05-02-2019 11:46
Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου για την Εβδομάδα Συγγενών Καρδιοπαθειών
Επιτρέψτε μου αρχικά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να παραστώ στη σημερινή διάσκεψη, που σηματοδοτεί την έναρξη της εβδομάδας εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Κύπριων πολιτών, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Συγγενών Καρδιοπαθειών που γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου κάθε έτους.
Θέλω με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα να συγχαρώ όλα τα μέλη του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών για το διαχρονικά πολύτιμο εθελοντικό τους έργο και την αμέριστη προσφορά τους προς τα πάσχοντα παιδιά, έφηβους και ενήλικες και τις οικογένειές τους.
Η Εβδομάδα Συγγενών Καρδιοπαθειών που αρχίζει φέτος στις 7 Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων με κορύφωση τη φωταγώγηση του Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας σε χρώμα κόκκινο στις 14 Φεβρουαρίου.
Στο Υπουργείο Υγείας είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες πρέπει να τυγχάνουν της αμέριστης στήριξής μας και να ενθαρρύνονται, αφού επιβεβαιώνουν την ευαισθησία που διαθέτουμε ως κοινωνία. Η προσφορά των οργανωμένων συνόλων της κοινωνίας λειτουργεί ουσιαστικά, δρώντας επικουρικά και υποστηρικτικά στις προσπάθειες του κράτους για παροχή πιο ολοκληρωμένων και ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών προς το σύνολο του πληθυσμού.
Φίλες και φίλοι,
Συγγενείς Καρδιοπάθειες είναι οι εκ γενετής παθήσεις (ανατομική ανωμαλία της διάπλασης της καρδιάς και των πλησίον αγγείων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κάνει λόγο για περίπου 1-2 παιδιά στις 100 γεννήσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ποσοστό των διαγνωσμένων ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες τείνει να αυξάνεται κάθε χρόνο, προκαλώντας έτσι αύξηση στην εμφάνιση της πάθησης κατά σχεδόν άλλο 1% στο γενικό πληθυσμό.
Υπάρχουν 35 διαφορετικές παθήσεις Συγγενών Καρδιοπαθειών και παγκόσμια ανέρχονται στο 0,8-2,5 % του πληθυσμού. Η σχετικά μεγάλη διακύμανση οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων και των screening που διενεργούνται στους εν δυνάμει ευάλωτους πληθυσμούς των εφήβων και των νέων, καθώς και στην έγκαιρη διάγνωση και τη βελτίωση της τεχνικής των επεμβατικών μεθόδων που έχουν αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης των πασχόντων.
Στην Κύπρο, εκτιμάται ότι 10 νεογνά στις 1,000 γεννήσεις διαγιγνώσκονται με μια σοβαρής ή πιο απλής μορφής συγγενή καρδιοπάθεια. Το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών είναι απλής μορφής και παρακολουθούνται από τους καρδιολόγους σε συστηματική βάση, ενώ περίπου 10% των περιστατικών χρήζουν επεμβατικής θεραπείας, κάποιες φορές μάλιστα με πολλές επαναλήψεις σε βάθος χρόνου.
Το Υπουργείο Υγείας τα τελευταία χρόνια, θέλοντας να μειώσει το οικονομικό κόστος αλλά και τη σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία των ασθενών και των οικείων τους, έχει προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών για αγορά υπηρεσιών από ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων χειρουργών, και πλέον το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών διεκπεραιώνονται στην Κύπρο, με κόστος περίπου 12-15 χιλιάδων ευρώ ανά ασθενή. Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν διεξαχθεί καθετηριασμοί σε περίπου 150 περιστατικά όλοι με εξαιρετικά επιτυχή αποτελέσματα.
Τα επείγοντα περιστατικά, κυρίως νεογνών, παρακολουθούνται κατά την κύηση στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, γεννιούνται και σταθεροποιούνται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου και έπειτα διαμετακομίζονται σε Ιατρικό Κέντρο του Ισραήλ.
Η άμεση και σωστή παρέμβαση επιτρέπει σε ποσοστό πέραν του 80% των παιδιών αυτών να έχουν μια ομαλή ενηλικίωση, ικανοποιητικό προσδόκιμο επιβίωσης και πλήρη ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.
Κυρίες και Κύριοι,
Θα ήθελα κλείνοντας να σας διαβεβαιώσω πως ως Υπουργείο θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό του Συνδέσμου και να στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οργανωμένες ομάδες όπως ο Σύνδεσμός σας, που συμβάλλουν στη διαρκή αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πάσχοντες συμπολίτες μας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις δράσεις σας και επίτευξη των στόχων σας.
(ΜΚΥ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα