Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-11-2018 17:43

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συζήτησε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ νομοσχέδια που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Τη σημασία ψήφισης των νομοσχεδίων που σχετίζονται με την πρόληψη και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας για εναρμόνιση και της δικής μας νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή Οδηγία που αφορά την τρομοκρατία, υπογράμμισε κατά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ανέφερε: «Με τον κ. Σιζόπουλο ανταλλάξαμε απόψεις για κάποια σημαντικά νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και προωθούνται στην Ολομέλεια για ψήφιση. Έχουμε μιλήσει για το νομοσχέδιο που αφορά την καταγραφή των στοιχείων των ταξιδιωτών και τον έχω ενημερώσει για την αναγκαιότητα της ψήφισης κάποιων από τις διατάξεις του νομοσχεδίου όσον αφορά που σχετίζονται με την τρομοκρατία, καθώς και για την εναρμόνιση της δικής μας νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή Οδηγία που αφορά την τρομοκρατία.

Συζητήσαμε τους προβληματισμούς που έχει γύρω από αυτές τις πρόνοιες και επεξήγησα τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται η ψήφισή του, κάνοντας αναφορά σε αναγκαιότητες που υπάρχουν ειδικότερα για εμάς που βρισκόμαστε κοντά στην περιοχή που εξελίσσονται πολλά περιστατικά που συνδέονται με τη γενικότερη τρομοκρατία στον ευρωπαϊκό χώρο.

Στη συνέχεια, έγινε ενημέρωση για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σε σχέση με την απονομή της δικαιοσύνης και αποφασίσαμε ότι θα πραγματοποιηθεί άλλη, ξεχωριστή συνάντηση στην οποία θα παρευρίσκονται και άλλα στελέχη ώστε να τύχουν ενημέρωσης για τις σημαντικές αλλαγές και καινοτομίες που προωθούνται, ώστε να υπάρξει συναντίληψη και να γίνει κοινή προσπάθεια για να πετύχουμε τη μεταρρύθμιση πριν το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης οδηγηθεί σε κατάρρευση.

Οφείλουμε, εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα σημαντικότατα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί διαχρονικά και τα οποία ουσιαστικά έχουν φέρει το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης σε μια κατάσταση που οδηγείται σε κατάρρευση. Αν δεν πάρουμε τα μέτρα τώρα, τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι μεγαλύτερα και οι κίνδυνοι πολύ πιο μεγάλοι, γι’ αυτό θεωρήσαμε χρήσιμο να ενημερώσουμε τα πολιτικά κόμματα για τις αλλαγές που επιχειρούμε, ώστε η προσπάθεια και ο στόχος να είναι κοινός. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις από τη μια, και η Κυβέρνηση από την άλλη, μαζί με τη δικαστική εξουσία, θέλουμε να επιφέρουμε όλες τις αλλαγές που είναι αναγκαίες, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα σύστημα στο οποίο να απονέμεται πραγματική δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος ευχαρίστησε τον  κ. Υπουργό για την ενημέρωση επί των δύο ζητημάτων που απασχολούν όχι μόνο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και την κοινωνία, προσθέτοντας ότι διαβεβαίωσε τον Υπουργό ότι σε σχέση με τα ζητήματα της τρομοκρατίας, δεδομένου ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και σε μια περιοχή έκρυθμη και ασταθή, η ΕΔΕΚ θα προσφέρει κάθε δυνατή συνδρομή στην Κυβέρνηση,  ώστε να μπορέσει να λάβει τα κατάλληλα κατά το δυνατόν μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων τρομοκρατικών ενεργειών, όχι μόνο στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται στον τομέα της απονομής της δικαιοσύνης, ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι προφανής αυτή η αναγκαιότητα και η ΕΔΕΚ θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Και πρόσθεσε: «Ενημέρωσα τον κ. Υπουργό ότι στο πλαίσιο της προωθούμενης αλλαγής, καλά θα είναι να περιληφθεί στα επαρχιακά δικαστήρια διαδικασία, τμήμα που να ασχολείται με τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα,  έτσι ώστε από τη μία, οι πολίτες και κυρίως οι εκτεθειμένοι δανειολήπτες να μπορούν να έχουν έγκαιρα την απόφαση Δικαστηρίου προτού το χρηματοπιστωτικό σύστημα προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη εκποίηση των περιουσιών τους. Ήταν και μία από τις θέσεις της ΕΔΕΚ, τις οποίες έθεσα πολύ πρόσφατα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ουσιαστικά έγινε αποδεχτή. Αναμένουμε την υλοποίηση αυτής της πρότασης, ώστε να προσφέρουμε προστασία τους δανειολήπτες και στους πολίτες στα χρηματοπιστωτικά ζητήματα και να μην υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες να δημιουργούν περιπλοκές όσον αφορά τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και η αλληλοενημέρωση και η προσπάθεια κοινής δράσης για τα σοβαρά και κοινού ενδιαφέροντος, θα συνεχιστούν.

Στη συνέχεια, ο κ. Νικολάου διαβεβαίωσε ότι σίγουρα θα συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων, επειδή είναι επιδίωξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης να έχει μια συνεχή ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Και πρόσθεσε: «Σε σχέση με την αναφοράς για τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη κατέθεσε νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή, με το οποίο δημιουργείται μια καθ’ ύλην διαδικασία, στην οποία συγκεκριμένοι Δικαστές που θα ορίζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο θα εκδικάζουν αυτού του είδους τις υποθέσεις, σε πλαίσια και διαδικασίες που καθορίζονται στο νομοσχέδιο. Θα αναμένουμε τις απόψεις και αντιδράσεις των κομμάτων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου και ελπίζω ότι το νομοσχέδιο θα είναι από τα πρώτα που θα εξετάσει τον Ιανουάριο η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Επιπρόσθετα, στον Προϋπολογισμό του 2019 έχουν περιληφθεί έξι νέοι δικαστές οι οποίοι θα ασχοληθούν με αυτού του είδους τις υποθέσεις».

Ερωτηθείς εάν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης θα καταστεί δυνατή για όλους τους πολίτες η προσφυγή στη δικαιοσύνη με οικονομικό κόστος που να μπορούν να αντέξουν, ο κ. Υπουργός είπε ότι σήμερα υπάρχει το σύστημα νομικής αρωγής που εφαρμόζεται σε όλες τις ποινικές υποθέσεις, για τις υποθέσεις προστασίας προσώπων που προέρχονται από τρίτες χώρες, σε υποθέσεις του οικογενειακού δικαίου και στις αστικές υποθέσεις που σχετίζονται με δανειοληπτικές υποχρεώσεις. Οι αλλαγές που θα γίνουν στο δικαστικό σύστημα θα καταστήσουν ακόμα πιο προσβάσιμη την προσφυγή στη δικαιοσύνη στους πολίτες, επειδή θα παρασχεθεί η δυνατότητα στους πολίτες, μέσα από διαδικτυακή ενημέρωση, να γνωρίζουν τι απαιτείται ώστε να καταφεύγουν στο Δικαστήριο και έτσι δεν θα χρειάζεται να καταφεύγουν σε άσκοπες οι διαδικασίες, οι οποίες κοστίζουν, συμπλήρωσε.

«Την ίδια ώρα, δημιουργώντας την καθ’ ύλην διαδικασία επίλυσης μικρών διαφορών θα διευκολυνθούν περισσότερο εκείνοι που έχουν μικρές απαιτήσεις, όπως μέχρι 3.000 ευρώ, ή αποζημιώσεις για δυστυχήματα μέχρι 1.000 ευρώ, να καταφύγουν στα Δικαστήρια με χαμηλό κόστος για να διεκδικήσουν την απαίτηση τους. Υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες στο σύστημα που εισηγούμαστε να διαμορφωθεί, λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο της αναθεώρησης και είμαστε ανοικτοί στην όποια εισήγηση, η οποία θα διευκολύνει περισσότερο την απονομή της δικαιοσύνης και την πρόσβαση των πολιτών στα Δικαστήρια», κατέληξε.  

_____________

ΕΛ/ΣΧ