Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-05-2023 16:53

Αναφορά στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στην Εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

«Νιώθεις και εσύ Αόρατος;». Αυτό το ερώτημα θέτει επιτακτικά η φετινή διοργάνωση της Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις, οι τρέχουσες εκδηλώσεις της οποίας επικεντρώνονται στις «αόρατες» ρευματοπάθειες στον χώρο εργασίας.

Οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως: ευθύνονται για το 20% του συνόλου των ιατρικών επισκέψεων, το 30% του συνόλου των απουσιών από την εργασία, το 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας και το 25% της συνταγογράφησης φαρμάκων. Σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία, πέραν των 100 000 ατόμων στην Κύπρο υποφέρουν από χρόνιες ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, με αρκετά περιστατικά να μην έχουν ακόμη διαγνωσθεί.

Η εβδομάδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, οι εκδηλώσεις της οποίας ξεκίνησαν φέτος στις 4 Μαΐου και ολοκληρώνονται στις 14 του μήνα, αποτελεί ετήσια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου, ο οποίος, ως φιλανθρωπικός, μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός, παρέχει από το 1984 πολύτιμες υπηρεσίες στήριξης, εκπαίδευσης, θεραπείας και αποκατάστασης και πρωτοστατεί στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών που διαγνώσθηκαν με ρευματικές παθήσεις. Όραμά του η ενσωμάτωση, η προσβασιμότητα και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ρευματοπαθών σε κάθε επίπεδο της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής.

Κυρίες και κύριοι,

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, δεσμευόμαστε για συνεχή έλεγχο των πολιτικών προσβασιμότητας, προώθηση όλων των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων και ουσιαστική στήριξη του αγώνα του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου. Σε μια πλουραλιστική, ισότιμη και χωρίς διακρίσεις κοινωνία η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αποτελούν κλειδί στην αποδοχή της διαφορετικότητας και συλλογική, αλλά και θεσμική υποχρέωση.  

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)