Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-09-2021 12:53

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Πρόδρομου Γ. Προδρόμου στην παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορία της Προσχολικής-Προδημοτικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο, χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην παρουσίαση του βιβλίου της καταξιωμένης εκπαιδευτικού και συγγραφέως Μαρίας Μιχαηλίδου με τίτλο «Ιστορία της Προσχολικής-Προδημοτικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο». Η απόφαση της               κ. Μιχαηλίδου να ασχοληθεί με ένα τέτοιο θέμα, όχι τόσο «εμπορικό» αποδεικνύει, πρωτίστως, την ιδιαίτερη αγάπη για τον τόπο της, τα παιδιά και την εκπαίδευσή τους. Το βιβλίο αυτό έρχεται να προσθέσει φως στις πηγές πληροφόρησης για την εξέλιξη του νηπιαγωγείου και της προδημοτικής εκπαίδευσης, γενικά, στην Κύπρο, σημαντικό εγχειρίδιο για τον κάθε αναγνώστη, ιστορικό και ερευνητή, λαμβάνοντας υπόψη, μάλιστα, το γεγονός ότι δεν σημειώνεται ιδιαίτερη βιβλιογραφία επί του θέματος. Πρόκειται για μια έκδοση πλούσια σε αναφορές αλλά και μοναδικό φωτογραφικό υλικό. Ταυτόχρονα, η ίδια συγγραφέας με το βιβλίο της αυτό, έρχεται να συνδράμει στις συνολικές προσπάθειες της Πολιτείας για ποιοτική αναβάθμιση του νηπιαγωγείου στην Κύπρο.

Η Προδημοτική εκπαίδευση αποτελεί και τεκμηριωμένα το θεμέλιο και τη βάση για την εκπαίδευση κάθε παιδιού και το προετοιμάζει για την ίδια τη ζωή. Τα πρώτα χρόνια έχουν εξαιρετική σημασία για το παιδί, αφού τίθενται οι βάσεις της προσωπικότητας και συντελείται σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξή του σε διάφορους τομείς. Η Πολιτεία, και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο σχεδόν δεκαετίες θέτει ψηλά στις προτεραιότητές της την Προδημοτική εκπαίδευση, θέλοντας να της δώσει τη θέση που πραγματικά της αξίζει. Ενδεικτικά, σημειώνονται τα πιο κάτω:

  • Καθιέρωση της υποχρεωτικής Προδημοτικής εκπαίδευσης.
  • Συγγραφή νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων.
  • Εκπόνηση και εφαρμογή πενταετούς προγράμματος για εις βάθος επιμόρφωση των νηπιαγωγών για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Επέκταση Ορίου Ηλικίας Πρώτης Εγγραφής στην Προδημοτική και Α΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου.
  • Ποιοτική αναβάθμιση της κτηριακής υποδομής, με επεκτάσεις, ανεγέρσεις νέων σχολικών κτηρίων, εκεί όπου τεκμηριωμένα υπάρχει ανάγκη, συνεχής και σταδιακή αναβάθμιση των παιδότοπων των νηπιαγωγείων με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και γενικά, αναβάθμιση και εμπλουτισμός του παιδαγωγικού και τεχνολογικού εξοπλισμού τους.
  • Υλοποίηση μέτρων για την ασφάλεια και υγεία των σχολικών χώρων, με ανύψωση των περιφράξεων και την τοποθέτηση θυροτηλεφώνου.
  • Υποστήριξη των νηπιαγωγείων με Γραμματειακό Προσωπικό.

Αγαπητοί φίλοι,

Η Προδημοτική Εκπαίδευση και το νηπιαγωγείο δικαιούται να έχει τη θέση που του αξίζει. Συγχαίρω για άλλη μια φορά την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Μαρία Μιχαηλίδου για το βιβλίο της και εύχομαι αυτό να είναι καλοτάξιδο. Θερμά συγχαρητήρια αρμόζουν και στον εκδότη Ηλία Επιφανίου που στηρίζει διαχρονικά τους Κύπριους συγγραφείς.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας  οι συνεργάτες μου και εγώ προσωπικά, είμαστε στη διάθεση όλων εσάς που νοιάζεστε για την παιδεία, να αφουγκραστούμε κάθε έγνοια και προβληματισμό σας που αφορά στην Προδημοτική εκπαίδευση και όχι μόνον και να ανταποκριθούμε με τον δέοντα επαγγελματισμό, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, σε προτάσεις για παραπέρα βελτίωση του δημόσιου νηπιαγωγείου και της Προδημοτικής εκπαίδευσης, γενικότερα. Γιατί τα παιδιά μας δικαιούνται και πρέπει να έχουν την αγωγή και την εκπαίδευση που τους αξίζει και ένα καλύτερο και ευτυχισμένο μέλλον, το οποίο ελπίζουμε να διασφαλιστεί ακόμα περισσότερο με την επανένωση της πατρίδας μας.

 ΙΠ