Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-12-2022 20:59

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στη Διμερή Εκδήλωση Κύπρου - Ρουμανίας

2 Δεκεμβρίου 2022, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή την κοινή εκδήλωση μας με την οποία κάνουμε ακόμη ένα βήμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μας σε όλους τους τομείς με τη φίλη χώρα της Ρουμανίας.

Υποδεχόμαστε θερμά την Υφυπουργό Ρουμανίας κα Diana-Stefana Baciuna και ευχόμαστε οι σχέσεις των χωρών μας να αναπτύσσονται συνεχώς προς αμοιβαίο όφελος, σύμφωνα και με τους στόχους που έχουμε θέσει σε ό,τι αφορά στη διμερή συνεργασία μας για θέματα διασποράς.

Συμπληρώσαμε 62 χρόνια διμερών σχέσεων με διπλωματική εκπροσώπηση σε επίπεδο πρεσβείας, και αυτό λέει από μόνο του πολλά σε ό,τι αφορά στις μακροχρόνιες σχέσεις μας, την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική μας συνεργασία.

Σαρανταπέντε και πλέον χιλιάδες Ρουμάνοι στην Κύπρο συνθέτουν μια ζωντανή και δυναμική διασπορά η οποία προσφέρει πάρα πολλά στην ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών μας. Πολλοί Κύπριοι έχουν αποφοιτήσει από Ρουμανικά πανεπιστήμια, αρκετοί επέστρεψαν στην Κύπρο, άλλοι, ανάμεσα τους και επιχειρηματίες παρέμειναν στη Ρουμανία όπου δραστηριοποιούνται και προσφέρουν στην οικονομία της χώρας.

Τις χώρες μας ενώνουν ιστορικοί δεσμοί, κοινές αξίες, αρχές και επιδιώξεις. Οι σχέσεις μας είναι πέρα για πέρα φιλικές, μας ενώνουν πολλά και συνεργαζόμαστε σε όλους τους τομείς.

Η αποψινή εκδήλωση διοργανώνεται στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας Κύπρου-Ρουμανίας, για θέματα Διασποράς. Συγκροτήματα και από τις δυο χώρες θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τις χώρες τους. Έτσι θα προβληθούν οι παραδόσεις και ο πολιτισμός των δυο χωρών, με τις αξίες και τα ήθη και τα έθιμα που τους χαρακτηρίζουν.

Φέρνοντας τους δυο λαούς πιο κοντά, με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις, δίνουμε σημασία και στηρίζουμε ιδιαίτερα τη νέα γενιά, πράγμα που αποτελεί βασικό μας στόχο μαζί με τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που προωθούμε για στήριξη και ενδυνάμωση της διασποράς μας.

Ευχαριστούμε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την παροχή του Cine Studio για αυτή την εξαιρετική εκδήλωση καθώς και την επαρχία Neamt για την παρουσία τους εδώ στην Κύπρο.

Συγχαίρω και ευχαριστώ όσους εργάστηκαν για την ωραία αυτή εκδήλωση και εύχομαι οι σχέσεις Κύπρου-Ρουμανίας να είναι πάντα ισχυρές και να αποτελούν παράδειγμα πλήρους και αγαστής συνεργασίας των λαών μας σε όλους τους τομείς. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους καλλιτέχνες από τη Ρουμανία από τον Όμιλο Floricica de la Munte και τους καλλιτέχνες από την Κύπρο από τον Λαογραφικό Όμιλο «H Λυγερή» ΣΕΚ Λευκωσίας- Κερύνειας για το πρόγραμμα που θα μας παρουσιάσουν.

(ΝΓ)