Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-08-2019 15:29

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών για το πρόγραμμα αντικατάστασης των λαμπτήρων στις κοινότητες με λαμπτήρες Led

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε, σήμερα, συνάντηση με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε παρουσίαση του προγράμματος αντικατάστασης των υφιστάμενων λαμπτήρων στις κοινότητες με λαμπτήρες Led.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Πετρίδης ανέφερε: «Σήμερα έχουμε συμφωνήσει με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, περιβαλλοντικό αλλά και με σημαντικές οικονομικές εξοικονομήσεις. Το Πρόγραμμα Αντικατάστασης φωτιστικών οδικού φωτισμού σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου με λαμπτήρες Led. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει τεράστια περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη. Φτάνει να πω ότι οι εξοικονομήσεις μόνο από τη μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων στην ατμόσφαιρα φτάνουν τις 11.000 τόνους και θα προσφέρουν εξοικονομήσεις της τάξης των 300.000 ευρώ από το ποσό που πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο. Επίσης, θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εισαγωγών των ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενώ σε διάστημα περίπου οκτώ χρόνων θα εξοικονομηθεί ενέργεια της τάξης των 116 εκ. Kwh (κιλοβατώρων). 

Είναι μια πολιτική που σίγουρα συμβάλλει και στην επίτευξη των εθνικών μας στόχων όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών των ρύπων μέχρι το 2030 έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σίγουρα συνεισφέρει και στη βελτίωση του οδικού φωτισμού αλλά και στη μείωση της φωτορύπανσης. Πέραν των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων αυτής της πολιτικής πρέπει να πω ότι υπάρχουν και σημαντικά οικονομικά οφέλη τα οποία σε βάθος οκταετίας από την εξοικονόμηση ενέργειας φτάνουν σχεδόν τα 25 εκ. ευρώ. Αυτά είναι λεφτά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των κοινοτήτων, για άλλα έργα υποδομών και για άλλες πολιτικές αντί να δαπανούνται για την ενέργεια. Άρα, είναι και προς όφελος της ανάπτυξης των κοινοτήτων, αλλά και με μεγάλη περιβαλλοντική και ενεργειακή χροιά.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από τις αρχές του 2020 και η πλήρης αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων στις 350 κοινότητες της Κύπρου που υπολογίζονται περίπου 100.000 θα διαρκέσει ένα με ενάμιση χρόνο. Είναι κάτι για το οποίο έχει πρωτοστατήσει και η Ένωση Κοινοτήτων και η ΑΗΚ, έχουν γίνει μελέτες και από την ΑΗΚ και από την Ένωση Κοινοτήτων και θα υπογραφούν διαφορετικές συμβάσεις με την κάθε κοινότητα, ώστε η Κύπρος να είναι περήφανη για μια σύγχρονη περιβαλλοντική πολιτική που έχει, όπως έχω πει, σημαντικές εξοικονομήσεις για τις κοινότητες. Θέλω να ευχαριστήσω και την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και την ΑΗΚ γι’ αυτή τη συνεργασία. Είναι ένα σημαντικό μέτρο προόδου όσον αφορά τις κοινότητες. Την επόμενη βδομάδα θα πάει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου το κράτος, το Υπουργείο Εσωτερικών, θα αναλαμβάνει το κόστος αντικατάστασης των λαμπτήρων το οποίο ανέρχεται περίπου στα 15 εκ. ευρώ».

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου κ. Ανδρέας Κιτρομηλίδης τόνισε την πολύ καλή συνεργασία που έχει η Ένωση Κοινοτήτων με το Υπουργείο Εσωτερικών και ιδιαίτερα με τον Υπουργό. «Μια συνεργασία που τα τελευταία χρόνια αποδίδει καρπούς. Βλέπουμε, συζητούμε και προσπαθούμε να επιλύουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που είχαμε ήταν και ο οδικός φωτισμός. Με τη σημερινή εξαγγελία του Υπουργού σίγουρα θα έχουμε ένα μεγάλο όφελος, τόσο το κράτος όσο και οι κοινότητες όσον αφορά το κόστος που καταβάλλουμε στον οδικό φωτισμό.  Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό και τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως επίσης και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για τη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα ώστε να κατορθώσουμε να φτάσουμε σε αυτή την εξαγγελία», κατέληξε ο κ. Κιτρομηλίδης.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ κ. Παναγιώτης Ολύμπιος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο συμβάλει στον μεγάλο εθνικό στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας και επίσης, συμβάλλει θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος. «Για την Αρχή Ηλεκτρισμού το έργο αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόσκληση. Με το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή με επιτυχία», επεσήμανε.

Ολόκληρη η παρουσίαση του Προγράμματος βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/30Lw8M5 

(ΕΚ/EI)