Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-05-2023 12:44

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στη Γιορτή Τριανταφύλλου, στον Αγρό

Ευχαριστώ θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού για την πρόσκληση να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση για τη 15η Γιορτή του Τριανταφύλλου. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχω στην εξαιρετική αυτή γιορτή για το τριαντάφυλλο, η οποία αποσκοπεί στην ανάδειξη της καλλιέργειας, αλλά και στην προβολή των παραδοσιακών προϊόντων που παρασκευάζονται με την επεξεργασία του.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, τόσο οι Έλληνες όσο και οι λαοί της περιοχής χρησιμοποιούσαν την τριανταφυλλιά και τα προϊόντα της στην καθημερινή τους ζωή.

Στην ελληνική μυθολογία συναντούμε πολλές αναφορές για τη Ρόδη τη Δαμασκηνή. Ο Διόνυσος ήταν αυτός που έφερε το τριαντάφυλλο από την Ανατολή και με αυτό στολίζονταν οι Βακχίδες της συνοδείας του. Το χρώμα του ήταν στην αρχή λευκό, όταν όμως η θεά Αφροδίτη της Κύπρου προσπάθησε να σώσει τον Άδωνη από τα χέρια του Άρη, πάτησε τα αγκάθια της τριανταφυλλιάς, πληγώθηκε, και από το αίμα και τα δάκρυα το άσπρο τριαντάφυλλο έγινε κόκκινο.

Ο Όμηρος αναφέρει ότι στον Τρωικό πόλεμο άλειφαν το σώμα των νεκρών με ροδέλαιο. Η θεά Αφροδίτη για να διώξει τα σκυλιά από το πτώμα του Πάτροκλου και να το διατηρήσει, το ράντιζε με «ροδόεν έλαιον».

Η πρώτη ιστορική περιγραφή του ρόδου έγινε από τον Θεόφραστο, ο οποίος αναφέρει ποικιλίες με διάφορους αριθμούς πετάλων που καλλιεργούνταν στους Φιλίππους και στο Παγγαίο Όρος.

Για τον Αγρό, η ροδοκαλλιέργεια αποτελεί χαρακτηριστική δραστηριότητα. Πέρα από το συμπληρωματικό εισόδημα και τις θέσεις εργασίας που προσφέρει στους αγρότες και άλλους κάτοικους της κοινότητας, εξωραΐζει και αναβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Αυτή την εποχή, οι αγροί αποκτούν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα και μοσχοβολούν από τη θεσπέσια ευωδιά, χαρακτηριστική της συγκεκριμένης τριανταφυλλιάς.

Τα παραδοσιακά προϊόντα από τη Rosadamascena, τα οποία αυξάνουν την προστιθέμενη αξία του τριαντάφυλλου, όπως το ροδόσταγμα, το ροδέλαιο, το λικέρ, το γλυκό και πολλά άλλα, ήταν γνωστά στην Κύπρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πρωτοπόροι και πρωτεργάτες σε αυτή τη δραστηριότητα ήταν οι κάτοικοι του Αγρού και της ευρύτερης περιοχής.

Είναι πάγια πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και της Κυβέρνησης γενικότερα, η ενθάρρυνση και στήριξη των παραγωγών μας για ανάδειξη και προώθηση των ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας. Ήδη, με τις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Γεωργίας και των παραγωγών, το γλυκό τριαντάφυλλο του Αγρού έχει καταχωριστεί στο σχετικό μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από το 2016, ενώ αυτή τη στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεχίζεται η εξέταση του φακέλου του ροδοστάγματος του Αγρού ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Να είστε βέβαιοι ότι και στην περίπτωση της προσπάθειας καταχώρισης της ονομασίας «Ροδόσταγμα Αγρού», το Υπουργείο μας, στα πλαίσια των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Εξάλλου, το Υπουργείο μας, έχοντας ως στρατηγικό στόχο την επέκταση της καλλιέργειας, έχει εντάξει την τριανταφυλλιά τη δαμασκηνή στους θάμνους παραδοσιακού τοπίου, για τους οποίους προβλέπονται παρεμβάσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 για την ανάληψη περιβαλλοντικά επωφελών δράσεων. Συγκεκριμένα, με την παρέμβαση για τον αποκλεισμό της χρήσης χημικών ζιζανιοκτόνων σε συστηματικές φυτείες καλλιεργειών παραδοσιακού τοπίου, προβλέπεται επιπλέον ενίσχυση της εκταρικής ανά δεκάριο. Επιπρόσθετα, ενισχύσεις για την καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς της δαμασκηνής περιλαμβάνονται και σε άλλες παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου όπως είναι η επιμόρφωση και η οικονομική στήριξη των νέων γεωργών πρώτης εγκατάστασης, η παροχή κινήτρων για ίδρυση και εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης, συμπεριλαμβανομένης και της μεταποίησης του τριαντάφυλλου, κ.ά.

Συνοδοιπόροι του Υπουργείου μας, για την αύξηση της απασχόλησης των νέων στα χωριά και τον περιορισμό της αστυφιλίας, είναι τόσο η Συνεργατική Εταιρεία Τριανταφυλλοπαραγωγών του Αγρού, όσο και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις επεξεργασίας και παραγωγής των παραδοσιακών προϊόντων της τριανταφυλλιάς. Η δραστηριοποίησή τους στον τομέα συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια αυτή.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού, που με τις αξιέπαινες ενέργειές του έχει καταστήσει τη γιορτή αυτή θεσμό. Σας διαβεβαιώ ότι το Υπουργείο μας στέκεται αρωγός σε αυτή την προσπάθεια σας, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά και εθνικά, θεσμικά, χρηματοδοτικά και άλλα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του.

Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση.

(ΜΓ)