Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-05-2023 12:56

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος για τη Διεθνή Ημέρα Ξυνιστεριού

Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ξυνιστεριού και χαιρετίζω την πρωτοβουλία που έχει αναπτύξει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Οινοχόων για την περαιτέρω άνοδο και ενίσχυση της εικόνας της λευκής κυπριακής γηγενούς ποικιλίας Ξυνιστέρι, μέσω της καθιέρωσης της Διεθνούς Ημέρας, κάθε 15 Μαΐου.

Το γεγονός αυτό ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τον αμπελοοινικό τομέα της Κύπρου, αφού δρα σωρευτικά με την ήδη καθιέρωση αντίστοιχης Διεθνούς Ημέρας για την ερυθρή κυπριακή γηγενή ποικιλία Μαραθεύτικο, κάθε 1 Δεκεμβρίου, πρωτοβουλία η οποία αναπτύχθηκε από την Ομάδα Οινοφίλων ΟίνοΑρτ.

Επιπρόσθετα, το Ξυνιστέρι, ως η δεύτερη σε έκταση ποικιλία του κυπριακού αμπελώνα με περίπου 2.160 εκτάρια καταχωρημένα στο Αμπελουργικό Μητρώο του Τμήματος Γεωργίας, έχει καταξιωθεί, μεγαλώνει σε ποιότητα, αποκτά κύρος και διαδραματίζει σπουδαίο και πολύπλευρο ρόλο στα οινικά δρώμενα, ιδιαίτερα από πλευράς συμμετοχής του στην παραγωγή οίνων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) ή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (Π.Γ.Ε.), στην παραγωγή ποικιλιακών οίνων, στην παραγωγή Κουμανδαρίας, στην απόσταξη Ζιβανίας, στην παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων όπως ο παλουζές και ο σουτζιούκκος ή ακόμη για την κατανάλωσή του ως νωπού φρούτου στην αγορά.

Γενικότερα, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι σύγχρονοι οίνοι της Κύπρου βρίσκονται σε εξαιρετικό δρόμο ποιότητας και μπορούν να σταθούν επάξια διεθνώς. Ιδιαίτερα, οι ούτως καλούμενοι «οίνοι πρεσβευτές της Κύπρου» από τις γηγενείς ποικιλίες Ξυνιστέρι και Μαραθεύτικο, η μεγάλη Κουμανδαρία και άλλοι επώνυμοι οίνοι κυπριακής παραγωγής είναι διαφορετικοί, ξεχωριστοί, μοναδικοί και συνάμα ιστορικοί. Σε αυτό το πνεύμα και στα πλαίσια εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Κύπρου για την προγραμματική περίοδο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διαχειρίζεται ένα εξαιρετικό εργαλείο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα (ΕΠΣΑ) 2019-2023.

Οι Παρεμβάσεις του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης δεν είναι απλά οικονομικής φύσεως, αλλά εμπεριέχουν την φιλοσοφία και τη στρατηγική του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τον αμπελοοινικό τομέα, η οποία βασίζεται στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, την περιβαλλοντική αειφορία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της βιοποικιλότητας και τη διατροφική ασφάλεια. Μέσω του εν ισχύι Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, αναμένεται ότι θα διατεθούν σε αμπελουργούς και οινοποιούς από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους συνολικά περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ μέχρι την ολοκλήρωση του στις 15 Οκτωβρίου 2023.

Το ίδιο συνολικό ποσό αναμένεται ότι θα εκταμιευθεί πλήρως και στη νέα προγραμματική περίοδο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέχρι το έτος 2027, σε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις οικονομικής στήριξης όπως είναι η αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελώνων με ποικιλίες που απολαμβάνουν μεγαλύτερη αποδοχή στην οινική αγορά, η κατασκευή και η επιδιόρθωση παραδοσιακών τοίχων ξηρολιθιάς μέσα στους αμπελώνες που είναι εγκατεστημένοι σε κλίσεις, οι διάφορες επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επισκεψιμότητας στα οινοποιεία και η προώθηση των οίνων στις τρίτες χώρες.

Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι χρειάζεται να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια από τους οινοποιούς μας, ώστε να εφαρμοστεί επιτυχώς η πολύ σημαντική παρέμβαση της προώθησης των οίνων στις τρίτες χώρες, η οποία προγραμματίζεται να προκηρυχθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ώστε ν’ αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια για την επικοινωνία των δυνατών μας σημείων ως ιστορική χώρα αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις συγχαίρω και πάλι τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων για την πρωτοβουλία καθιέρωσης Διεθνούς Ημέρας για το «Ξυνιστέρι», καθώς και τον Σύνδεσμο Οινοποιείων Κύπρου (ΣΟΚ) για όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που αναπτύσσει, επιζητώντας τη συνεχή πρόοδο του αμπελοοινικού τομέα του τόπου.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ)