Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-06-2019 20:02

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην εκδήλωση του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών για τα Ετήσια Βραβεία Περιβάλλοντος

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση για την απονομή των περιβαλλοντικών βραβείων, που διοργανώνει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών με την ευκαιρία της 5ης Ιουνίου, η οποία έχει καθοριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αλλά και της πρώτης εβδομάδας Ιουνίου, που έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιβάλλοντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο θεσμός των περιβαλλοντικών βραβείων αναδεικνύει πρωτοβουλίες και δράσεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και προάγουν την οικολογική μας συνείδηση. 

Το περιβάλλον αποτελεί, στη σύγχρονη εποχή, με τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά και τους μεγάλους κινδύνους βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο πλανήτης από την αλόγιστη σπατάλη φυσικών πόρων και την οικολογική καταστροφή, βασικό πυλώνα της οικονομίας και της οικονομικής, και όχι μόνο, ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι επιπτώσεις που επέφερε και συνεχίζει δυστυχώς να επιφέρει η ανθρώπινη παρέμβαση και δραστηριότητα στο περιβάλλον δημιούργησαν ένα διεθνές οξύ κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, που έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα, έστω και αργά, σε αφύπνιση και αναζήτηση βέλτιστων πρακτικών για την προστασία και διατήρησή του, με μοναδικό σκοπό την επιβίωση της ζωής και του ανθρώπινου γένους στον πλανήτη μας, που μαστίζεται από υπερθέρμανση, ξηρασία, απερήμωση, μόλυνση, ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει προχωρήσει σε πληθώρα νομοθετικών μέτρων και ρυθμίσεων που αποσκοπούν στην ανακοπή της περιβαλλοντικής καταστροφής και την απάμβλυνση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Αναφέρω ενδεικτικά μόνο τα πρόσφατα νομοθετήματα, κάποια από αυτά εναρμονιστικά, για τη διαχείριση των αποβλήτων, τη μείωση των συσκευασιών και αποβλήτων συσκευασιών, τον έλεγχο της ρύπανσης, την προστασία της άγριας πανίδας και τον περιορισμό της εκπομπής των ρύπων των μηχανοκίνητων οχημάτων.       

Κυρίες και κύριοι,

Οι υποχρεώσεις που προκύπτουν για όλους μας, τόσο θεσμούς όσο και οργανωμένα σύνολα, αλλά και πολίτες είναι μεγάλες. Έχουν να κάνουν με μεγάλα, αλλά και μικρά βήματα, καθημερινές συνήθειες που θα μπορούσαν, αν υιοθετούνταν από όλους μας, να αλλάξουν τον χάρτη της γης, να τον κάνουν πιο πράσινο και τη γη μας πιο όμορφη, πιο φιλόξενη.      

Η σημερινή εκδήλωση επιβραβεύει αυτούς που ανάμεσά μας αθόρυβα συνέβαλαν στην προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος, υιοθετώντας την ηθική αυτή, αλλά και αισθητική, επιτρέψτε μου να πω, στάση απέναντι στο περιβάλλον. Άνθρωποι και οργανωμένα σύνολα με τη στάση και τη δράση τους αποδεικνύουν ότι η κοινωνία των πολιτών είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης του πολιτισμού που φέρουμε.

Συγχαίρω όλους του πρωταγωνιστές της αποψινής βραδιάς για την εξαίρετη τους προσφορά και εύχομαι στον καθένα προσωπικά ευόδωση των στόχων και των επιδιώξεών του και συνέχιση της δράσης του από όποια έπαλξη κι αν υπηρετεί.        

Είθε το παράδειγμά σας να βρει αντάξιους μιμητές!

Ευχαριστώ πολύ. 

-------------------------

(ΜΓ/ΕΙ)