Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-05-2019 13:44

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, στη Διαβούλευση για την ετοιμασία του νομοθετήματος «Απονομή Σήματος Κυπριακού Προϊόντος»

Mια νέα σελίδα ανοίγεται για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και τα προϊόντα του τόπου μας

Βρίσκομαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να θέσω ενώπιόν σας ένα νομοθέτημα, που στοχεύει στην ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης των αγροτών μας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, αλλά και στην ορθή πληροφόρηση των καταναλωτών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα εύκολης αναγνώρισης των προϊόντων του τόπου μας.

Το Υπουργείο , από την αρχή έθεσε σαν βασικό στόχο την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων τα οποία θα βελτιώνουν το εισόδημα των γεωργών μας και θα διατίθενται σε δίκαιες τιμές για τους καταναλωτές μας. Για την υλοποίηση του στόχου μας:

  • ολοκληρώσαμε και προωθήσαμε για έγκριση το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων 
  • παρουσιάζουμε σήμερα το νομοσχέδιο για την απονομή του σήματος Κυπριακού Προϊόντος και
  • προχωρούμε σε δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών απλοποιώντας και ,παράλληλα, εξορθολογίζοντας τη λειτουργία τους

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του Υπουργείου , τα τρία νομοθετήματα που έχω προαναφέρει συμπληρώνονται από μια σειρά συναφών μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών και ένταξη των παραγωγών μας σε αυτές. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω. για μια ακόμη φορά, ότι η εμπορία γεωργικών προϊόντων, μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των πιο πάνω νομοθεσιών μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών μας και στην εξασφάλιση δίκαιων τιμών για τους καταναλωτές μας.

Στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σήμερα ενώπιόν μας για την «Απονομή Σήματος Κυπριακού Προϊόντος», το Υπουργείο αποδίδει βαρύνουσα σημασία, γιατί ακριβώς πιστεύουμε ότι η εφαρμογή του θα συντείνει στην ορθολογική ταυτοποίηση των κυπριακών προϊόντων και στην εύκολη αναγνώρισή τους από τους καταναλωτές, συντείνοντας ουσιαστικά στην απόδοση προστιθέμενης αξίας για τα προϊόντα αυτά.

Είναι καθολικά, θα έλεγα, παραδεκτό ότι τα προϊόντα του τόπου μας, λόγω των εδαφοκλιματικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί μας, παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα ως προς τη θρεπτική αξία,, αλλά και τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, όπως είναι η γεύση και το άρωμα. Είναι λοιπόν δικαίωμα του Κύπριου καταναλωτή, αλλά και του ξένου επισκέπτη στον τόπο μας να γνωρίζει αν το προϊόν το οποίο καταναλώνει μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κυπριακό».

Για να επιτύχει η όλη προσπάθεια και να καθιερωθεί το «Σήμα Κυπριακού Προϊόντος», με όλα τα οφέλη που προανέφερα, απαιτείται πρωτίστως και η συμμετοχή – αξιοποίησή του από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Χωρίς τη δική τους εμπλοκή στην εφαρμογή της νομοθεσίας, τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί. Στο αμέσως επόμενο στάδιο, καθήκον της Πολιτείας είναι η προώθηση αυτού το σήματος και η προβολή του προς όφελος όλων των παραγωγικών μας κλάδων.

Σήμερα, ανοίγουμε μια νέα σελίδα για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και τα προϊόντα του τόπου μας. Ζητώ από όλους σας να σταθείτε αρωγοί και συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχοντας ενεργά και καταθέτοντας τις θέσεις σας για την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου. Είμαστε πάντοτε δεκτικοί να συζητήσουμε και υιοθετήσουμε εισηγήσεις και προτάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της θέσης των αγροτών μας με παράλληλη ανάδειξη και προώθηση των γεωργικών μας προϊόντων.

(MAK)