Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-05-2021 19:07

Δήλωση Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη κατά την Τριμερή Συνάντηση Κύπρου Ελλάδος και Αιγύπτου

Εκφράζω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς τους αγαπητούς φίλους, Υπουργό  Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Στρατηγό Μοχάμετ Άχμετ Ζάκι και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος κ. Παναγιωτόπουλο Νίκο, για την παρουσία τους στην Κύπρο και τη συμμετοχή τους στη 4η Τριμερή Σύνοδο Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας.

Οι σχέσεις των τριών χωρών είναι διαχρονικές και σταθερές. Κτίστηκαν μέσα στην ιστορία τους, στην κοινή γεωγραφική μας περιοχή, στους πλούσιους πολιτισμούς τους και την αλληλεπίδραση που είχαν στους αιώνες, με τα επιτεύγματά τους αλλά και με τους αγώνες τους για επιβίωση, αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια.

Η σημερινή συνάντηση αποτελεί έκφραση της κοινής μας βούλησης να συνεχίσουμε τις δράσεις στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.

Αντιστοίχως, η κοινή δήλωση που συνυπογράφεται από τους τρεις Υπουργούς, αντανακλά το μεταξύ μας εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας, συναντίληψης και εταιρικότητας.

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για σημαντικά θέματα που αφορούν την μέχρι τώρα πορεία της συνεργασίας μας και διερευνήσαμε τρόπους ενίσχυσης της. 

Προβήκαμε σε εκτενή ανασκόπηση της συνεργασίας μας σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας και συμφωνήσαμε τα επόμενα χρόνια αυτή να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.

Επιθυμία μας είναι η τριμερής να αποτελέσει αποτελεσματική πλατφόρμα συνεργασίας και με άλλα φίλια κράτη.

Θα θυμάστε ότι στην τελευταία μας κοινή, ευρείας κλίμακας, αεροναυτική άσκηση, υπό την ονομασία Μέδουσα 10, στην Αλεξάνδρεια, συμμετείχαν για πρώτη φορά η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τέτοιου είδους συνέργειες είναι απότοκο της εξαιρετικής μας συνεργασίας και του επιπέδου φιλοδοξίας που έχουμε. Η στενή σχέση και συνεργασία όλων των περιφερειακών χωρών ενδυναμώνει την ασφάλεια και αποτελεί ασπίδα έναντι παράνομων ενεργειών.

Συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για τις μέχρι σήμερα παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, χωρίς κανένα σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Τους ενημέρωσα επίσης για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια,  αλλά και τις αξιώσεις της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.

Ανταλλάξαμε απόψεις σε σχέση με την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Λίβανο, στη Συρία, και την κλιμάκωση μας βίας μας τελευταίες εβδομάδες στην Παλαιστίνη και Ισραήλ. Τονίσαμε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικών λύσεων στα προβλήματα, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ευημερίας όλων των λαών μας ευρύτερης περιοχής μας.

Δέσμευση μας είναι να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά για υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει και συμφωνήσαμε ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο το 2022.

----------------------

ΕΙ