Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-07-2022 10:57

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στην υπογραφή συμβολαίου υλοποίησης του Έργου - Διεύρυνση / Βελτίωση του Δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, Φάση Γ΄

Η υπογραφή και κατ΄επέκταση η έναρξη υλοποίησης του Πολεοδομικού Οδικού Έργου της βελτίωσης και διεύρυνσης του Δρόμου που συνδέει τη Λάρνακα με τη Δεκέλεια είναι ένα ακόμα έργο υποδομής ύψιστης σημασίας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Λάρνακας που ξεκινά από το Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας και επεκτείνεται μέχρι και τη στροφή προς την Πύλα.

Και είναι ύψιστης σημασίας γιατί είναι ένας δρόμος με χαρακτήρα πολυλειτουργικό, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε κακή κατάσταση, τόσο ως προς το επίπεδο οδικής ασφάλειας και εξυπηρέτησης της κυκλοφορίας, αλλά και αναφορικά με τις διευκολύνσεις και την εξυπηρέτηση των αναπτύξεων και των χρηστών του δρόμου.

Το όραμα του Υπουργείου Εσωτερικών και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, που σχεδίασε το Ρυθμιστικό Σχέδιο, είναι ακριβώς αυτό. Να μετατρέψουμε τον δρόμο σε μια σύγχρονη αστική λεωφόρο, που δίδει τον πρέποντα χώρο στους πεζούς, στους ποδηλάτες, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στο αυτοκίνητο συνδυάζοντας το πράσινο με τις δεντροστοιχίες που χωροθετούνται.

Ο σχεδιασμός αυτός σε συνδυασμό με τη θέση του δρόμου δίπλα από τη θάλασσα, δημιουργούν ένα νέο γραμμικό πάρκο αναψυχής στην πόλη της Λάρνακας, που είμαστε βέβαιοι ότι θα τύχει της πρέπουσας αξιοποίησης τόσο από τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες και τουρίστες.

Αυτή η Γ Φάση είναι η συνέχεια των προηγούμενων φάσεων που ήδη  υλοποιήθηκαν και αρχίζουν από το λιμάνι της πόλης.

Εχω δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι το ΥΠΕΣ και το ΤΠΟ έχουν εγκαταλείψει τους αποασπασματικούς σχεδιασμούς έργων. Σχεδιάζουμε στη βάση ολιστικών πολεοδομικών παρεμβάσεων γιατί μόνο έτσι πετυχαίνεις δραστικές αλλαγές στο χώρο.

Και είναι ακριβώς γι αυτό τον λόγο που ταυτόχρονα με την προώθηση του συγκεκριμένου έργου το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ωριμάζει για την επόμενη περίοδο και την επέκταση της ανάπλασης του δρόμου αυτού, στα όρια της Πύλας που θα αποτελέσει και την επόμενη φάση του Έργου. Με αυτό τον τρόπο  θα συντελεστεί μια συνολική αναβάθμιση ολόκληρου του θαλάσσιου μετώπου της πόλης.

Η νέα λοιπόν αυτή διευρυμένη λεωφόρος τεσσάρων λωρίδων,, μήκους 7,2 χιλιομέτρων, πέραν από συλλεκτήριος δρόμος θα πλαισιώνεται σχεδόν σε όλο της το μήκος, από εμπορικές και τουριστικές αναπτύξεις και βεβαίως θα διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου δρόμου με πλατιά πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο νησίδες πρασίνου, τέσσερεις νέους ισόπεδους κυκλικούς κόμβους, φωτοελεγχόμενες διαβάσεις πεζών τύπου pelican, πρόνοιες για την ασφαλή διακίνηση ΑμεΑ αλλά και υπερυψωμένο οδόστρωμα στις συμβολές των υπηρεσιακών δρόμων για διευκόλυνση της διέλευσης των πεζών και ποδηλατιστών.

Θα κατασκευαστούν επίσης 345 νέοι χώροι στάθμευσης επί της προτεινόμενης όδευσης και 14 χώροι στάθμευσης για ΑΜΕΑ, αλλά και νέοι κόλποι για τη στάση λεωφορείων.

Χρειάστηκε να απαλλοτριώσουμε περίπου 22,131 τ.μ. ιδιωτικής γης για να γίνει πραγματικότητα το έργο οπότε χωρίς να αποτελεί δικαιολογία, γίνεται αντιληπτό, και το χρονοβόρο του εγχειρήματος αλλά και το ψηλό κόστος που μόνο για τις απαλλοτριώσεις θα κυμανθεί περί τα 5,8 εκατομμύρια ευρώ. Τα κατασκευαστικά σχέδια εκπονήθηκαν το 2018 από ιδιώτη μελετητή και ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Οκτώβρη του 2021.

Οφείλουμε και πρέπει να γίνουμε και γρηγορότεροι και πιο αποτελεσματικοί. Και έχει διαφανεί πλέον ξεκάθαρα ότι και οι Νομοθεσίες των Προσφορών αλλά και οι διαδικασίες χρήζουν τροποποίησης. Ο τόπος και οι πολίτες χρειάζονται τα έργα ανάπτυξης όσο πιο σύντομα γίνεται κάτω βεβαίως από διασφαλισμένες και θεσμοθετημένες συνθήκες διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Αυτό το έργο κυρίες και κύριοι γίνεται πραγματικότητα με την συμμετοχή στο κόστος και των Δήμων Λάρνακας, Λιβαδιών αλλά και της Κοινότητας της  Ορόκλινης που αθροιστικά θα συνεισφέρουν το 1/5 της δαπάνης με το υπόλοιπο να καλύπτεται από το κεντρικό κράτος.

Και είναι με αυτό τον ίδιο τρόπο και την ίδια μεθοδολογία που έχουν ήδη προωθηθεί και υλοποιηθεί στην Επαρχία Λάρνακας το τελευταίο διάστημα πολλά άλλα Πολεοδομικά Έργα, είτε οδικά, είτε έργα διαμόρφωσης του τοπίου όπως :  

  • Οι δύο φάσεις του παραλιακού πεζόδρομου στα όρια της Κοινότητας Ορόκλινης, που γειτνιάζει με τον δρόμο.
  • Η πρώτη φάση του παραλιακού πεζόδρομου/ποδηλατόδρομου στην Κοινότητα των Περβολιών.
  • Είναι υπό κατασκευή η διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας της Δρομολαξιάς.   
  • Εξωραίζεται ο περιβάλλοντας χώρος της εκκλησίας του Αγίου Φωκά στο Δήμο Αθηένου, ενώ υλοποιείται η δεύτερη φάση της αποκατάστασης της δημοτικής αγοράς   
  • Ακόμα είναι υπό κατασκευή η ανάπλαση περιμετρικά της Πλατείας Απ. Λουκά στον Δήμο Αραδίππου.  
  • Ενώ στο Δήμο Λιβαδιών προχωρά η μελέτη της ανάπλασης της Λεωφόρου Μακαρίου στο Δήμο Λιβαδιών.

Κύριες και κύριοι,

Η κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης της ακολουθεί μια συγκεκριμένη μεθοδολογία στην αντιμετώπιση των κατά καιρούς οικονομικών δυσκολιών αλλά και στην υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων.

Στις κρίσεις απαντούμε με έργα ανάπτυξης. Ετσι διαχειριστηκαμε την κρίση του 2013, έτσι πετύχαμε την κατά δύο ολοκληρα χρόνια πρόωρη έξοδο μας από το μνημόνιο έτσι αντιμετωπίζουμε σήμερα τόσο τα προβλήματα που ενέκυψαν λόγω πανδημίας αλλά και των πληθωριστικών τάσεων ελέω του πολέμου στην Ουκρανία.

Παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, όχι μόνο δεν αναστείλαμε αναπτυξιακά έργα αλλά μπορέσαμε χάρη στη νοικοκυρεμένη οικονομική μας πολιτική να τα υλοποιούμε χωρίς να αποκλίνουμε από τις δεσμεύσεις, τον προγραμματισμό και τις εξαγγελίες του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Και είναι μέσα από ανάλογα έργα που θα δοθεί άμεσα εκ νέου η απαιτούμενη ώθηση στην οικονομία.

Θέλω καταληκτικά να ευχαριστήσω όλα τα εμπλεκόμενα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια για την μεταξύ μας άψογη συνεργασία, αλλά και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους που συνέβαλαν στον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, του έργου.  

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την συνεργασία, στον συνάδελφο Γιάννη Καρούσο και τις υπηρεσίες του Υπουργείου προεξάρχοντων των Δημοσίων Εργων.  

Σας διαβεβαιώ ότι θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα.

Σας ευχαριστώ. 

 

(ΕΦυς)