Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-06-2024 11:13

Ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Τον Δεκέμβριο του 1972, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ψήφισμα που όριζε την 5η Ιουνίου κάθε χρόνου ως την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και έκτοτε έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης για περιβαλλοντικά θέματα σε όλο τον κόσμο.

«Η Γη μας, το Μέλλον μας. Είμαστε η γενιά που μπορεί να συμφιλιωθεί με τη Γη, Είμαστε η #GenerationRestoration». Αυτό είναι το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που τονίζει τη σημασία για αποκατάσταση της γης, για καταπολέμηση της ερημοποίησης και για ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην ξηρασία.

Η Γη μας: μάς τρέφει, ντύνει και προστατεύει. Διατηρεί τις ζωές μας και τα μέσα βιοπορισμού μας. Σήμερα, διακυβεύεται το μέλλον της χώρας μας, το μέλλον του πλανήτη μας.

Υποβαθμίζουμε 100 εκατομμύρια εκτάρια υγιούς και παραγωγικής γης κάθε χρόνο, που φτάνει μέχρι και το 40% της παγκόσμιας γης. Τα εδάφη μας —τα οποία χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να σχηματιστούν— αφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά με επιπτώσεις σε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η Κύπρος, το άλλοτε «πράσινο νησί», η «δασόεσσα νήσος» με δάση που αποψιλώθηκαν στην αρχαιότητα λόγω παραγωγής χαλκού, καθώς και λόγω άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων, βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης. Βιώνουμε παρατεταμένες περιόδους ολιγομβρίας, έντονα καιρικά φαινόμενα, ταχεία απώλεια βιοποικιλότητας και διάβρωση του εδάφους. Η χώρα μας πλήττεται ήδη από το φαινόμενο της ερημοποίησης των εδαφών. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αυτό οφείλεται, πρωτίστως, σε ανθρώπινες δραστηριότητες που ενισχύονται από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα. Η απώλεια των εδαφών και της ικανότητας της γης να αναπαράγεται αποτελούν πλήγμα για την οικονομία, τη φύση, την ασφάλεια, τη ζωή μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη για υλοποίηση στρατηγικής κατά της σφράγισης του εδάφους και διεξαγωγής έργων που να αποκαθιστούν τη φύση και να είναι φιλικά στο περιβάλλον.

Η Κύπρος, ως νησί, έχει σημαντική ναυτιλία και αναπτύξεις που επηρεάζουν, όμως, τις ακτές και το θαλάσσιο περιβάλλον. Η φιλική στο περιβάλλον διαχείρισή τους είναι επιβεβλημένη.

Η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και οι ρύποι αποτελούν επίσης κρίσιμα ζητήματα. Η Κύπρος, όπως και πολλές άλλες χώρες, πληρώνει υψηλό τίμημα για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα. Οι οικονομικές επιπτώσεις από τα πρόστιμα και τις επιβαρύνσεις για τις εκπομπές αυτές είναι σημαντικές, τονίζοντας ακόμη περισσότερο την ανάγκη για δράση και αλλαγή.

Οφείλουμε να διαχειριστούμε κατάλληλα και άμεσα τις περιοχές του νησιού –θαλάσσιες και χερσαίες– που είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura2000, καθώς και άλλες αξιόλογες περιοχές, καθώς και το πολύτιμο αγροτικό και παραδοσιακά ανθρωπογενές τοπίο.

Το μέλλον μας έγκειται στην αλλαγή της σχέσης μας με τη μητέρα γη. Μόνο εάν επανεδραιώσουμε τη σχέση μας με τη φύση θα μπορέσουμε να ζήσουμε αρμονικά και σε ισορροπία, χωρίς η φύση να κινδυνεύει από τον άνθρωπο και, κατά συνέπεια, ούτε και ο άνθρωπος από τη φύση.

Οι προσπάθειές μας χρειάζεται να στοχεύουν στη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, την εισαγωγή περιβαλλοντικά καθαρών τεχνολογιών, την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την πρόληψη, τον έλεγχο και τον μετριασμό της ρύπανσης. Οι ενέργειές μας μπορούν να μειώσουν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις της υποβάθμισης της γης, της ξηρασίας και της απερήμωσης.

Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος μετέχει σε όλες τις προσπάθειες και ενέργειες που καταβάλλονται για τη διαφύλαξη και την αειφόρο διαχείριση της Χερσονήσου του Ακάμα, καθώς και για την αρμονική συνύπαρξη και ανάπτυξη του ανθρώπου σε συνέργεια με το περιβάλλον.

Επεξεργαζόμαστε προτάσεις για βελτίωση του νομικού καθεστώτος αναφορικά με την πρόσβαση της Κοινωνίας των Πολιτών στη Δικαιοσύνη για ενέργειες που βλάπτουν το περιβάλλον.

Έχουμε εγκαινιάσει δράσεις σε πιλοτικό επίπεδο μέσω συνεργειών με Συμπλέγματα Κοινοτήτων για την υποβοήθηση της μετεξέλιξής τους σε κλιματικά ουδέτερα συμπλέγματα και, γενικότερα στις προσπάθειές τους για περιβαλλοντική διαχείριση και ανάπτυξη των περιοχών τους. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί ο καταρτισμός εθνικού προτύπου ή/και οδηγού κλιματικής ουδετερότητας, σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς και με τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης.

Διοργανώνουμε ημερίδες, συμμετέχουμε σε διαλέξεις και συνέδρια με θέματα την περιβαλλοντική δικαιοσύνη, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τεχνογνωσία, την πράσινη μετάβαση, τη βιώσιμη κινητικότητα, την αειφόρο ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία κ.ά.

Σήμερα, την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, ας δεσμευτούμε, κράτος και πολίτες, να εργαζόμαστε και να προσπαθούμε κάθε μέρα για την αποκατάσταση της γης και την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο και ευημερούν παρόν και μέλλον.

(ΑΣΠ/ΕΠ/ΜΣ)