Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-05-2023 20:20

Δηλώσεις της Υπουργού Υγείας για την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του σχεδίου αναβάθμισης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Σχέδιο αναβάθμισης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσηλευτηρίων ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως ανέφερε με δηλώσεις της η Υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη, μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, στόχος του σχεδίου είναι η παροχή οικονομικών κινήτρων, υπό μορφή κυβερνητικής χορηγίας σε νοσηλευτήρια, για αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Δικαιούχοι του σχεδίου, πρόσθεσε η κα υπουργός, είναι υφιστάμενα ή και νέα νοσηλευτήρια.

Η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αποτελεί, όπως σημείωσε, μια από τις βασικές προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας. 

«Ένας εκ των βασικών πυλώνων βελτίωσης των υπηρεσιών αυτών είναι η εξασφάλιση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα νοσηλευτήρια, εξοπλισμός, ο οποίος, λόγω και της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας της υγείας, πρέπει να αναβαθμίζεται συνεχώς και να ανανεώνεται», εξήγησε η Δρ. Κανάρη.

Υπό το φως των εν λόγω δεδομένων, σημείωσε, το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, έχει προχωρήσει στην ετοιμασία σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τα έτη 2023-2025.

Το ποσό της επιδότησης ανέρχεται στα πέντε εκατομμύρια ευρώ ενώ φορέας υλοποίησης του σχεδίου θα είναι το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Η επιδότηση βασίζεται σε δύο κανονισμούς. Θα δίνεται είτε υπό μορφή de minimis, με βάση τον κανονισμό 1407/13, είτε θα βασίζεται στο γενικό απαλλακτικό, με βάση τον κανονισμό 651/14.

«Για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν τον κανονισμό με βάση το de minimis, το ύψος της χορηγίας θα ανέρχεται στο 50% των επιλέξιμων δαπανών, σε περίπτωση που θέλουν να αγοράσουν νέο εξοπλισμό, ή 30% των επιλέξιμων δαπανών, σε περίπτωση αντικατάστασης. Η χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των €200.000», ανέφερε η κα υπουργός.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι για επιχειρήσεις που θα επιλέξουν τον δεύτερο κανονισμό για την αγορά μόνο νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η επιδότηση θα ανέρχεται στο 20% των επιλέξιμων δαπανών για μικρές επιχειρήσεις και 10% για επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους. Η χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις €300.000.

Λεπτομέρειες για τις πρόνοιες του σχεδίου θα δοθούν σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.