Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-07-2022 14:04

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε συνάντηση με νέες και νέους της Διασποράς, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα Nepomak Discover Cyprus Program

Είμαι πολύ ευτυχής που σας καλωσορίζω φέτος στην Κύπρο, μετά από δύο χρόνια αναβολής του ετήσιου προγράμματος της ΝΕΠΟΜΑΚ, το NDCP (Nepomak Discover Cyprus Program),  εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Το πρόγραμμα αυτό είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη νέα γενιά Κυπρίων από όλες τις χώρες του κόσμου να επισκεφθούν την Κύπρο και να γνωρίσουν ακόμη καλύτερα τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τις παραδόσεις και γενικότερα τις ρίζες τους. Πέραν τούτου, το πρόγραμμα σάς δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσετε ισχυρούς δεσμούς φιλίας με άλλους νέους Κύπριους της Διασποράς μας.

Πρέπει να αξιοποιήσετε την παραμονή σας στην Κύπρο. Αυτά άλλωστε είναι και τα οφέλη του συγκεκριμένου προγράμματος.

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί άλλωστε έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής στρατηγικής του Γραφείου μας, η νέα γενιά των αποδήμων μας. Είστε το μέλλον της Διασποράς μας και οι μελλοντικοί της ηγέτες.

Οι εμπειρίες μας με τους απόδημους νέους μας είναι ότι υπάρχει η θέληση να διατηρήσουν αλλά και να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τη χώρα καταγωγής τους.

Γι’ αυτούς τους λόγους -και για πολλούς άλλους- εργαζόμαστε πολύ στενά με τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, τα διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου με τα οποία έχουμε συνεργασίες, με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, για να δημιουργήσουμε και νέα προγράμματα αλλά και να αναβαθμίσουμε τα ήδη υπάρχοντα.

Στο πλαίσιο της δικής μας προσπάθειας για να παραμείνει η νέα γενιά κοντά στις ρίζες της υλοποιούμε διάφορα προγράμματα και δράσεις.

Σε συνεργασία με το  Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρονται, μεταξύ άλλων, εξ αποστάσεως μαθήματα ελληνικής γλώσσας και Ιστορίας της Κύπρου για τους νέους της Διασποράς μας. Έχουμε συνάψει, επίσης, Μνημόνια Συνεργασίας και με τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού, μέσα από τα οποία δίνονται υποτροφίες σε Κύπριους νέους αποδήμους μας.

Συνεχίζεται με επιτυχία εκτός από το πρόγραμμα NDCP, το πρόγραμμα

NCCT, το οποίο απευθύνεται σταμεγαλύτερα μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ. Παράλληλα, διεξάγεται το πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών ηλικίας 12-17 ετών και φέτος είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε 11 παιδιά της Διασποράς μας από τις ΗΠΑ.

Βρισκόμαστε σήμερα στο ιστορικό αυτό κτήριο, το Προεδρικό Μέγαρο, που συμβολίζει τόσα πολλά για όλους μας. Περισσότερο, τον μακρύ και δύσκολο αγώνα του λαού μας για την ανεξαρτησία και την ελευθερία του, όπως και για την προάσπιση της δημοκρατίας στον τόπο.

Ακόμη, ο χώρος αυτός εκπέμπει το μήνυμα της αποφασιστικότητας μας για την προάσπιση των δικαίων του λαού μας. Μεγάλο στήριγμα του αγώνα μας είναι η ιδιότητα της Κύπρου ως διεθνώς αναγνωριζομένου κράτους μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ισότιμου μέλους της μεγάλης οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, παρά τα όποια εμπόδια, για την επίτευξη μίας λύσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία να επανενώνει τη χώρα μας και να τερματίζει την κατοχή, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, χωρίς εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα άλλων χωρών και χωρίς γενικά οποιεσδήποτε ξένες εξαρτήσεις.

Σε αυτήν την προσπάθεια, πολύτιμο στήριγμα μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν πάντα οι όπου γης απόδημοι μας. Είμαστε ευγνώμονες και πάντα υπερήφανοι για τους απόδημους μας. Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό. Υπερήφανοι είμαστε και για τη νέα γενιά των αποδήμων μας που μας υπενθυμίζει ότι το μέλλον τους ανήκει και πρέπει να τους στηρίξουμε.

Καταλήγοντας, θέλω να σας ευχηθώ καλή διαμονή στην όμορφη μας Κύπρο και να σας διαβεβαιώσω ακόμη μία φορά, ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τη νέα γενιά της Διασποράς μας.

(ΡΜ/ΕΠ/ΕΧΡ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα