Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-03-2022 18:30

Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών στις εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Άρχισαν, σήμερα, οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα «Ευρωπαϊκές πολιτικές για τους πολίτες», η οποία πραγματοποιείται στο Val de Loire της Γαλλίας, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν οι βουλευτές κ. Γιαννάκης Γαβριήλ (επικεφαλής), κα Σάβια Ορφανίδου και κ. Ηλίας Μυριάνθους.

Στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα την Κοινή Γεωργική Πολιτική, o κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι η πανδημία Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε νέες και πρωτοφανείς συνθήκες, οι οποίες επηρέασαν τον γεωργικό τομέα. Επισήμανε ότι οι τελευταίες εξελίξεις μείωσαν τα αποθέματα σιτηρών σε πολλές χώρες και προκάλεσαν αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια. Ειδικότερα, ο κ. Γαβριήλ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως νησί, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη μικρής και μεσαίας κλίμακας γεωργία, στη στήριξη των γεωργών και κτηνοτρόφων εναντίον αθέμιτων πρακτικών, στη διασφάλιση επαρκούς εισοδήματος για τους αγρότες και στην ενθάρρυνση νέων γεωργών, ώστε να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες και καινοτομία στην πρωτογενή παραγωγή. Ο κ. Γαβριήλ υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει ψηλά στην πολιτική της ατζέντα την εγγύηση της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και της ασφάλειας των τροφίμων, εφαρμόζοντας τους ίδιους κανόνες και ελέγχους στα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες. Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, ανέφερε ο κ. Γαβριήλ, πρέπει να εξεταστεί ο καθορισμός ανώτατης τιμής για τις πρώτες ύλες και τα σιτηρά για προστασία των γεωργών και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά σε δίκαιες και προσιτές τιμές. Σημείωσε, επίσης, ότι για να διευκολυνθεί η επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων της ΕΕ, κατά την παροχή κινήτρων και βοήθειας, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους και επαρκής οικονομική στήριξη.

Η κα Ορφανίδου, στο πλαίσιο συζήτησης για τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια ο τομέας της υγείας δέχεται πίεση λόγω της πανδημίας Covid-19 και χαιρέτισε την αλληλεγγύη της ΕΕ προς τους πολίτες της Ουκρανίας στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η κα Ορφανίδου υπογράμμισε ότι η υγεία των ανθρώπων και των ζώων και το περιβάλλον είναι αλληλένδετα, και κατά συνέπεια, η βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων, η καλύτερη διαβίωση των ζώων, η χρήση λιγότερων χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, καθώς και η διαφανής σήμανση των προϊόντων, θα έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη στον τομέα της υγείας. Η κα Ορφανίδου υπογράμμισε επίσης ότι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας προϊόντα, πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της απευθείας σχέσης παραγωγού-καταναλωτή και πρέπει τα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες να ελέγχονται, ώστε να πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η κα Ορφανίδου υπογράμμισε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να καθιερώσει ένα αγροδιατροφικό σύστημα υψηλής ποιότητας, λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον και περισσότερο ανθεκτικό σε περιόδους κρίσεων και να προωθήσει στρατηγικές και κανονισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που να παρέχουν την απαραίτητη οικονομική χρηματοδότηση στα κράτη μέλη για να στηρίξουν την προσπάθεια για ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων στην Ευρώπη.

Ο κ. Μυριάνθους, σε παρέμβασή του για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα περιφερειακά ταμεία στην ενεργειακή μετάβαση επισήμανε ότι το κόστος μετάβασης σε μη ρυπογόνα ενεργειακά συστήματα αποτελεί πρόκληση για την ΕΕ και ότι παρά την ισχυρή πολιτική δέσμευση για μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης θα είναι ισορροπημένη, δίκαιη και διαφανής. Ως εκ τούτου, ανάφερε ο κ. Μυριάνθους, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών και των κοινοτήτων που θα επιβαρυνθούν από τη διαδικασία της απεξάρτησης από τις ανθρακούχες εκπομπές. Παράλληλα, ανέφερε ο κ. Μυριάνθους, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοδοτήσεις θα διοχετευτούν προς τον επιδιωκόμενο σκοπό και ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση αυτή.  Ειδικότερα, στον τομέα της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης, ο κ. Μυριάνθους τόνισε ότι πρέπει να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών τόσο σε οικονομική ενίσχυση όσο και σε προϊόντα σίτισης.

(EK)