Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-11-2021 08:30

Απάντηση του Τμήματος Δασών σε δημοσίευμα με τίτλο «Καίνε τον Ακάμα με οργανωμένο σχέδιο»

Αναφορικά με δημοσίευμα στη χθεσινή ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Καίνε τον Ακάμα με οργανωμένο σχέδιο» του κ. Άγγελου Νικολάου, το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προς αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνει τα ακόλουθα:

1. Ούτε ο Ακάμας καίγεται, ούτε οργανωμένο σχέδιο υπάρχει. Απλά και κατηγορηματικά ο τίτλος του άρθρου είναι παραπλανητικός. Ενώ λοιπόν στο κείμενο αναφέρεται επί λέξει «Τα πρόσθετα μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση τυχόν κακόβουλων πυρκαγιών» ο τίτλος αναφέρει ότι «Καίνε τον Ακάμα» δηλαδή ότι ο Ακάμας φλέγεται, ότι ο Ακάμας έχει παραδοθεί στις φλόγες. Πληροφορείται το κοινό ότι μέχρι σήμερα κάηκαν 0,05 εκτάρια από το Εθνικό Δασικό Πάρκο, αλλά και η καμένη έκταση εκτός του Πάρκου στην ευρύτερη περιοχή του Ακάμα περιορίστηκε στα 27 εκτάρια πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας ο οποίος ανέρχεται στα 70 εκτάρια. Όσο για το οργανωμένο σχέδιο δεν βρήκαμε καμιά αναφορά στο κείμενο!!! Καμιά λοιπόν σχέση ο τίτλος με το κείμενο.

2. Λανθασμένα θεωρούνται όλες οι πυρκαγιές οι οποίες τίθενται εκ προθέσεως ως κακόβουλες. Για παράδειγμα το καψάλισμα της αποκαλάμης είναι ένα εσκεμμένο άναμμα φωτιάς που, αν δεν ξεφύγει του ελέγχου, δεν χαρακτηρίζεται ως πυρκαγιά. Το δημοσίευμα, δύο τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο τις χαρακτηρίζει ως πυρκαγιές, τις χαρακτηρίζει και ως κακόβουλες. Ενημερώνεται το κοινό ότι δεν είχαμε ούτε μια κακόβουλη πυρκαγιά κατά του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα, ούτε πέρυσι, ούτε φέτος.

3. Λανθασμένα θεωρούνται οι πυρκαγιές της Πέγειας ως πυρκαγιές του Ακάμα.

(ΜΓ/ΕΧΡ)