Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-06-2019 16:05

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Άγγελου Βότση στη 61η Διάσκεψη της COSAC, στο Βουκουρέστι

Συνεχίζονται, σήμερα, στο Βουκουρέστι οι εργασίες της 61ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC). Στη Διάσκεψη, τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν οι βουλευτές κ. Άγγελος Βότσης, κα Ελένη Σταύρου και κ. Νίκος Κέττηρος και κ. Ηλίας Μυριάνθους.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος «Προοπτικές για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και το μέλλον των σχέσεών της με το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) στο πλαίσιο της εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ», ο κ. Βότσης αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση και τη ραγδαία αύξηση του εμπορίου μέσω των εμπορικών συμφωνιών που η ΕΕ συνάπτει με τρίτες χώρες, επισημαίνοντας ότι σε αυτές τις συμφωνίες, που είναι εξαιρετικά πολύπλοκες, τα εθνικά κοινοβούλια, ως αιρετά σώματα που βρίσκονται εγγύτερα στους πολίτες, πρέπει να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο, εντείνοντας τις κοινές προσπάθειες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να διασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων στη διαδικασία. Αυτό, επεσήμανε, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διεύρυνσης του συνεχούς διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και με την εδραίωση της διαφάνειας προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 30ής Μαΐου και 25ης Οκτωβρίου 2018.

Απαντώντας σε αναφορά Τούρκου βουλευτή ότι η μεταφορά διμερών ζητημάτων που αφορούν την Κύπρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιπλέκει τα πράγματα, ο κ. Βότσης υπενθύμισε ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας, μιας χώρας που επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, έναντι της Κύπρου, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, αποτελούν υποχρεώσεις προς την ίδια την Ένωση, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα αυτές δεν έχουν εκπληρωθεί. Ο κ. Βότσης επεσήμανε, επίσης, ότι το υπό αναφορά «διμερές πρόβλημα» είναι η συνεχιζόμενη από το 1974 κατοχή του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και δη των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, όπως, επίσης, και η προ ημερών παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, εξίσου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Ο κ. Βότσης συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι πρόκειται για επέμβαση που προκάλεσε την αντίδραση, μεταξύ άλλων και της ΕΕ, η οποία επεξεργάζεται μέτρα σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που η χώρα αυτή δεν τερματίσει άμεσα τις επεμβάσεις της.  Ο κ. Βότσης κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι, αν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, αλλά και τα ίδια τα μέλη της ΕΕ.

                         

/ΣΧ