Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-07-2020 11:27

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής

Ειδική συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, 15 Ιουλίου 2020

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


Η σημερινή ειδική συνεδρία της Βουλής πραγματοποιείται με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Προτού καταθέσω την αναφορά μου, σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των ηρώων και των μαρτύρων της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία τους η μνήμη!


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σαράντα έξι μαρτυρικά χρόνια μετά την προδοσία και την καταστροφή, η Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχεται σήμερα σε αυτή την ειδική συνεδρία, για να καταδικάσει το διπλό έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας: το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή, που ακολούθησε πέντε ημέρες μετά, στις 20 του Ιούλη. Η κατοχή της μισής μας πατρίδας από τον τουρκικό στρατό, οι χιλιάδες πρόσφυγες, οι εγκλωβισμένοι συμπατριώτες μας, οι αγνοούμενοί μας συνιστούν τις τραγικές συνέπειες του διπλού και συνεχιζόμενου εγκλήματος.

Για άλλη μία χρονιά αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους όσοι ηρωικά θυσιάστηκαν, για να  υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ελευθερία της Κύπρου, τη συνταγματική τάξη και τη γη της πατρίδας μας, αλλά και τιμούμε τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, τους εγκλωβισμένους μας και τους εκτοπισμένους από τον τουρκικό στρατό πρόσφυγές μας.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατρανώνουμε σήμερα την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Στόχος μας η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στις αρχές και τις αξίες που προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Απαίτησή μας η ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η Τουρκία να αναλογιστεί το κόστος και τις συνέπειες της προκλητικής αλαζονείας και αδιαλλαξίας της, που δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.  Η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει ακόμη τη γενικότερη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας σε βάρος γειτονικών χωρών και ολόκληρης της περιοχής πριν δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.


Ένα ακόμα δείγμα αυτής της πολιτικής είναι δυστυχώς η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενώνει τη φωνή της με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, καταδικάζοντας έντονα την ενέργεια αυτή,  που πλήττει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του σεβασμού στο θρησκευτικό και πολιτισμικό πλουραλισμό. Για άλλη μια φορά, η Τουρκία δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, παραβιάζοντας κατάφωρα αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις διεθνείς συμβάσεις, που διέπουν την προστασία μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει αποφασιστικά, ασκώντας πιέσεις στην Τουρκία, τόσο για ακύρωση των σχεδιασμών της για την Αγία Σοφία όσο και για αλλαγή της αδιάλλακτης στάσης της στο Κυπριακό.

Η κληροδότηση στις μελλοντικές γενιές μιας ελεύθερης πατρίδας, χωρίς ξένους στρατούς και εποίκους, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της αποτελεί ευχή όλων και υποχρέωσή μας.  Η προκλητική στάση της Τουρκίας δε θα μας αποπροσανατολίσει από την προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού και την απαλλαγή από την κατοχή και τις ξένες παρεμβάσεις.  Αυτό θα αποτελέσει την ύψιστη τιμή για όλους όσοι ηρωικά θυσιάστηκαν για την Κύπρο μας, τη μέγιστη αναγνώριση για όλους όσοι υπομένουν μαρτυρικά τις τραγικές συνέπειες του διπλού εγκλήματος, το αντίδωρο για όλους όσοι προσμένουν ευλαβικά την επιστροφή στην πατρώα γη.

 

(ΝΝ/ΕΧΡ)