Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-04-2024 11:56

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στην εκπαιδευτική δραστηριότητα «Κυπριακή Χειροτεχνία και Κληρονομιά: Βούφα και Υφαντά» του Ιδρύματος BE OPEN, στο CVAR

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητά μου παιδιά,

Η παραδοσιακή χειροτεχνία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δηλαδή των δεξιότητων και των παραδόσεων που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά και διατηρούν ζωντανή την ταυτότητα της κοινωνίας και αυτό που ονομάζουμε την κουλτούρα μας ή απλά τον πολιτισμό μας.

Τα αντικείμενα χειροτεχνίας αποτελούν και αυτά κομμάτια του υλικού πολιτισμού –δηλαδή έργα ανθρώπων του παρελθόντος, τα οποία έχουν μια ουσιαστική αξία, αφού έχουν κατασκευαστεί με υλικά και τεχνικές που πιθανόν να κινδυνεύουν να εκλείψουν, και γι αυτό είναι σημαντικό να τα διαφυλάξουμε– τόσο τα αντικείμενα όσο και τη γνώση και την παράδοση στις οποίες βασίζεται η κατασκευή τους.

Πιστεύουμε πως η υποστήριξη της παραδοσιακής χειροτεχνίας είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γι αυτό και το Κέντρο Χειροτεχνίας εντάχθηκε στο Υφυπουργείο Πολιτισμού και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματά του με τις πολλαπλές, σύνθετες και πολυδιάστατες του δράσεις.

Τα χειροποίητα αντικείμενα συνδιάζουν την καλαισθησία με τη χρησιμότητα, αλλά και τη βιωσιμότητα, αφού κατασκευάζονται από φυσικά προϊόντα με σεβασμό προς το περιβάλλον. Κατασκευάζονται με μεγάλο κόπο και προσοχή, που απαιτεί δεξιότητες και εμπειρίες, τις οποίες μόνο με τον χρόνο και με την πρακτική μπορεί να αποκτήσει κανείς.

Δυστυχώς, λόγω της εκβιομηχάνισης, έχουμε ξεχάσει να εκτιμούμε την αξία της χειροτεχνίας, και γι αυτό δικός μας ρόλος είναι να υπενθυμίζουμε πως δεν πρέπει να την εγκαταλείψουμε, αλλά αντιθέτως να τη στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε νέους δημιουργικούς ανθρώπους να τη γνωρίσουν και να ασχοληθούν με αυτή. Γι’ αυτό εξάλλου είμαστε σήμερα εδώ, για να το υπογραμμίσουμε και να το μεταδώσουμε ως γνώση, αλλά και ως πρακτικό βίωμα στα νέα παιδιά.

Πιστεύουμε ως Υφυπουργείο Πολιτισμού στους τεχνίτες μας και επενδύουμε στην ανάπτυξή τους γιατί θέλουμε η τέχνη της χειροτεχνίας να αποτελέσει ένα συναρπαστικό μέρος του μέλλοντός μας και όχι απλώς μια ανάμνηση του παρελθόντος.

Η συνύπαρξη της παραδοσιακής χειροτεχνίας με σύχρονες τάσεις και ανάγκες πρέπει να αποτελέσει το μέλλον, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία και ώθηση σε νέους δημιουργούς να συνδυάσουν την παράδοση με την καινοτομία, την Ιστορία με την εξέλιξη, και τη χειροτεχνία με τις σύγχρονες τάσεις του design. Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και η διερεύνηση σύγχρονων προσεγγίσεων μέσα από δημιουργικές διαδικασίες θα δώσουν τη δυνατότητα στην παραδοσιακή χειροτεχνία να εξελιχθεί, να ζήσει και να ανανεωθεί στις νέες γενιές. Παράλληλα, όμως, η παραδοσιακή χειροτεχνία πρέπει να διαφυλαχθεί.

Το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο είμαστε σήμερα εδώ, αξίζει υποστήριξης, αφού θα εμπλέξει τα παιδιά τόσο στη θεωρία όσο και στην πρακτική της παραδοσιακής παραγωγής υφασμάτων και θα τα φέρει σε επαφή με τις ρίζες τους. Ελπίζουμε πως το έργο θα προσφέρει στους συμμετέχοντες τρόπους, όχι μόνο να διευρύνουν τις γνώσεις τους, αλλά και να εξερευνήσουν τις δικές τους δημιουργικές ικανότητες. Εύχομαι τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή από το Ίδρυμα BE OPEN, οι οποίες είναι εμπνευσμένες από αιώνες κυπριακών παραδόσεων, να συνεχιστούν και να ευδοκιμήσουν.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα επίσης να συγχαρώ το BE OPEN, το οποίο από το 2012 που ιδρύθηκε έχει υλοποιήσει έργα που επέτρεψαν να ξεχωρίσει η δημιουργικότητα ως μέσο για την επίτευξη θετικών αλλαγών. Συμμεριζόμαστε τον στόχο τους για δημιουργική εκπαίδευση και συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Να ευχαριστήσω επίσης την  κ. Elena Baturina, ιδρύτρια και κύρια υποστηρίκτρια του ιδρύματος, η οποία επενδύει στους δημιουργικούς ανθρώπους παγκοσμίως. Ως Υφυπουργείο προσβλέπουμε σε περαιτέρω συνεργασία μαζί της και σε άλλες πρωτοβουλίες για την Κύπρο και τους νεαρούς δημιουργούς.

Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR), που ανέλαβε την διοργάνωση της σημαντικής αυτής εκπαιδευτικής εκδήλωσης, η οποία  δίνει την ευκαιρία σε έναν μεγάλο αριθμό παιδιών να μάθουν τι είναι η βούφα και πώς κατασκευάζονται τα υφαντά.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας, και στα παιδιά που είναι εδώ σήμερα εύχομαι να περάσουν μια όμορφη και δημιουργική μέρα, που θα τους φέρει πιο κοντά στον τόπο μας και τις παραδόσεις του.

(ΕΚ/ΜΣ)