Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-07-2019 14:09

Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Πολωνίας-Κύπρου στην Πολωνική Βουλή

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Πολωνίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων με αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Πολωνίας-Κύπρου στην Πολωνική Βουλή, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο μετά από σχετική πρόσκληση. Της αντιπροσωπείας ηγείται ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας κ. Ryszard Bartosik και σ’ αυτή συμμετέχουν τα μέλη της κα Iwona Arent, κ. Grzegorz Janik και κ. Zbigniew Dolata. Από κυπριακής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν  ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιώργος Λιλλήκας, ο  Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Νίκος Τορναρίτης και τα μέλη της κ. Γιώργος Λουκαϊδης, κ. Αδάμος Αδάμου και κ. Κωστής Ευσταθίου.

Ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε τους Πολωνούς βουλευτές για τη σταθερή στάση της χώρας τους στον αγώνα της Κύπρου για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Επεσήμανε δε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει, πέρα από φραστικές καταδίκες, να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία και να αποδείξουν στην πράξη την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο, η οποία υφίσταται σήμερα τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Ο κ. Bartosik ανέφερε πως, πέραν της ταυτόχρονης ένταξης και κοινής πορείας στην ΕΕ, Πολωνία και Κύπρος αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και έχουν κοινές επιδιώξεις. Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα του Πολωνικού Κοινοβουλίου να ενισχύσει τη συνεργασία και τις ανταλλαγές με τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε όλα τα επίπεδα. Απηύθυνε δε πρόσκληση στην Ομάδα Φιλίας Κύπρου-Πολωνίας για επίσκεψη στην Πολωνία το συντομότερο δυνατό.

Κατά τη συνάντηση, αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και εκφράστηκε η από κοινού πεποίθηση ότι η ΕΕ πρέπει να λειτουργεί ισότιμα στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης, με προσήλωση στο κράτος δικαίου και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις που βρίσκονται σήμερα ενώπιόν της, περιλαμβανομένων των όποιων συνεπειών του Brexit, της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και της καταπολέμησης των εξτρεμιστικών στοιχείων.

(ΜΓ/ΣΧ)