Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-03-2022 18:38

Δελτίο Τύπου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού συνήλθε σήμερα, Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022, και συζήτησε τα πιο κάτω θέματα:

1.     Οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Πειθαρχικός Έλεγχος Ακαδημαϊκού και άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021.

(Αρ. Φακ. 23.03.057.110-2020)

Η Επιτροπή άρχισε την κατ’ άρθρον εξέταση των πιο πάνω Κανονισμών, σκοπός των οποίων είναι να παρέχουν τη δυνατότητα στην Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου του Πανεπιστημίου Κύπρου:

α. να επιβάλλει σε μέλος του ακαδημαϊκού ή άλλου εκπαιδευτικού προσωπικού πειθαρχικές ποινές, σε περίπτωση καταδίκης του από ποινικό δικαστήριο για συγκεκριμένα αδικήματα,

β. να θέτει σε διαθεσιμότητα μέλος του ακαδημαϊκού ή άλλου εκπαιδευτικού προσωπικού, αν διαταχθεί έρευνα πειθαρχικού παραπτώματος εναντίον του ή με την έναρξη αστυνομικής έρευνας με σκοπό την ποινική δίωξη εναντίον του,

γ. να επιβάλλει σε μέλος του ακαδημαϊκού ή άλλου εκπαιδευτικού προσωπικού χρηματική ποινή, αν παραλείπει να εμφανιστεί ενώπιόν της ή αν αρνείται να απαντήσει σε ερώτηση.

Σημειώνεται ότι οι Κανονισμοί, που σκοπό έχουν την κάλυψη του κενού που εντοπίστηκε στο νομοθετικό πλαίσιο και καταγράφεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το έτος 2015, απασχόλησαν την Επιτροπή και κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της μελέτης τους.  Η εξέταση των Κανονισμών θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

2.     Οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Δίδακτρα) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021.

(Αρ. Φακ. 23.03.055.057-2018)

Η Επιτροπή άρχισε την κατ’ άρθρον εξέταση των Κανονισμών, σκοπός των οποίων είναι η δημιουργία πλαισίου για την παροχή προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε γλώσσα άλλη από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και ο καθορισμός του ύψους των διδάκτρων που θα καταβάλλονται από τους φοιτητές για την παρακολούθηση αυτών των προγραμμάτων σπουδών.

Σημειώνεται ότι η εξέταση των Κανονισμών, οι οποίοι απασχόλησαν την Επιτροπή και κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο, αλλά δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της μελέτης τους,  θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

3.     Οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Φοιτητικά Θέματα και Θέματα Σπουδών) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021.

(Αρ. Φακ. 23.03.055.058-2021)

Η Επιτροπή άρχισε την κατ’ άρθρον εξέταση των Κανονισμών, σκοπός των οποίων είναι ο καθορισμός του τρόπου εισδοχής φοιτητών σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε γλώσσα άλλη από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας που θα προσφέρονται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σημειώνεται ότι η εξέταση των Κανονισμών, οι οποίοι απασχόλησαν την Επιτροπή και κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο, αλλά δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της μελέτης τους,  θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Γραμματεία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού

Email: parliamentary-commitees@parliament.cy

(ΝΓ)