Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-12-2018 08:38

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για τη Διεθνή Ημέρα για τους Μετανάστες – 18 Δεκεμβρίου

Λαμβάνοντας υπόψη τον τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό μεταναστών παγκοσμίως, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 18η Δεκεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη. Την ίδια αυτή ημέρα, το 1990 υιοθετήθηκε και η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους». Την 18η Δεκεμβρίου γίνεται ειδική αναφορά στους μετανάστες της γης που η φτώχεια και οι κακουχίες τους έσπρωξαν μακριά από τις πατρίδες τους. Σκοπός της καθιέρωσης αυτής της Διεθνής Ημέρας είναι η προστασία του μετανάστη και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού που περνά τα σύνορα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.  

Στις μέρες μας υπάρχουν εκατομμύρια μετανάστες στον κόσμο οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στους κινδύνους που δημιουργεί η διεθνής οικονομική ύφεση και η κρίση των αγορών, όπως η φτώχια, ο στιγματισμός, οι διακρίσεις και η κακοποίηση. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την εστία τους με στόχο την αναζήτηση εργασίας ή μιας καλύτερης ζωής παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Μετανάστευση  (ΙΟΜ), αναμένεται να αγγίξει τα 405 εκατ. μέχρι το 2050, δηλαδή το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η αύξηση της μετανάστευσης, όπως αναφέρει η Οργάνωση, εντείνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και του γεγονότος ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι κυνηγούν θέσεις εργασίας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Επειδή οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο για να ζήσουν και να εργαστούν, θα πρέπει τα κράτη να είναι έτοιμα να προφυλάξουν τους μετανάστες από την κακομεταχείριση και να τους επιτρέψουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη των χωρών τους, αλλά και των χωρών υποδοχής τους. Η προστασία και η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των μεταναστών, ανεξαρτήτως της κατάστασής τους, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα καθώς και η ομαλή ένταξή τους στις χώρες παραμονής τους όπου το δικαίωμα στην οικογένεια, την εργασία, την υγεία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την αξιοπρέπεια, την ισότητα και την ισονομία, θα διασφαλίζεται απρόσκοπτα.

Στον τόπο μας, κρατικοί φορείς, εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ενεργοποιούνται και συμβάλλουν πάντοτε στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες που καταφεύγουν στο νησί μας αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Πρόθεση τόσο της Κυβέρνησης όσο και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του τόπου είναι να συνεχιστεί η καταβολή της μέγιστης προσπάθειας για απόδοση στους πρόσφυγες των δικαιωμάτων που πρέπει να απολαμβάνουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς. Αντικαθιστώντας τις διακρίσεις με τον σεβασμό και την κατανόηση όλες οι κοινωνίες θα γίνουν καλύτερες όχι μόνο για τους μετανάστες, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο.

(ΑΧ)