Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-06-2023 20:07

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, στα εγκαίνια του Ιστορικού και Λαογραφικού Αρχείου του Δήμου Αραδίππου

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ σήμερα, στα εγκαίνια του ιστορικού λαογραφικού αρχείου στον Δήμο της Αραδίππου. Το διατηρητέο κτήριο της Ορθοδόξου Χριστιανικής Αδελφότητας (Ο.Χ.Α.) στην Πλατεία του Αποστόλου Λουκά, το οποίο αποκαταστάθηκε, μετατρέπεται σε ιστορικό/ λαογραφικό αρχείο του Δήμου Αραδίππου, αποτελώντας τη βάση για τη δημιουργία ενός ενεργού «φακέλου» ιστορίας και πολιτισμού.

Είναι γεγονός πως τα αρχεία συνιστούν ανεκτίμητα εργαλεία για την καταγραφή της ταυτότητας ενός τόπου, αλλά και σύνδεσμο ενότητας για τους ίδιους τους πολίτες του. Το αρχείο που ήταν «αφημένο», ανεκμετάλλευτο και διάσπαρτο, βρίσκει πλέον «καταφύγιο», με την προοπτική σύντομα να είναι διαθέσιμο στο κοινό ως πηγή γνώσης για την πορεία της τοπικής κοινωνίας.

Γι αυτό και θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον Δήμαρχο και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αραδίππου για την απόφασή τους να συντηρήσουν και να αποκαταστήσουν το διατηρητέο αυτό κτήριο, αλλά και για να το μετατρέψουν σε ιστορικό/ λαογραφικό αρχείο του Δήμου. Το κτήριο αυτό, πέραν από αρχείο, θα λειτουργεί και ως σημείο αναφοράς για διοργάνωση εκδηλώσεων.

Ευχαριστίες αρμόζουν βέβαια και προς όλο το προσωπικό του Δήμου, αλλά και στο αρχιτεκτονικό γραφείο «Σωτήρης Αγαπίου» για τη δωρεά του σχεδιασμού, όπως επίσης και στην εταιρεία που ανάλαβε την αναστήλωση του έργου ως ο ανάδοχος του διαγωνισμού.

Κύριες και κύριοι,

Τέτοιες πρωτοβουλίες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, οι οποίες προάγουν τη δημιουργία δυνατοτήτων για ένα πλουσιότερο ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αξίζουν της εκτίμησής μας. Είναι με τέτοιου είδους δράσεις που προστίθεται σημαντική αξία στους στόχους της ανάπτυξης και της προόδου για την τοπική κοινωνία.  

Η νέα νομοθεσία που θα διέπει τη λειτουργία των δήμων, από την 1η Ιουλίου του 2024, θέτει ξεκάθαρα στις αρμοδιότητες των Δήμων την εφαρμογή πολιτικών για την ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμού, την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, την προβολή των πολιτιστικών αγαθών και των σύγχρονων πολιτιστικών έργων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο, όπως και μελέτη ή εφαρμογή πολιτιστικών προγραμμάτων.

Ο Ιούλιος του 2024, αποτελεί το ορόσημο για τη νέα τάξη πραγμάτων στις Τοπικές Αρχές, από τις οποίες οι πολίτες θα απολαμβάνουν οφέλη και υπηρεσίες μέσα σε ένα πλέγμα εξέλιξης και προόδου. Η σύσταση νέων οικονομικά βιώσιμων δήμων, με μεγαλύτερη αυτονομία πλέον από το κεντρικό κράτος, θα αποτελέσει το απόσταγμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος της Αραδίππου ενώνεται με τις γειτονικές κοινότητες των Κελλιών και Τρούλλων, αποκτώντας τη δυναμική που απαιτείται για να παρέχει ακόμη πιο βελτιωμένες, ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους δημότες του. Στο πλαίσιο αυτής της μεταβατικής περιόδου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη στήριξη και τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων, στοχεύουμε στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί και στην επιτυχή ολοκλήρωση τους, εντός των τιθέμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Κύριες και κύριοι,

Έγινε το πρώτο βήμα για να «στεγάσουμε» το αρχείο του Δήμου της Αραδίππου, την πολύτιμη πηγή πληροφοριών και μνήμης που αποτυπώνει την εξέλιξη της τοπικής ζωής. Είμαι βέβαιος ότι ο Δήμος δεν θα εφησυχάσει και θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση πρόσθετου αρχειακού υλικού που καταγράφει την πορεία του τόπου, μέσα από γενεές, και θα τη διαθέτει μέσα από τεχνολογικές μεθόδους και ψηφιοποίηση προς τους δημότες.

Κλείνοντας, επιτρέψετέ μου ευχαριστήσω τον Δήμαρχο ‒ φίλο Ευάγγελο Ευαγγελίδη ‒ και το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρόσκληση να εγκαινιάσω αυτό το έργο, που αποτελεί κόσμημα και κυψέλη πολιτισμού, ιστορικής αξίας, στον αστικό πυρήνα του Δήμου της Αραδίππου. Να δώσω ‒ για ακόμη μια φορά ‒ τα συγχαρητήριά μου για όλες τις πρωτοβουλίες προόδου και ανάπτυξης που αναλαμβάνονται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ευχαριστώ.

(ΕΦ/ΙΣ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα