Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-09-2018 15:28

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας κ. Στέλιου Χειμώνα στο Άτυπο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ

Πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 στην πόλη Linz της Αυστρίας η άτυπη συνάντηση Υπουργών Ενέργειας. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού δρ Στέλιος Χειμώνας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το υδρογόνο  ως εναλλακτικό και περιβαλλοντικά φιλικό καύσιμο σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και στη χρήση μηχανισμών δυναμικότητας για την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού. Στο περιθώριο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, υπέγραψαν πολιτική Δήλωση για την προώθηση της χρήσης του υδρογόνου.

Αναφορικά με τον ρόλο του υδρογόνου, ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος της στρατηγικής των κρατών μελών για διαχείριση των υψηλών ποσοστών ανανεώσιμης ενέργειας. Δύναται επίσης, σημείωσε ο κος Χειμώνας, να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό καύσιμο για παραγωγή ηλεκτρισμού καθώς και στις μεταφορές, ενώ παρέχει λύσεις σε σχέση με την αποθήκευση ενέργειας. Αναφορικά με την αναγκαιότητα χρηματοδοτικής στήριξης, ο κ. Χειμώνας σχολίασε ότι θα πρέπει να περιορίζεται στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη των τεχνολογιών υδρογόνου, και οι δυνάμεις της αγοράς θα πρέπει να αφεθούν να αποφασίσουν την εμπορική βιωσιμότητά του.

Για το θέμα των μηχανισμών δυναμικότητας, ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι η Κύπρος έχει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της, λόγω της απουσίας διασυνδέσεων ηλεκτρισμού με την εσωτερική αγορά της Ευρώπης. Ενώ τέτοια μέτρα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως έσχατη λύση από τα κράτη μέλη όταν οι δυνάμεις της αγοράς αποτυγχάνουν να καλύψουν επαρκώς την ζήτηση, στην παρούσα φάση, παραμένουν απαραίτητοι για μικρά και απομονωμένα συστήματα. Κάλεσε, δε, την Αυστριακή Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξουν τις ειδικά διαμορφωμένες λύσεις για την Κύπρο κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

(ΓΑ/ΜΛ/ΕΙ)