Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-02-2022 15:07

Δελτίο Τύπου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνήλθε σήμερα, Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022, και συζήτησε τα πιο κάτω θέματα:

1.    Ο περί Προστασίας της Πατρότητας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021.

(Πρόταση νόμου των κ. Αντρέα Καυκαλιά, Χρίστου Χριστόφια και Γιώργου Κουκουμά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις)

(Αρ. Φακ. 23.02.062.163-2021)

2.    Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2021.

(Πρόταση νόμου των κ. Αντρέα Καυκαλιά, Χρίστου Χριστόφια και Γιώργου Κουκουμά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις)

(Αρ. Φακ. 23.02.062.164-2021)

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση, κεκλεισμένων των θυρών, σε σχέση με τις πιο πάνω προτάσεις νόμου, σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να επεκταθεί η χρονική περίοδος εντός της οποίας δύναται να ασκείται το δικαίωμα λήψης άδειας και επιδόματος πατρότητας. Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της επιτροπής και λήφθηκαν αποφάσεις ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε σχέση με την περαιτέρω εξέταση των προτάσεων νόμου.

3.    Η λειτουργία του Ειδικού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία.

(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων)

(Αρ. Φακ. 23.04.039.027-2022)

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω εγγραφέντος με τη διαδικασία του αυτεπαγγέλτου θέματος, στο πλαίσιο της οποίας ενημερώθηκε για τις δράσεις και τα σχέδια που χρηματοδοτούνται από το Ειδικό Ταμείο του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία. Την Επιτροπή απασχόλησαν, επίσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ειδικό Ταμείο του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία στην αποτελεσματική επιτέλεση του ρόλου που του έχει ανατεθεί. Συζητήθηκε ακόμη η ανάγκη αύξησης των διαθέσιμων κονδυλίων που περιλαμβάνονται στον ετήσιο προϋπολογισμό του ταμείου για ενίσχυση των δράσεων που αναλαμβάνει. Η συζήτηση του θέματος αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία θα ορισθεί σε κατάλληλο χρόνο.

4.    Ο περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και περί Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022.

       (Αρ. Φακ. 23.01.063.013-2022)

Η Επιτροπή τοποθετήθηκε, κεκλεισμένων των θυρών, σχετικά με τις πρόνοιες του πιο πάνω νομοσχεδίου, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για μεταφορά, από την 1η Ιανουαρίου 2022, της αρμοδιότητας εξέτασης επιδομάτων, βάσει της οικείας νομοθεσίας περί επιδομάτων, από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς και να συμπληρωθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τη μεταφορά, σε μεταγενέστερο στάδιο, του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια του σώματος σε ημερομηνία που καθορίστηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας, αφού προηγηθεί το στάδιο διαβούλευσης επί τροπολογιών οι οποίες ενδεχομένως να υποβληθούν από βουλευτές του σώματος.

5.    Ο περί Μετονομασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμος του 2022.

       (Αρ. Φακ. 23.01.063.005-2022)

Η Επιτροπή τοποθετήθηκε, κεκλεισμένων των θυρών, σε σχέση με τις πρόνοιες του πιο πάνω νομοσχεδίου, σκοπός του οποίου είναι η μετονομασία του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λόγω της σύστασης του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο είναι αρμόδιο για θέματα κοινωνικής πρόνοιας. Η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει το πιο πάνω νομοσχέδιο στην ολομέλεια του σώματος σε ημερομηνία που καθορίστηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας, αφού προηγηθεί το στάδιο διαβούλευσης επί τροπολογιών οι οποίες ενδεχομένως να υποβληθούν από βουλευτές του σώματος.

___________

Γραμματεία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Email: parliamentary-commitees@parliament.cy

(EK/ΣΧ)