Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-06-2019 18:08

Παρέμβαση της βουλεύτριας κας Στέλλας Κυριακίδου στις εργασίες του 3ου Μέρους της Συνόδου της ΚΣΣΕ, στο Στρασβούργο

Στο πλαίσιο των εργασιών του 3ου Μέρους της Συνόδου 2019 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που άρχισαν σήμερα στο Στρασβούργο, πραγματοποιήθηκε Ακρόαση της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων, που αφορούσε στο Ψήφισμα 2214 (2018), για τις ανθρωπιστικές ανάγκες και τα δικαιώματα των εκτοπισθέντων στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε και ζωντανή σύνδεση με τα τρία μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στη Κύπρο (ΔΕΑ).

Η επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στη ΚΣΣΕ, βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου,  αφού εξήρε το έργο της ΔΕΑ,  κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί επιτέλους με ειλικρίνεια σε ό,τι αφορά στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, εκσκαφές σε στρατιωτικές περιοχές στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και το άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού. Πολλοί Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι, τόνισε η κα Κυριακίδου, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και μετά εξαφανίστηκαν.

Τονίζοντας ότι το θέμα των Κυπρίων αγνοουμένων αποτελεί την τραγικότερη πτυχή του κυπριακού προβλήματος, η κα Κυριακίδου μίλησε, επίσης, για το θέμα των Ελληνοκύπριων εκτοπισθέντων, μια εκ των βασικότερων πτυχών του κυπριακού προβλήματος, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής μέρους της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι αυτό εντάσσεται και στο βασικό θέμα του υπό αναφορά Ψηφίσματος της ΚΣΣΕ.  Η Κύπρια βουλευτής υπενθύμισε πως, σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές όπως τον ΟΗΕ, ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων εκτοπισθέντων αποτελούσε το 1974, το ένα τρίτο περίπου του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων, συνέχισε η κα Κυριακίδου,  οι οποίοι  εγκατέλειψαν τα σπίτια τους υπό την απειλή των όπλων και μέχρι σήμερα εμποδίζονται από τον τουρκικό στρατό να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες. 

Αναφερόμενη στις τραγικές συνθήκες των πρώτων ιδιαίτερα χρόνων της προσφυγιάς, η κα Κυριακίδου υπογράμμισε ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες «πρώτης γενιάς», έχουν  ήδη φύγει απ’ τη ζωή με τον πόθο του γυρισμού να παραμένει ανεκπλήρωτος.  Η κα Κυριακίδου επεσήμανε, επίσης, την εκβιαστική από την Τουρκία μετακίνηση των Τουρκοκυπρίων από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές με την απειλή περαιτέρω προέλασης.  

Ολοκληρώνοντας, η κα Κυριακίδου υπογράμμισε πως το θέμα των Ελληνοκυπρίων προσφύγων αποτελεί μια εκ των σημαντικότερων πτυχών του Κυπριακού, για την οποία απαιτείται συμφωνία προς επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος. 

_______________

/ΣΧ