενώπιον μας ιδεωδώς, για το καλό της πατρίδας μας.    

Διανύουμε, όπως γνωρίζετε, την εποχή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, την εποχή των τεράστιων τεχνολογικών επιτευγμάτων που επιφέρουν ριζικές αλλαγές στις παραγωγικές, εργασιακές, οικονομικές και κατ’ επέκταση κοινωνικές και πολιτικές δομές παγκοσμίως. Σ’ έναν τέτοιο κόσμο, που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα τον τρόπο που εργαζόμαστε, που επικοινωνούμε, που ζούμε, και άρα πρέπει να αλλάξει και τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε, επιβάλλεται να επαγρυπνούμε, ώστε οι ευκαιρίες ανάπτυξης που προκύπτουν να μην αποβαίνουν σε βάρος του ανθρώπου, αλλά να διανοίγουν νέους ορίζοντες και προοπτικές. Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν να διαδραματίσουν στο πλαίσιο αυτό πρωτεύοντα ρόλο.  Ευρισκόμενα παγκοσμίως στον πυρήνα αυτών των αλλαγών ως φορείς, αλλά και ως υποκινητές τους, μπορούν και πρέπει να εισαγάγουν την ανθρωπότητα στη νέα εποχή, διαφυλάσσοντάς την από τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύουν και αξιοποιώντας τις τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης και προόδου που δημιουργούνται. 

Την αποστολή αυτή έχει ταχθεί, ανάμεσα στα άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, να υπηρετήσει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το ΤΕΠΑΚ, του οποίου η ίδρυση και λειτουργία θεσπίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2003, αποτελεί σήμερα ένα σύγχρονο πρωτοποριακό πανεπιστήμιο με διεθνή αναγνώριση, που προωθεί την αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα σε τομείς αιχμής.  Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να διακριθεί παγκοσμίως και να αναδειχθεί στη συνείδηση του λαού ως ένα από τα καλύτερα στην Κύπρο. Οι πρυτανικές Αρχές διαχρονικά και το υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό προσωπικό, αλλά και οι ίδιοι οι φοιτητές είναι άξιοι συγχαρητηρίων και απονομής ευσήμων. Δημιουργώντας προστιθέμενη αξία με δράσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνογνωσίας, το ΤΕΠΑΚ παράγει και διαχέει επιστημονική γνώση στην κοινωνία και κατά αυτό τον τρόπο καθίσταται πολύτιμος αρωγός της πολιτείας και βασικός μοχλός ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό. Επιτρέψτε μου να συγχαρώ όλους για την προσήλωση στο έργο της προαγωγής της ποιότητας της παρεχόμενης γνώσης και της διάχυσής της, που συμβάλλουν τόσο στην πρόοδο της χώρας μας όσο και στην προβολή της ως δυναμικού ερευνητικού και πανεπιστημιακού κέντρου περιφερειακής και διεθνούς εμβέλειας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει τα τελευταία χρόνια αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του κοινοβουλίου και των πανεπιστημίων μας. Πέρα από τα μνημόνια συνεργασίας που έχουμε συνυπογράψει, ξεκινήσαμε πριν από τρία περίπου χρόνια τον διάλογο γύρω από την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, με απώτερο στόχο τη δημιουργία πλαισίου μηχανισμού που θα καταστήσουν την Κύπρο συμμέτοχη και ενεργό δρώσα στις κοσμογονικές εξελίξεις που συντελούνται. Προσδοκία μας να καταστούμε καταλύτης στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας φορέων που θα αποτελέσει οδηγό ανάπτυξης και εφαρμογής της τεχνολογικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ώστε να υλοποιηθούν τομείς της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Σας καλώ να συμμετέχετε στην προσπάθεια αυτή με τα ισχυρά όπλα της επιστημοσύνης και της τεχνογνωσίας που διαθέτετε.

Προσβλέπω, επίσης, στη συνεργασία και τη συμμετοχή τόσο των καθηγητών όσο και των φοιτητών, αλλά και των γονέων τους στη λειτουργία του θεσμού της Παράλληλης Βουλής, που εγκαθιδρύει το κοινοβούλιό μας, με στόχο να ενισχυθεί από τη μια η συμμετοχική δημοκρατία, η διαφάνεια και η πολιτότητα και από την άλλη να αξιοποιηθεί, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, η επιστημονική γνώση και τεχνογνωσία που παράγονται στον τόπο μας.

Η ειδική σχέση με μέλη της ακαδημαϊκής κοινωνίας, που έχουμε εγκαθιδρύσει με συστηματικό τρόπο, προσδοκούμε με τη δική σας συνδρομή να συνεχιστεί και αναβαθμιστεί.  Η συμβολή σας στην προσπάθεια αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική.  Το όραμα, κοινό.  Επενδύουμε στη γνώση, επενδύουμε στον άνθρωπο, επενδύουμε στο αύριο, ανταποκρινόμενοι στο ηχηρό κάλεσμα της νέας εποχής.

Συγχαίρω ξανά τους αποφοίτους της φετινής χρονιάς του ΤΕΠΑΚ και εύχομαι να συνεχίσουν να κυνηγούν διά βίου, με την ίδια αφοσίωση και το ίδιο πάθος, τη γνώση και να τη μετατρέπουν σε πράξη από όποια θέση κι αν επιλέξουν να υπηρετήσουν.

Σας ευχαριστώ πολύ. 

(ΕΚ/ΕΙ)