Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-07-2019 13:51

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Πολωνίας - Κύπρου στην Πολωνική Βουλή

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Πολωνίας - Κύπρου στην Πολωνική Βουλή, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο μετά από σχετική πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Της αντιπροσωπείας ηγείται ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας κ. Ryszard Bartosik και σ’ αυτή συμμετέχουν τα μέλη της κα Iwona Arent, κ. Grzegorz Janik και κ. Zbigniew Dolata.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Πολωνίας και εξέφρασε ικανοποίηση για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους κατά τα τελευταία χρόνια. Υπογράμμισε ότι οι συχνότερες επαφές και επισκέψεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν προσφέρει πολύτιμες ευκαιρίες για ειλικρινή διάλογο και ανταλλαγή απόψεων με στόχο την εξεύρεση νέων τρόπων πρακτικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε παράλληλα ότι φίλες χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Πολωνία, πρέπει να υιοθετήσουν κοινές πολιτικές, βασιζόμενες σε αρχές και αξίες, με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Συλλούρης ευχαρίστησε τους Πολωνούς βουλευτές για τη θέση αρχών που τηρεί διαχρονικά η χώρα τους όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η άτεγκτη στάση της Τουρκίας και οι έκνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου καθιστούν πολύ δύσκολη τη σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών για εξεύρεση δίκαιης επίλυσης του προβλήματος.

Ο Bartosik εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ήδη στενές σχέσεις μεταξύ της Πολωνίας και της Κύπρου θα συνεχίζουν να αναπτύσσονται με τον ίδιο γοργό ρυθμό, προσφέροντας ευκαιρίες για συνεργασία στην προσπάθεια αντιμετώπισης κοινών ζητημάτων και υπεράσπισης κοινών συμφερόντων. Ανέφερε ότι η ΕΕ προσφέρει το καλύτερο πεδίο επικοινωνίας για τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών της, σημειώνοντας ότι η Ένωση πρέπει να κάνει επαναστροφή προς τους βασικούς της πυλώνες, ιδιαίτερα την αρχή της αλληλεγγύης. Ο Πολωνός βουλευτής επανέλαβε, τέλος, ότι η χώρα του εμμένει στη στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ άλλα μέλη της αντιπροσωπΕίας τόνισαν επίσης ότι η Πολωνία πάντοτε τάσσεται ενάντια σε οποιαδήποτε κατοχή.

(ΜΓ)