Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-03-2018 18:10

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στο Συνέδριο με θέμα: «Προσεγγίζοντας το Ολοκαύτωμα μέσα από τον παιδαγωγικό φακό»

Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση χαιρετίζω το Συνέδριο, με θέμα: «Προσεγγίζοντας το Ολοκαύτωμα μέσα από τον παιδαγωγικό φακό», το οποίο διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Επαρχιακού Γραφείου Μέσης Εκπαίδευσης Λεμεσού, σε συνεργασία με το Λανίτειο Λύκειο.

To σημερινό Συνέδριο είναι απόρροια της τρίτης αποστολής εκπαιδευτικών στο YadVashem (το Διεθνές Κέντρο Διαφύλαξης της Μνήμης του Ολοκαυτώματος), η οποία έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2017, με την αρωγή και τη συνεργασία της Πρεσβείας του Ισραήλ. Η συνεργασία αυτή, η οποία ξεκίνησε το 2009, συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη δράσεων για τη Διεθνή Ημέρα Ολοκαυτώματος από τα Σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, στις οποίες συγκαταλέγονται ετήσιες διαλέξεις από επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, προβολές ντοκιμαντέρ, βιωματικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, καθώς και προκήρυξη Ετήσιου Διαγωνισμού για το Ολοκαύτωμα σε μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2016 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας, ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και στο YadVashem, μέσα από το οποίο θεσμοθετούνται πλέον οι οργανωμένες αποστολές και οι επιμορφώσεις εκπαιδευτικών μας για τα θέματα του Ολοκαυτώματος.

Στόχος όλων αυτών των δράσεων, όπως και του σημερινού Συνεδρίου, είναι η ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών και ο εμπλουτισμός των γνώσεών τους για το Ολοκαύτωμα, το οποίο αποτελεί μία από τις πλέον σκοτεινές στιγμές της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Φίλες και φίλοι,

Καθώς η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με σωρεία σοβαρότατων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων, αναδεικνύεται ως ύψιστη προτεραιότητα της Πολιτείας η διαπαιδαγώγηση ενεργών, σκεπτόμενων και ιστορικά καταρτισμένων πολιτών, οι οποίοι θα έχουν τα εφόδια να αντισταθούν σε κάθε ακραία και μισαλλόδοξη πολιτική. Γι’ αυτό τον λόγο, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού υποστηρίζει ένθερμα πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη, η οποία στοχεύει στην επιμόρφωση και στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών, που επωμίζονται το δύσκολο έργο της καθοδήγησης των μελλοντικών πολιτών.

Με την ευκαιρία αυτή καλωσορίζουμε για μια ακόμα φορά στην Κύπρο τη Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, κ. Ζανέτ Μπαττίνου, η οποία πρόθυμα αποδέχθηκε την πρόσκληση να παρευρεθεί στο σημερινό Συνέδριο και να παρουσιάσει το έργο που επιτελεί το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Επαρχιακό Γραφείο Μέσης Εκπαίδευσης Λεμεσού, και ιδιαίτερα τον κ. Ιωάννη Ευθυμίου, Πρώτο Λειτουργό Εκπαίδευσης και Επαρχιακό Επιθεωρητή Λεμεσού, καθώς και τα υπόλοιπα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για την άρτια διοργάνωση και την ουσιαστική συμβολή τους στην επιτυχία του Συνεδρίου. Τέλος, θερμές ευχαριστίες απευθύνω στην Πρεσβεία του Ισραήλ για την στήριξη που παρείχε στην όλη προσπάθεια αλλά και στη Διεύθυνση του Λανιτείου Λυκείου για την πρωτοβουλία να φιλοξενήσει τις εργασίες του Συνεδρίου, οι οποίες εύχομαι να υλοποιηθούν με κάθε επιτυχία.

--------------------------------

 

(ΜΑΚ/ΕΙ)