Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-07-2019 12:07

Ομιλία του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε συγκέντρωση για τις μαύρες επετείους στην πόλη Brisbane της Αυστραλίας

Να σας ευχαριστήσω πολύ για την υποδοχή και την πρόσκληση. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να ευρίσκομαι και σήμερα μαζί σας εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη μεγάλη αυτή χώρα που έχετε επιλέξει ως δεύτερη πατρίδα σας ζουν μεταξύ 70 και 100 χιλιάδες Κύπριοι σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας μου, πέραν των 420 τόσων χιλιάδων άλλων Ελλήνων που ήρθαν κατά καιρούς από την Ελλάδα και ζουν εδώ συμβάλλοντας σημαντικά στην πρόοδο και την ευημερία της χώρας.

Είναι δε πολύ σημαντικό που διατηρείτε αυτούς τους ζωντανούς, και ισχυρούς παράλληλα, δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα, δίνοντας συνέχεια στις παραδόσεις και τα ήθη και τα έθιμα μας, αλλά και διαδραματίζοντας έναν πολύ σπουδαίο ρόλο στην προβολή των θέσεων μας στο Κυπριακό και στη στήριξη που θέλουμε για τη διεκδίκηση των δικαίων μας, σε εποχές δύσκολες και κρίσιμες εξαιτίας της κλιμάκωσης της αδιαλλαξίας και της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Σας εκφράζω τις ευχαριστίες και τη βαθιά μας εκτίμηση για τη στήριξη και την αφοσίωση σας στην ιστορία, τις αρχές και τις παραδόσεις μας, όπως και για τη συμβολή σας στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των σχέσεων μας με την Αυστραλία με την οποία ανέκαθεν διατηρούμε πολύ φιλικές σχέσεις.

Φίλες και φίλοι,

Καταδικάζουμε τις επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής  και δεν το κάνουμε απλώς για ημερολογιακούς λόγους. Κάθε άλλο. Το κάνουμε περισσότερο για σκοπούς αυτοσυνειδησίας. Να κατανοήσουμε, και να το μεταφέρουμε αυτό και στους νεότερους, το τι σήμαιναν και ποιες επιπτώσεις είχαν οι δύο αυτές όψεις του δίδυμου εγκλήματος σε βάρος της πατρίδας και της ιστορικής μας συνέχειας. Και ποια σημασία έχει να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματα μας και να προασπίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι το πιο σημαντικό μας όπλο στον αγώνα για τη δικαίωση και επιβίωση του λαού μας.

Τη δικαίωση, πρώτα απ’ όλα, των ηρώων και μαρτύρων μας, τη θυσία των οποίων τιμούμε επίσης με τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής. Δεν ξεχνούμε ποτέ την προσφορά και τη θυσία τους, όπως δεν ξεχνούμε ποτέ τους αγαπημένους μας τόπους στην Αμμόχωστο, την Καρπασία, την Κερύνεια, την Μόρφου και αλλού, δεν ξεχνούμε τα ιερά και τα όσια μας που βεβηλώθηκαν από τον Αττίλα και δεν ξεχνούμε ούτε και παραγράφουμε την ιστορία, τις παραδόσεις και τις αρχές και αξίες του λαού μας.

Δεν ξεχνούμε, ακόμα, τις χιλιάδες των νεκρών και των αγνοουμένων μας, τους αιχμαλώτους, τους τραυματίες, τους εγκλωβισμένους και τους άλλους παθόντες της εισβολής και κατοχής του 37,5 τοις εκατόν της πατρίδας μας.

Το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και της νόμιμης Κυβέρνησης έφερε μύρια κακά στη χώρα μας. Έδωσε την αφορμή στην Τουρκία για να εισβάλει και να καταστρέψει. Αλλά ήταν και η αιτία για την απογύμνωση της Εθνικής Φρουράς από τις δυνατότητες που είχε να αποκρούσει την τουρκική εισβολή.

Παρά τη προδοσία, αρκετές ήταν οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς που προσπάθησαν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους και να προβάλουν ερρωμένη αντίσταση στον Αττίλα. Πάρα πολλοί δε από τους εθνοφρουρούς μας, κληρωτοί και έφεδροι, έγραψαν σελίδες ηρωικής δόξας αντιμετωπίζοντας τα υπέρτερα σε αριθμό ανδρών και εξοπλισμό τουρκικά στρατεύματα.

Η πιο τραγική πτυχή της κυπριακής τραγωδίας είναι ασφαλώς αυτή των αγνοουμένων μας. Εξακολουθούν να αγνοούνται 823 και η πρόοδος που έχει επιτελεσθεί τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να παραγράψει τις τεράστιες ευθύνες της Τουρκίας για την εξαφάνιση τόσων ανθρώπων. Ούτε και να μειώσει τις δικές μας προσπάθειες για τη διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου. Το χρέος μας ιδιαίτερα έναντι των συγγενών που έφυγαν και μας παρακολουθούν από ψηλά, είναι βαρύτατο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας.

Σαράντα πέντε χρόνια από το τραγικό καλοκαίρι του 1974, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την αδιαλλαξία και την αρνητικότητα της Τουρκίας, η οποία όχι μόνο αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης, αλλά έχει κλιμακώσει επικίνδυνα κατά το τελευταίο διάστημα τις προκλήσεις της σε βάρος της Κύπρου, υπονομεύοντας τη σταθερότητα και την ειρήνη σε όλη την γύρω περιοχή.

Δεν είναι μόνο οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης. Είναι επίσης και τα σχέδια επανεγκατάστασης στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της κατοχικής δύναμης, σε εφαρμογή ενός σχεδίου «Βήτα», όπως προαναγγέλθηκε από αξιωματούχους του ψευδοκράτους. 

Στο ίδιο πλαίσιο προσέγγισης, τοποθετείται και η απορριφθείσα ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο πρόταση του κ Ακιντζί για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να επέλθει η λύση του κυπριακού προβλήματος και ως εάν εμείς θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε μια πρόταση που θα αναγνώριζε τα τετελεσμένα της εισβολής και θα ακύρωνε, από πλευράς μας, το διεθνές δίκαιο στο οποίο βασίζεται η πλευρά μας για τη δικαίωση των προσπαθειών μας τόσων χρόνων.

Από δικής μας πλευράς παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια επίτευξης μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος η οποία να είναι προς το πραγματικό συμφέρον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, και όχι προς το συμφέρον οποιασδήποτε άλλης χώρας, πόσο μάλλον της Τουρκίας που επιδιώκει να θέσει ολόκληρη την Κύπρο υπό τον έλεγχο της, όπως και όλη τη γύρω περιοχή.

Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητα μας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επαναρχίσουμε τον διάλογο από το σημείο στο οποίο αυτός διακόπηκε στο Γκραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου των παραμέτρων που έθεσε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας για ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό λειτουργικό κράτος. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε υπόψη του Γενικού Γραμματέα και μια σειρά ιδεών τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας.

Θα πρέπει όμως και η Τουρκία να κατανοήσει ότι για την Κύπρο δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η στήριξη μιας λύσης που θα δώσει μια άλλη δυναμική στον λαό της χωρίς κατοχικούς στρατούς και συρματοπλέγματα. Μια λύση η οποία να ανατρέπει τη διαίρεση και να επιτρέπει στους Κυπρίους πολίτες,  να συμβιώσουν σε μια κοινή ευημερούσα πατρίδα, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας. Λύση που να δημιουργεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, σύμφωνα και με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες και ισότιμο μέλος.

Αλλά θέλουμε να κατανοήσουν και οι Τουρκοκύπριοι στο σύνολο τους, πως μπαίνοντας μαζί μας δυναμικά στη νέα εποχή που οραματιζόμαστε, θα προσφέρουμε στις επόμενες γενιές τις καλύτερες υπηρεσίες για μια κοινή πατρίδα ευημερούσα και όχι αιμορραγούσα, μια πατρίδα ελεύθερη από τα μίση και τα πάθη των προηγούμενων δεκαετιών, μια πατρίδα που να υπόσχεται περισσότερα για όλα τα παιδιά της, σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και δημοκρατίας.

Οι προοπτικές γι’ αυτό υπάρχουν και είναι πολύ μεγάλες. Η ανακάλυψη και η επικείμενη εκμετάλλευση των ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, μαζί με τις συνεχιζόμενες άλλες έρευνες από εταιρείες κολοσσούς που συνδέονται με ισχυρά κράτη και Κυβερνήσεις, έχουν ενισχύσει σημαντικά τις ελπίδες μας για την είσοδο στη νέα εποχή και την πραγμάτωση του οράματος μας να καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κέντρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πιστεύουμε στο μέλλον της πατρίδας μας, πιστεύουμε στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας.

Η διαιρεμένη πατρίδα δεν μπορεί να είναι η μοίρα μας. Το χρέος προς την ιστορία επιβάλλει να αποκαταστήσουμε την ιστορική συνέχεια στο νησί μας, να ανατρέψουμε τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και να οδηγήσουμε την Κύπρο σε ένα πιο σίγουρο και αισιόδοξο μέλλον.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Φίλες και φίλοι,

Ξέρουμε πως έχετε την Κύπρο βαθειά μέσα στην καρδιά σας και ότι είναι κοινές οι προσδοκίες και οι ευχές μας για τη λύτρωση, την ελευθερία και την πρόοδο της. Το ξέρουμε και σας ευχαριστούμε.

Εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την εκτίμηση μας προς όλους, εύχομαι σε σας προσωπικά και στις οικογένειες σας κάθε καλό.

(ΡΜ/ΜΓ)