Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-04-2023 08:19

Παρακολούθηση τεχνητών φωλιών στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για διαχείριση των τρωκτικών με τη χρήση του ανθρωποπουλιού

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) πληροφορεί το κοινό ότι έχει ξεκινήσει η παρακολούθηση των τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιού, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί τόσο στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (ΕΣΔ) για διαχείριση των τρωκτικών με τη χρήση του ανθρωποπουλιού, όσο και φωλιών που έχουν τοποθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια από αρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμούς.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για διαχείριση των τρωκτικών με τη χρήση του ανθρωποπουλιού ετοιμάστηκε το 2019 και εφαρμόζεται σε πλήρη ισχύ τα δύο τελευταία χρόνια με προϋπολογισμό του ΥΓΑΑΠ ύψους 75.000 ευρώ για κάθε χρονιά από τα Τμήματα Γεωργίας, Δασών, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Κτηνιατρικές Υπηρεσίες  και τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου. Το σχέδιο ενισχύεται κάτω από σωστή βάση με την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιού σε όλες τις επαρχίες ενώ αποσκοπεί κυρίως στη χαρτογράφηση των φωλιών που έχουν ήδη τοποθετηθεί αλλά και αυτών που προγραμματίζεται να τοποθετηθούν, στη μελέτη της βιολογίας του ανθρωποπουλιού, καθώς και στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για την σημασία της βιολογικής καταπολέμησης και της ανάγκης μείωσης των χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται πολλές φορές ανεξέλεγκτα στην ύπαιθρο.

Κατά την παρακολούθηση των φωλιών γίνεται καταγραφή της αναπαραγωγικής επιτυχίας των φωλιών, ενώ δακτυλιώνονται  τα ενήλικα άτομα και οι νεοσσοί για σκοπούς μελλοντικής παρακολούθησης. Στο επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν δορυφορικοί πομποί κυρίως σε νεαρά άτομα για καλύτερη μελέτη της βιολογίας του είδους. Οι τεχνητές φωλιές ανθρωποπουλιού έχουν τοποθετηθεί  από κοινότητες, κυνηγετικούς συλλόγους, οργανωμένα σύνολα όσο και από ιδιώτες, σε συνεργασία και καθοδήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ένας μεγάλος αριθμός των φωλιών αυτών έχει παραχωρηθεί από το ΥΓΑΑΠ δωρεάν μετά από γραπτό αίτημα στο πλαίσιο του ΕΣΔ.

Σημειώνεται ότι το ανθρωποπούλι αποτελεί βασικό σύμμαχο των αγροτών και της φύσης, αφού τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με ένα τεράστιο αριθμό τρωκτικών κάθε χρόνο (3000-6000).

(ΜΓ)