Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-06-2019 13:11

Χαιρετισμός Διευθύντριας ΓΤΠ στην Τελετή Ορκωμοσίας Μεταφραστών

Σας καλοσωρίσω σήμερα σε μια ξεχωριστή μέρα για το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών αφού αποτελεί μια κομβική στιγμή στην ιστορία του. 

Σήμερα κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της υπηρεσίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και μαζί του κλείνει τις πόρτες του στο κοινό και στους μεταφραστές ένας από τους σημαντικότερους κλάδους του, το Τμήμα Μεταφράσεων.               

Η πρώτη μας μεταρρύθμιση ήταν η εισαγωγή του συστήματος στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης όπου οι μαθητές ή οι γονείς μπορούν να προμηθεύονται τα απολυτήρια απ’ευθείας από τα σχολεία στις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 2018. 

Η εισαγωγή του Θεσμού του Ορκωτού Μεταφραστή στην Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί πραγματική καινοτομία στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας και δει του Υπουργείου Εσωτερικών, του πλέον αρμόδιου Υπουργείου εξυπηρέτησης του πολίτη. Με τον θεσμό αυτό έρχεται μια κρατική Υπηρεσία πλησιέστερα στον πολίτη εξυπηρετώντας τον άμεσα και γρηγορότερα με επαγγελματισμό και με την απαραίτητη διακριτικότητα.      

Φίλες και φίλοι,

Εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών με ένα έργο που του ανατέθηκε με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από το 1990 μέχρι σήμερα, ανταποκρίθηκε άριστα στις ανάγκες ολόκληρης της Δημόσιας Υπηρεσίας και του ευρύτερου κοινού από άκρη σε άκρη της ελεύθερης Κύπρου. 

Οι Μεταφράσεις υπήρξαν μέχρι σήμερα ένα σημαντικότατο κομμάτι του έργου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στο βαθμό που στο ευρύ κοινό το ΓΤΠ ήταν ταυτισμένο μόνο με τις μεταφράσεις. 

Το ΓΤΠ εκτός από αρμόδιος φορέας μέχρι σήμερα για πιστοποιημένες μεταφράσεις συμμετέχει παράλληλα σε σημαντικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για μεταφράσεις και γλωσσικά δεδομένα πρώτον ως Εθνικός Φορέας Δημοσίων Υπηρεσιών στον Ευρωπαϊκό Συντονισμό Γλωσσικών Πόρων (ELRC) στο πλαίσιο του οποίου έχει ήδη οργανώσει σχετική Ημερίδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει οριστεί ως Κέντρο συλλογής γλωσσικών πόρων από όλη τη Δημόσια Υπηρεσία.  Το ΓΤΠ εκπροσωπείται επίσης στο Συμβούλιο του Μεταφραστικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μετά τη ψήφιση του Νόμου περί Εγγραφής και Ρύθμισης των Υπηρεσιών του Ορκωτού Μεταφραστή στην Κυπριακή Δημοκρατία τον Μάρτιο του 2019, το υφιστάμενο σύστημα παροχής πιστοποιημένων μεταφράσεων από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μέσω των συνεργατών μεταφραστών του τερματίζεται.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του παρόντος Νόμου, έχει ιδρυθεί το Συμβουλίο Εγγραφής Ορκωτών Μεταφραστών, το οποίο είναι αρμόδιο για την εγγραφή στο Μητρώο των προσώπων που δικαιούνται να διενεργούν πιστοποιημένες μεταφράσεις ως Ορκωτοί Μεταφραστές, καθώς και για την άσκηση αρμοδιοτήτων οι οποίες του χορηγούνται από τον ίδιο τον Νόμο.

Σήμερα, λαμβάνει χώρα η Πρώτη Ορκωμοσία Μεταφραστών, οι οποίοι είναι τα ίδια πρόσωπα που ήταν μέχρι σήμερα στο Μητρώο Συνεργατών Μεταφραστών του ΓΤΠ και έχουν εγγραφεί βάσει του Νόμου στο επίσημο Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών.            

Το Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών έχει ήδη διοχετευτεί σε όλες τις κρατικές Αρχές και είναι διαθέσιμο στον ιστοτόπο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Μετά την ορκωμοσία τους σήμερα, οι Ορκωτοί Μεταφραστές θα λάβουν την ανάλογη πιστοποίηση και τις επίσημες σφραγίδες πιστοποίησης από το Συμβούλιο Εγγραφής Ορκωτών Μεταφραστών.            

Από την 1η Ιουλίου 2019 οι Ορκωτοί Μεταφραστές θα είναι πλέον οι αρμόδιοι για την παραλαβή εγγράφων προς μετάφραση και πιστοποίηση στα κατά τόπους γραφεία τους και η πιστοποίηση των μεταφράσεων θα γίνεται με πανομοιότυπο τρόπο ως γίνονταν μέχρι σήμερα από το ΓΤΠ.

Το ΓΤΠ έχει προβεί στα απαραίτητα βήματα, έτσι ώστε η μετάβαση της διαδικασίας μετάφρασης και πιστοποίησης από το ΓΤΠ προς τους Ορκωτούς Μεταφραστές ,να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και κατανοητή προς το κοινό. Ο σκοπός είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Οι Λειτουργοί του ΓΤΠ θα είναι στη διάθεση των πολιτών για τη μεταβατική περίοδο για καθοδήγηση και ενημέρωση καθώς και το Συμβούλιο Ορκωτών Μεταφραστών το οποίο θα εποπτεύει το έργο αυτό.           

Ο ιστότοπος του ΓΤΠ φιλοξενεί ήδη την ιστοσελίδα του Συμβουλίου Ορκωτών Μεταφραστών όπου παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την απευθείας επικοινωνία με τους Ορκωτούς Μεταφραστές.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα πήραμε την Κύπρο ένα βήμα πιο μπροστά με μια καινοτομία, μια ριζική μεταρρύθμιση, η οποία έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη.

Αγαπητοί Ορκωτοί Μεταφραστές,

Εκ μέρους του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας, το οποίο πρέπει να διακρίνεται από επαγγελματισμό, ανθρωπιά και, βεβαίως, από ήθος.                             

(ΝΑ/ΕΙ)