Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-05-2021 13:20

Συμμετοχή της Κύπρου στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της UNESCO για το νέο Στρατηγικό Σχέδιο για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη 2030

Πραγματοποιήθηκε στις 17-19 Μαΐου 2021 στο Βερολίνο, η παγκόσμια συνδιάσκεψη της UNESCO για την υιοθέτηση του νέου Στρατηγικού Πλαισίου Δράσης για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) 2030, με τη συμμετοχή πέραν των 200 Υπουργών Παιδείας και 2,500 εθνικών αντιπροσώπων, με στόχο την παρουσίαση και την υιοθέτηση από τις χώρες του σχεδίου δράσης για την ΕΑΑ, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2021-2030 και επικεντρώνεται σε πέντε βασικές περιοχές: α) στην υποστήριξη και ενίσχυση των εθνικών και περιφερειακών πολιτικών για την ΕΑΑ, β) στη διαμόρφωση περιβαλλόντων μετασχηματιστικής μάθησης, γ) στην ενίσχυση της επάρκειας των εκπαιδευτικών στην ΕΑΑ, δ) στην ενδυνάμωση και κινητοποίηση των νέων στα θέματα της ΕΑΑ, δ) στην ενίσχυση και ενεργοποίηση των τοπικής δράσης στο πλαίσιο της ΕΑΑ.

Ζητούμενο της συνδιάσκεψης αποτέλεσε η δέσμευση των χωρών ότι για τη νέα δεκαετία 2021-2030, η ΕΑΑ θα τεθεί δυναμικά στο επίκεντρο της τυπικής, μη-τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης, ως η μόνη επιλογή για την ποιοτική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών συστημάτων, τη διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση και της επίτευξης της παγκόσμιας Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Η σημασία της παγκόσμιας συνδιάσκεψης της UNESCO για την ΕΑΑ2030, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά προσαυξάνεται δεδομένης της αναγνώρισης του γεγονότος ότι οι παγκόσμιες ανθρωπιστικές, κοινωνικές, υγειονομικές και περιβαλλοντικές κρίσεις, όπως ο Covid-19, μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο μέσα από την υιοθέτηση κουλτούρας αειφορίας σε επίπεδο κρατών και κοινωνιών.

Η εθνική αντιπροσωπεία της Κύπρου, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, συμμετείχε με εκπροσώπους από τον χώρο της εκπαίδευσης, των ΜΚΟ, των ΜΜΕ και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΥΠΠΑΝ της Κύπρου επιλέγηκε να είναι ένας από τους ομιλητές της Συνδιάσκεψης, απόρροια της διεθνούς αναγνώρισης των πολιτικών και των δράσεων που έχει προωθήσει η Κύπρος για την ΕΑΑ. Στην ομιλία του ο ΥΠΠΑΝ κ. Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι το νέο Στρατηγικό Πλαίσιο Δράσης της UNESCO ESD 2030 είναι περισσότερο από ποτέ μια μεγάλη ευκαιρία, για να ανταποκριθούμε ως κράτη μέλη, ως κοινωνίες και ως άτομα στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, ως της μοναδικής επιλογής για τη δημιουργία ενός κόσμου, πιο ανθεκτικού, υγιή, ευημερούντα και αειφόρου, σημειώνοντας ότι η εκπαίδευση αποτελεί τη μοναδική επιλογή για τη διαμόρφωση πολιτών, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες αλλαγής για την επίτευξη της αειφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος επιλέγηκε να ηγηθεί της πρωτοβουλίας των κρατών μελών της UNESCO για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ως παράδειγμα καλής πρακτικής σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του νέου Στρατηγικού Πλαισίου Δράσης για την ΕΑΑ 2030. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, η Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας ψηλά στις προτεραιότητές της την ΕΑΑ, δεσμεύεται ότι στο αναθεωρημένο εθνικό στρατηγικό σχέδιο δράσης για το ESD 2030, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανασχεδιασμού, οι πέντε περιοχές προτεραιότητες όπως καθορίζονται από τον οδικό χάρτη της UNESCO για την ΕΑΑ, θα ενισχυθούν και θα ενδυναμωθούν.

Δεδομένης μάλιστα της διεθνούς και περιφερειακής δράσης της Κύπρου στην ΕΑΑ, ο κ. Προδρόμου στο καταληκτικό του σχόλιο επισήμανε ότι η Κύπρος έχοντας την τιμή να προεδρεύει σε δύο βασικούς περιφερειακούς μηχανισμούς για την ΕΕΑ, την Επιτροπή για την ΕΑΑ της UNECE και στην Μεσογειακή Επιτροπή για την ΕΑΑ, δεσμεύεται να συνεργαστεί με όλα τα κράτη μέλη της περιοχής προκειμένου να συμβάλει στην περιφερειακή εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου της UNESCO για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη 2030.

ΙΠ