Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-06-2024 13:20

Επικήδειος της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κας Άννας Αριστοτέλους στην κηδεία του ήρωα της περιόδου 1963-1964 Εφέδρου Ανθυπολοχαγού Κωνσταντίνου Τσαγκαλίδη

Ιερός Ναός Αγίου Ευσταθίου Μεγαπλάτανου Αριδαίας Πέλλας

4 Ιουνίου 2024

Με αισθήματα ευλάβειας, απέραντου σεβασμού, βαθιάς συγκίνησης και υπερηφάνειας συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να απευθύνουμε το ύστατο χαίρε στον Έφεδρο Ανθυπολοχαγό Κωνσταντίνο Τσαγκαλίδη. Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές στον άξιο νέο του Ελληνισμού. Για να συνοδεύσουμε στην τελευταία του κατοικία έναν ήρωα, που δεν λογάριασε τον θάνατο και θυσίασε τη νιότη στον βωμό της ελευθερίας για την πατρίδα.

Τον επίλογο της τραγικής ιστορίας του άξιου, λαμπρού τέκνου του Ελληνισμού, του Κωνσταντίνου Τσαγκαλίδη, γράφουμε σήμερα εδώ στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ο Κωνσταντίνος επιστρέφει σήμερα στη γενέτειρά του, στη γη που τον γέννησε, για να ταφεί με τις τιμές που αρμόζουν σε έναν ήρωα, που στο κάλεσμα της πατρίδας δήλωσε παρών χωρίς δεύτερη σκέψη. Το όνομά του γράφεται με ανεξίτηλο μελάνι στην ιστορία μας και στο πάνθεο των ηρώων της κυπριακής ελευθερίας.

Ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Τσαγκαλίδης Κωνσταντίνος του Απόστολου και της Παναγιώτας γεννήθηκε το 1941 και κατάγεται από τον Μεγαπλάτανο Αριδαίας, Νομός Πέλλας.

Ο Τσαγκαλίδης υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ και στις 18.4.1965, ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία εντός του στρατοπέδου του, τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιακή χώρα από εκπυσοκρότηση όπλου.

Ο Τσαγκαλίδης τάφηκε στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Κύπρο και ταυτοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2017 μετά από ανασκαφή. Ο σκελετός είναι ολοκληρωμένος και έκτοτε παρέμεινε στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κλείνει σήμερα πληγές, που παραμένουν εδώ και δεκαετίες ανοιχτές. Έπειτα από συνεννόηση με την οικογένεια, προχωρήσαμε με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδος στον επαναπατρισμό των οστών του ήρωά μας. Στις 30 Μαΐου 2024 αποδόθηκαν όλες οι πρέπουσες τιμές από την Πολιτεία στην παρουσία και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, τελέστηκε τρισάγιο στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα, στην Κύπρο και την επομένη ημέρα τα οστά του ήρωά μας επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό αεροσκάφος.

Ο Κωνσταντίνος Τσαγκαλίδης επιστρέφει στην οικογένεια του που δεν πρόλαβε να χαρεί. Επιστρέφει στα σπλάχνα της γης που τον γέννησε. Πάντοτε μπροστάρης και αγέρωχος. Επιστρέφει αθάνατος μαζί με τους υπόλοιπους γενναίους ήρωες.

Σεβαστοί συγγενείς του ήρωα, ολοκληρώνοντας, σε εσάς θα ήθελα να απευθυνθώ. Γνωρίζω ότι ούτε τα λόγια ούτε οι οποιεσδήποτε εκδηλώσεις μπορούν να απαλύνουν τον πόνο, την απέραντη και απαρηγόρητη θλίψη σας για την τύχη του αγαπημένου σας προσώπου.

Η παρακαταθήκη όμως που άφησε ο Κωνσταντίνος, ακόμα και την υστάτη αποτελεί πρότυπο υπερηφάνειας, αρχών και αξιών και δείχνει σε όλους εμάς τον δρόμο της ευθύνης και του καθήκοντος.

Στεκόμαστε με δέος και υπερηφάνεια όχι απέναντι σας, αλλά δίπλα σας και σας διαβεβαιώνουμε ότι αποτελεί δικό μας χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα, γιατί το χρέος είναι πρωτίστως υπόθεση ψυχής. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στηρίζει εμπράκτως και είναι δίπλα στις οικογένειες των ηρώων μας. Βρίσκομαι εδώ, για να μεταφέρω το ξεκάθαρο μήνυμά του, ότι οι σχέσεις Κύπρου – Μακεδονίας ενισχύονται ακόμη περισσότερο και ότι, ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των προβλημάτων, συνεχίζουμε τον αγώνα για δικαίωση. Αποτελεί δέσμευση, υποχρέωση και καθήκον μας απέναντι στους ήρωές μας και στους συγγενείς των ηρώων μας.

Κωνσταντίνο Τσαγγαλίδη, παλληκάρι, λεβέντη, ήρωά μας, σήμερα όλοι μας σεμνά και ταπεινά σε αποχαιρετούμε. Ο σεβασμός, ο θαυμασμός, η εκτίμηση και η υπερηφάνεια μας θα σε συνοδεύουν για πάντα.

Αιωνία και τιμημένη η μνήμη σου, Κωνσταντίνο μας, του Απόστολου και της Παναγιώτας, και ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

(ΡΜ/ΓΣ/ΑΦ)