Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-03-2022 19:15

Εισήγηση της Διευθύντριας του Τμήματος Φυλακών κας Άννας Αριστοτέλους σε σημερινή εκδήλωση με θέμα «Γυναίκες σε Ηγετικές Θέσεις»

Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, να συγχαρώ τους διοργανωτές της εκδήλωσης για το ενδιαφέρον και σημαντικό θέμα, και την Πρόεδρο της Βουλής, φίλη Αννίτα που έθεσε την παρούσα εκδήλωση υπό την αιγίδα της.

Στα πλαίσια της παγκόσμια ημέρας της γυναίκας, θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες, πάντα με υγεία, ευτυχία και επιτυχίες. Μέσα από αυτή την εκδήλωση, δίδεται η ευκαιρία σε όσους ξεχνούν, να θυμηθούν ότι η αξία μιας γυναίκας συνιστάται πρωτίστως στο γεγονός ότι είναι άνθρωπος, αυτόφωτος, και ολοκληρωμένος, με άτρητη, δυναμική και άφθαρτη προσωπικότητα, αποτελώντας σε αρκετές περιπτώσεις έμπνευση και κινητήριο δύναμη στη ζωή, κάνοντας τον κόσμο καλύτερο, όχι μόνο μέσα από τους διάφορους ρόλους της μητέρας, αδελφής, συζύγου, συντρόφου και κόρης, αλλά και μέσα από τη δουλειά, τις πράξεις και τα επιτεύγματά της, δημιουργώντας έναν κόσμο ισότητας, στον οποίο ανήκουν εξίσου και συνυπάρχουν τα φύλα, και γενικότερα όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διάκριση. Η επιτυχία ενός οργανισμού, δεν εξαρτάται από το φύλο του ηγέτη του οργανισμού αλλά από την συνέπεια στις αξίες του οργανισμού, οι οποίες καταγράφονται σε πράξεις στην καθημερινότητα των Φυλακών, την αφοσίωση και τη δέσμευση στο όραμα και στην ομαδική προσπάθεια που καταβάλλεται για την υλοποίηση των στόχων του οργανισμού.

Η έγκλειστη κοινωνία των Φυλακών αλλά και κάθε κοινωνία, με την παγκοσμιοποίηση δημογραφικά και κοινωνικά, έχουν εξελιχθεί σε πλουραλιστικές, και αυτό που τις κάνει ανθεκτικές στις προκλήσεις και κρίσεις του σήμερα και του αύριο είναι η αρμονική συμπερίληψη και συνύπαρξη όλων των διαφορετικών και μοναδικών τους στοιχείων. Αυτό μετουσιώνεται στην πράξη τα τελευταία 8 χρόνια στις Φυλακές μας, όπου οι κρατούμενοι μας – άνδρες γυναίκες – από 68 διαφορετικές χώρες, έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες συμμετοχής, στην εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση στα 9 σχολεία και εργαστήρια που έχουμε δημιουργήσει, στον αθλητισμό στα 8 γυμναστήρια και στα γήπεδα καλαθόσφαιρας, βόλεϊ μπολ, futsal, και εξωτερικών χώρων για καλλισθενική γυμναστική, στις κοινωνικές/ πολιτιστικές/ αθλητικές/ φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, εντός και εκτός Φυλακών, καθώς και σε ομάδες χορού, θεάτρου, μουσικής ορχήστρας κ.α, με σκοπό τον σωφρονισμό, την αναμόρφωση και την προσωπική τους ανάπτυξη, για την ομαλότερη επανένταξή τους.

Παράλληλα, τις ίδιες ευκαιρίες προσφέραμε στο προσωπικό - άνδρες και γυναίκες δεσμοφύλακες, όπου τα τελευταία 8 χρόνια διεκδικούν ισότιμους ρόλους στις Φυλακές, και ασκούν τα ίδια καθήκοντα χωρίς διάκριση σε όλους τους χώρους των Φυλακών, χωρίς πλέον να περιορίζονται οι δυνατότητες, η εξέλιξη και βελτίωση τους. Οι γυναίκες δεσμοφύλακες, μόλις 8 χρόνια προηγουμένως, όσο απίστευτο και αν ακουσθεί, δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να περπατήσουν σε όλους τους χώρους των Φυλακών, καθότι τα καθήκοντα τους περιορίζονταν αποκλειστικά στις γυναικείες πτέρυγες, και εννοείται δεν ασκούσαν τα ίδια καθήκοντα με τους άνδρες, αλλά δεν τους δόθηκε και ποτέ η ευκαιρία να ασκήσουν τα καθήκοντα τους σύμφωνα με το Σχέδιο Υπηρεσίας τους, το οποίο ήταν ίδιο με τους άνδρες συναδέλφους τους. Η κατάσταση αυτή ήταν πολύ υποτιμητική, ήταν απότοκο της στασιμότητας και του αναχρονισμού που επικρατούσε στον οργανισμό, διατυπωνόταν στα στερεότυπα που αφορούσαν τα φύλα και δημιουργούσαν ανισότητες και διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά και προβλήματα στην ευρύτερη έννοια του σκοπού των Φυλακών, που είναι ο σωφρονισμός και η αναμόρφωση των ανθρώπων ώστε να επανενταχθούν ομαλότερα στην ελεύθερη κοινωνία. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, ήταν η εξαθλίωση της αξιοπρέπειας των ανθρώπων που διέμεναν και εργάζονταν στον οργανισμό, οι σοβαρές παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα σκάνδαλα διαφθοράς, οι εξεγέρσεις, και η κατάρρευση του όλου οικοδομήματος του τότε τιμωρητικού μοντέλου που απέληξε με 6 αυτοκτονίες ανθρώπων σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Η πεποίθηση μας ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι – που αυτό είναι και μία από τις πέντε αξίες του Τμήματος μας – κρατούσε πάντα ανοικτούς τους ορίζοντές μας, οι οποίοι δεν επέτρεψαν ποτέ το φύλο ή άλλο διαφορετικό χαρακτηριστικό να καθορίσει οποιαδήποτε απόφασή μας, να διαμορφώσει πολιτική, να καθορίσει διαδικασία ή πρακτική στο Τμήμα μας.

Η συνέπεια στις αξίες μας, οι οποίες γενικότερα προωθούν τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διαφορετικότητα απορρίπτοντας κάθε είδους διάκριση, μας έκανε δημιουργικούς, εφαρμόζοντας καινοτόμους τρόπους διοίκησης στις Φυλακές όπως είναι ο μαθησιακός οργανισμός, το work-life balance, το Good Lives Model, και το Helix Organisation που δεν είχαν εφαρμοσθεί προηγουμένως σε καμία Φυλακή, θέμα για το οποίο κατατασσόμαστε στις τρεις πρώτες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στις χώρες του ΣτΕ στα βραβεία του European Public Sector Award για την κατηγορία του Innovative Leadership. Επίσης, καθορίζουμε διαδικασίες οι οποίες προωθούν τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και αναγνωρίζονται από τις χώρες του ΣτΕ ως βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες καταγράφονται σε εκδόσεις του ΣτΕ και επιστημονικά άρθρα, καταρρίπτοντας στερεότυπα που αφορούσαν τα φύλα, τους έγκλειστους ανθρώπους, την φιλοσοφία των Φυλακών και γενικότερα τον τρόπο διοίκησής τους.

Η επιτυχία της σωφρονιστικής μας υπηρεσίας εκτός συνόρων – σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο – αντανακλάται στη θετική εξέλιξη των ανθρώπων, στο χαμηλό ποσοστό υποτροπής το οποίο δεν ξεπερνά το 15%, έχοντας ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής στον κόσμο τα τελευταία 8 χρόνια, ενώ προηγουμένως ξεπερνούσε το 50%. Επίσης, έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοτραυματισμών, αυτοκτονιών και ενδοτμηματικής βίας, ακόμα και εν καιρώ COVID όταν το ποσοστό ενδοοικογενειακής βίας στην ελεύθερη κοινωνία είχε αυξηθεί κατά 40%, ενώ στις Φυλακές δεν είχαμε ούτε και ένα επεισόδιο βίας. Περαιτέρω, έχουμε το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα με της χώρας και καταγράφουμε το ψηλότερο ποσοστό συμμετοχής κρατουμένων στην εκπαίδευση από τις χώρες του ΣτΕ, με το εκπαιδευτικό μας σύστημα να έχει βραβευτεί ως βέλτιστη πρακτική το 2017 στη Ρώμη και το 2018 στη Χάγη.

Θα μπορούσα να απαριθμήσω σειρά άλλων θετικών αποτελεσμάτων, αλλά λόγω χρόνου θα ολοκληρώσω με το εξής. Η επιτυχία σε ηγετικές θέσεις δεν έχει να κάνει με το φύλο. Έχει να κάνει με τους φακούς που κοιτάζεις τον κόσμο και την επιτυχία, έχει να κάνει με την αποφασιστικότητα σου να αυτοβελτιώνεσαι και να ξεπερνάς τον εαυτό σου, αναζητώντας πάντα την καλύτερη εκδοχή του. Μόνο έτσι τα ακατόρθωτα γίνονται κατορθωτά για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το φύλο, ωστόσο κάποτε χρειάζεται να καταβάλεις περισσότερη προσπάθεια για να το επιτύχεις. Αρκετές γυναίκες υπηρέτησαν και υπηρετούν σε ανδροκρατούμενα συνήθως πόστα με μεγάλη επιτυχία. Το θέμα είναι η κάθε γυναίκα να πιστεύει στον εαυτό της και στις δυνατότητές της, αγνοώντας τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις και στερεότυπα που θα την κρατούν στάσιμη, ανοίγοντας τους ορίζοντες της. Σημαντικά στοιχεία της επιτυχίας είναι ο επαγγελματισμός, η φιλοσοφία που εφαρμόζεις σε έναν οργανισμό να προωθεί τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξία και διαφορετικότητα, οι ενέργειές σου να έχουν συνέπεια με τις αξίες του οργανισμού που έχεις θέσει, οι ικανότητες σου να συνάδουν με τη θέση που κατέχεις, και να εφαρμόζεις μεθόδους διοίκησης βασιζόμενες στις αρχές της αξιοκρατίας, της δίκαιης και αμερόληπτης μεταχείρισης των ανθρώπων.


(ΜΒ)