Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-05-2019 15:37

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην ημερίδα «Πρόσβαση των ατόμων με ρευματικές παθήσεις στην εργασία»

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου να χαιρετίσω την ημερίδα «Πρόσβαση των Ατόμων με Ρευματικές Παθήσεις στην Εργασία», που διοργανώνεται στο πλαίσιο της 19ης Ετήσιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για τις Ρευματικές και Μυοσκελετικές Παθήσεις.

Οι σοβαρές χρόνιες ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος, που χαρακτηρίζονται από έντονους πόνους και ακαμψία στις αρθρώσεις ή στους μυς, επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών και συνιστούν σημαντικό αίτιο πρόκλησης σωματικής αναπηρίας παγκοσμίως. Η απώλεια σημαντικού βαθμού σωματικής και ψυχικής ενέργειας, συνεπεία των ρευματικών παθήσεων, επηρεάζει αρνητικά την κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ρευματοπαθών. Ως αποτέλεσμα, σε αρκετές περιπτώσεις πέφτουν θύματα κοινωνικού αποκλεισμού περιλαμβανομένης της μη πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Κυρίες και κύριοι,

Η συνειδητοποίηση της σοβαρότητας των ρευματικών παθήσεων και των επιπτώσεών τους στους πάσχοντες, αλλά και στις οικογένειές τους είναι εκ των ων ουκ άνευ.  Η έγκαιρη διάγνωση και χορήγηση ορθής θεραπευτικής αγωγής στους ρευματοπαθείς αναμφίβολα μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, ενώ η καθυστέρηση στη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας αποβαίνει επιβαρυντική στην υγεία και τη ζωή τους.

Όλοι έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας που κάποια ρευματοπάθεια τους ταλαιπωρεί, στηρίζοντας το πολύπλευρο έργο του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου και κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε τα ιατρικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τους ασθενείς μας να επιλυθούν οριστικά, για να μπορέσουν πρώτιστα να ανακουφιστούν από τον πόνο και συνακόλουθα να προσφέρουν και να δημιουργήσουν. Άλλωστε, ως βασική εκδήλωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, η εργασία συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα, που κατοχυρώνεται από το σύνταγμα, για να διασφαλίζει την επιβίωση, αλλά και την ψυχική ικανοποίηση και ολοκλήρωση του ανθρώπου.

Φίλες και φίλοι,

Η Βουλή των Αντιπροσώπων συμβάλλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της δημόσιας υγείας για παροχή αναβαθμισμένων ιατρικών υπηρεσιών, προωθώντας, στο πλαίσιο αυτό, και την εφαρμογή σχεδίων για καταπολέμηση των ρευματοπαθειών και των προβλημάτων που αυτές επιφέρουν. Ειδικότερα, στηρίζει κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται, προκειμένου να υποβοηθηθούν τα άτομα με ρευματικές παθήσεις να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για πρόσβαση στην εργασία, γιατί οι ρευματοπαθείς μπορούν και πρέπει να ανήκουν στις παραγωγικές ομάδες του ανθρώπινου δυναμικού.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου για το αξιόλογο έργο που επιτελεί στον αγώνα του για διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ρευματοπαθών συνανθρώπων μας, καθώς και για διαφώτιση του κοινού.

_____________

(ΑΧ/ΣΧ)