Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-09-2019 11:31

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Νίκου Τορναρίτη στη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής για τον Προϋπολογισμό και Οικονομικό Σχεδιασμό της ΑΚΣ

Ολοκληρώθηκαν, χθες, στη Βαγδάτη οι εργασίες συνεδρίας της Μόνιμης Επιτροπής για τον Προϋπολογισμό και Οικονομικό Σχεδιασμό της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), στις οποίες η Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπείται από το βουλευτή κ. Νίκο Τορναρίτη, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος του Ιρακινού Κοινοβουλίου κ. Muhammed Al Halbosi. Ο κ. Τορναρίτης εκλέχθηκε ακολούθως στη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής. Συζητήθηκαν στη συνέχεια, θέματα που άπτονται της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της Συνέλευσης, καθώς και της λειτουργίας της Μόνιμης Γραμματείας της που εδρεύει στην Τεχεράνη. Περαιτέρω, υιοθετήθηκε Ψήφισμα για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της Συνέλευσης.

Σε παρεμβάσεις του, ο  Kύπριος βουλευτής εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για τη φιλοξενία στην ιστορική και πολύπαθη πόλη της Βαγδάτης, ευχόμενος παράλληλα ειρήνη και ευημερία στο φίλο ιρακινό λαό. Ευχαριστώντας για την εμπιστοσύνη στην Κύπρο, όπως αυτή αποτυπώνεται με την εκλογή του στο προεδρείο της Επιτροπής, σημείωσε ότι το Κοινοβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέκαθεν συμμετείχε στην ΑΚΣ ως αξιόπιστος και καλόπιστος εταίρος. Αναφερόμενος δε στο κύριο θέμα της συνάντησης, υπογράμμισε τη σημασία προσήλωσης στις προηγούμενες σχετικές αποφάσεις της Συνέλευσης, με οδηγό τις αρχές του συμβιβασμού και της ομοφωνίας, για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και τον καθορισμό της συνεισφοράς κάθε κράτους μέλους. Επαναβεβαίωσε, εξάλλου, τη θέση ότι η Κύπρος παραμένει στη διάθεση της Συνέλευσης, ως γέφυρα ειρήνης, πολιτιστικής ανταλλαγής και ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Ευχαρίστησε, περαιτέρω, το Ιράν για τη φιλοξενία της Γραμματείας της ΑΚΣ και την έμπρακτη υποστήριξή του στο έργο και το όραμα της Συνέλευσης.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο κ. Τορναρίτης είχε, τέλος, την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τις αντιπροσωπείες του Ιράκ, του Κουβέιτ, της Ινδίας και της Σαουδικής Αραβίας, τόσο για το ρόλο της Συνέλευσης, όσο και για άλλα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καυτηριάζοντας, μεταξύ άλλων, τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

(ΕΚ)