Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-03-2022 15:09

Δελτίο Τύπου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συνήλθε σήμερα, Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022, και συζήτησε τα πιο κάτω θέματα:

1.    Ο περί Δικηγόρων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021.

            (Αρ. Φακ. 23.01.062.159-2021)

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου, ώστε να παρέχεται η ευχέρεια στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ως Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου, να αποφασίζει κατά πόσο το Νομικό Συμβούλιο θα υποστηρίζεται διοικητικά είτε από προσωπικό που υπηρετεί στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας είτε από προσωπικό που θα προσλαμβάνεται στη βάση ιδιωτικών συμφωνιών απασχόλησης.

Η Επιτροπή μελέτησε το κείμενο του νομοσχεδίου, άκουσε τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων και, αφού ολοκλήρωσε τη συζήτηση τόσο επί της αρχής όσο και κατ’ άρθρον, αποφάσισε να τοποθετηθεί σχετικά με τις πρόνοιες, σε επόμενη συνεδρία της.

2.    Ο περί της Καταπολέμησης της Απάτης και της Πλαστογραφίας μέσων Πληρωμής πλην των Μετρητών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021.

            (Αρ. Φακ. 23.01.062.158-2021)

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Καταπολέμησης της Απάτης και της Πλαστογραφίας μέσων Πληρωμής πλην των Μετρητών Νόμου, ώστε να περιληφθούν σε αυτόν οι παροχείς δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, οι παροχείς υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και οι φορείς κρίσιμων υποδομών πληροφοριών, όπως αυτοί ορίζονται στον περί Ασφάλειας Δικτύων και Συστημάτων Πληροφοριών Νόμο του 2020.

Η Επιτροπή μελέτησε το κείμενο του νομοσχεδίου, άκουσε τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων και, αφού ολοκλήρωσε τη συζήτηση τόσο επί της αρχής όσο και κατ’ άρθρον, αποφάσισε να τοποθετηθεί σχετικά με τις πρόνοιες, σε επόμενη συνεδρία της.

3.    Ο περί Ποινικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019.

            (Αρ. Φακ. 23.01.060.151-2019)    

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155, ώστε να καταργηθεί το δικαίωμα του κατηγορουμένου να επιλέγει να προβαίνει σε ανώμοτη δήλωση από το εδώλιο.

Η Επιτροπή μελέτησε το κείμενο του νομοσχεδίου, άκουσε τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων και, αφού ολοκλήρωσε τη συζήτηση, αποφάσισε να τοποθετηθεί σχετικά με τις πρόνοιες σε επόμενη συνεδρία.

4.    Ο περί Θεραπείας Κατηγορούμενων Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021.

            (Αρ. Φακ. 23.01.062.031-2021)

Η Επιτροπή συζήτησε επί της αρχής το πιο πάνω νομοσχέδιο, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Θεραπείας Κατηγορούμενων Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων Νόμου, ώστε η έκδοση διατάγματος για τη μεταφορά ανηλίκου σε χώρο ασφαλούς νοσηλείας να γίνεται μόνο κατόπιν αξιολόγησης από ψυχίατρο ή παιδοψυχίατρο, ανάλογα με την περίπτωση, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και διάγνωσης ενεργού ψυχοπαθολογίας, για την οποία χρειάζεται νοσηλεία.       

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει με την κατ’ άρθρον συζήτηση επί των προνοιών του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της.

5.    Ο περί Αποδείξεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020.

            (Αρ. Φακ. 23.01.061.030-2020)

Η Επιτροπή συζήτησε επί της αρχής το πιο πάνω νομοσχέδιο, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Αποδείξεως Νόμου, ώστε να διευρυνθεί το τεκμήριο αποδοχής, ως εκ πρώτης όψεως απόδειξη σε όλες τις νομικές διαδικασίες, καταχωρίσεων σε τραπεζικά βιβλία των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, πέραν των πιστωτικών ιδρυμάτων. Στόχος είναι η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων εκτός του τραπεζικού τομέα και η ενδυνάμωση της δευτερογενούς αγοράς δανείων με θετικό αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομία γενικότερα.

Η Επιτροπή άκουσε τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων, μελέτησε το κείμενο του νομοσχεδίου και αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση επί των προνοιών του σε επόμενη συνεδρία της.

6.    Οι περί Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας - Θέσεις Κτηματολογικού Λειτουργού Α΄ και Κτηματολογικού Λειτουργού Β΄ (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022.

            (Αρ. Φακ. 23.03.059.015-2022)

7.    Οι περί Γενικού Λογιστηρίου - Θέση Βοηθού Λογιστικού Λειτουργού Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022.

            (Αρ. Φακ. 23.03.059.017-2022)

8.    Οι περί Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου Κύπρου - Θέση Εκτελεστικού Διευθυντή (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022.

            (Αρ. Φακ. 23.03.059.020-2022)

Η Επιτροπή, αφού τοποθετήθηκε σχετικά με τις πρόνοιες των πιο πάνω κανονισμών, αποφάσισε την παραπομπή τους στην ολομέλεια.

9.    Οι περί Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής - Θέση Ανώτερου Λειτουργού Πληροφορικής (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2022.

            (Αρ. Φακ. 23.03.059.023-2022)

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχιστεί η συζήτηση επί των προνοιών των πιο πάνω κανονισμών στην Υποεπιτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την Εξέταση Κανονισμών που Αφορούν Σχέδια Υπηρεσίας.

10. Ο περί της Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας και Προστασίας των Θυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021.

            (Αρ. Φακ. 23.01.062.228-2021)

Η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει το νομοσχέδιο, σχετικά με το οποίο δεν υποβλήθηκαν τροπολογίες, στην ολομέλεια.

--------------------------------

Γραμματεία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

email: parliamentary-commitees@parliament.cy

(EK/ΣΧ)