Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-03-2022 18:30

Παρέμβαση της Βουλεύτριας κας Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, στο Ντουμπάι

Άρχισαν σήμερα στο Ντουμπάι οι εργασίες της  16ης Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ), την οποία φιλοξενεί το Εθνικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στις 9 και 10 Μαρτίου 2022. Η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετέχει με αντιπροσωπία, αποτελούμενη από τους βουλευτές κ. Ανδρέα Πασιουρτίδη (επικεφαλής), κα Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, κ. Χρίστο Ορφανίδη και κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.

Την Ολομέλεια της Συνέλευσης απασχόλησαν το θέμα της καθολικής πρόσβασης στην  ποιοτική εκπαίδευση, η μετανάστευση, η οικονομική ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 και η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος, για τα οποία υιοθετήθηκαν σχετικά ψηφίσματα. Στο Ψήφισμα για την Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, περιλήφθηκε τροπολογία της κυπριακής αντιπροσωπίας, με την οποία καλούνται τα κράτη μέλη της ΚΣΜ, που δεν έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της UNESCO κατά των διακρίσεων στην εκπαίδευση, να το πράξουν.

Σε παρέμβασή της για το θέμα της μετανάστευσης, η κα Θεοδώρου Σούπερμαν, με αφορμή την τραγική προσφυγική κρίση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία, επισήμανε την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής των βαρών, που προκύπτουν από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και τις αιτήσεις ασύλου. Οι αρχές αυτές, υπογράμμισε η Κύπρια βουλεύτρια, πρέπει να αντικατοπτρίζονται στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό μετεγκατάστασης και ισχυρές συμφωνίες επανεισδοχής βάσει κινήτρων με χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κα Σούπερμαν αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό μεταναστών και αιτητών ασύλου που δέχεται η Κύπρος και στις σοβαρές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται την οικονομία, την κοινωνία και την ασφάλεια της χώρας. Επισήμανε ότι ποσοστό της τάξης του 85% των αιτούντων άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία προωθούνται από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης, καταγγέλλοντας την Τουρκία για τη συστηματική εργαλειοποίηση του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος. Στόχος, τόνισε η Κύπρια βουλεύτρια, πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων των μαζικών μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αξιοπρεπών συνθηκών υποδοχής και διαβίωσης των μεταναστών, ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς μηχανισμού επανεισδοχής και επανένταξης, καθώς και εντατικοποίησης των προσπαθειών για την καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης και εμπορίας μεταναστών.

Στο σχετικό Ψήφισμα που ενέκρινε η Ολομέλεια, περιλήφθηκε τροπολογία της κυπριακής αντιπροσωπίας, με την οποία ενισχύεται η στάση της ΚΣΜ  όσον αφορά στην υποχρέωση των κρατών για ανάληψη της ευθύνης που τους αναλογεί και την επίδειξη αλληλεγγύης προς τα κράτη πρώτης γραμμής.

(ΣΧ)