Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-07-2019 19:13

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην παρουσίαση του βιβλίου «Γιαλούσα 1974 – Εγκλωβισμένος Τίτλος Τιμής» του Παναγιώτη Φελλούκα

Θεωρώ  ιδιαίτερα ξεχωριστή την έκδοση του βιβλίου του Παναγιώτη Φελούκα «Γιαλούσα 1974, με τα μάτια ενός παιδιού - Εγκλωβισμένος τίτλος τιμής».

Είναι η κατάθεση της ψυχής όσων μαζί με τον συγγραφέα βίωσαν τα σκληρά χρόνια του εγκλωβισμού τους στη γενέθλια γη.

  • Όσων έγιναν αυτόπτες μάρτυρες των πολύ δύσκολων ημερών που έζησαν οι εκατοντάδες στην αρχή εγκλωβισμένοι μας,
  • Όσων με τρόμο και απόγνωση έπεφταν θύματα της αγριότητας και της βαρβαρότητας των στρατιωτών του Αττίλα, αλλά και του φανατισμού των Τουρκοκυπρίων  εξτρεμιστών,
  • Όσων με απελπισία έστρεφαν το βλέμμα τους ψηλά στον Θεό εκλιπαρώντας για τη σωτηρία των αγαπημένων τους,
  • Και όσων το κλάμα, το πένθος και η εγκατάλειψη κάθε ελπίδας διαδεχόταν τον πόνο και την αγωνία στην ψυχή και την καρδιά τους.

Το βιβλίο του Παναγιώτη Φελούκα καταγράφει εικόνες και πικρές μνήμες από την κατάληψη της Γιαλούσας από τον Αττίλα το 1974, τις συνθήκες επιβίωσης των εγκλωβισμένων, τη σύλληψη και τον κατάλογο των αιχμαλώτων, την εκτέλεση άοπλων Γιαλουσιτών, τα βασανιστήρια συλληφθέντων και την εκδίωξη των κατοίκων της Γιαλούσας και των άλλων χωριών της Καρπασίας.

Ιδιαίτερα σημαντική η έκδοση και από την πλευρά της παράθεσης δεκάδων ιστορικών φωτογραφιών από τη ζωή στη Γιαλούσα πριν από το 1974. Οι μνήμες ζωντανεύουν έντονα για να αποκτήσουν γνώση και οι νεότεροι. 

Συγχαίρω θερμά τον συγγραφέα για τη συμβολή του αυτή. Δεν πρόκειται για μια απλή έκδοση. Πέρα από κατάθεση ψυχής, αποτελεί και εξαιρετική προσφορά για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της συλλογικής εθνικής μας συνείδησης.

Εύχομαι καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο. Και να πάει όσο πιο μακριά μπορεί μεταφέροντας τα μηνύματά του.

_____________

ΡΜ/ΣΧ