Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-05-2023 13:20

Μήνυμα τoυ Διευθυντή Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας κ. Ευαγόρα Ταμπούρη για τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών

«Οι νοσηλευτές/τριες μας. Το μέλλον μας»

Η 12η Μαΐου θεσμοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ημέρα τιμής για τους νοσηλευτές/τριες ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους τους νοσηλευτές/τριες, τους επισκέπτες/τριες υγείας, τις μαίες, τους μαιευτές και στα εκατομμύρια των συναδέλφων που απασχολούνται στα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας  αφείδωλα τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους.

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN), που αποτελεί την παγκόσμια φωνή της νοσηλευτικής, επιλέγει φέτος ως θέμα των εκδηλώσεων με ευκαιρία τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών,  τον τίτλο “Our nurses. Our future”. «Οι νοσηλευτές/τριες μας. Το μέλλον μας».

Κάθε χρόνο, το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών ηγείται των παγκόσμιων εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών, η οποία πραγματοποιείται στις 12 Μαΐου, την επέτειο από τη γέννηση της  Florence Nightingale.

Μέσα από τη φετινή θεματολογία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών δίνεται η ευκαιρία για κατανόηση του ρόλου των νοσηλευτών/τριών, στην αναγκαιότητα για ουσιαστική επένδυση στο νοσηλευτικό επάγγελμα και στο σεβασμό των δικαιωμάτων τους για διασφάλιση της Παγκόσμιας Υγείας στο μέλλον.

Φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών υποστηρίζει πως η παγκόσμια πανδημία COVID-19 έχει αποδείξει στον κόσμο τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι νοσηλευτές/τριες στη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Τονίζεται όμως πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη νοσηλευτική επιστήμη, να εστιάσουν οι κυβερνήσεις σε ουσιαστικές επενδύσεις στον τομέα της νοσηλευτικής και να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο σεβασμό των δικαιωμάτων του νοσηλευτικού δυναμικού, σε όλα τα επίπεδα. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί διασφάλιση της παγκόσμιας υγείας.

Το 2023, το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών θα επικεντρωθεί στις αλλαγές αυτές και τις καινοτομίες στη νοσηλευτική και υποστηρίζει πώς αυτές θα διαμορφώσουν τελικά το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης, συντείνοντας στη διασφάλιση της υγείας. Ως το πολυπληθέστερο επάγγελμα στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, οι νοσηλευτές/τριες διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στο σχεδιασμό του μέλλοντος. Επίσης, τονίζει πως οι νοσηλευτές/τριες, οι επισκέπτριες και οι επισκέπτες υγείας, οι μαίες και οι μαιευτές, λόγω του μοναδικού ρόλου τους να εργάζονται με άτομα από τη γέννηση έως το θάνατο, πρέπει να συμμετέχουν και να έχουν ενεργό ρόλο στη χάραξη πολιτικής υγείας.

Η πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών Dr Pamela Cipriano αναφέρει πως πρέπει να διδαχθούμε από τα μαθήματα της πανδημίας που βιώσαμε και να τα μετατρέψουμε σε ενέργειες που θα διασφαλίσουν στο μέλλον ότι οι νοσηλευτές προστατεύονται, χαίρουν τον σεβασμό και την εκτίμηση που τους αξίζει. Όλες οι δράσεις πρέπει να στραφούν προς την προσπάθεια ώστε οι νοσηλευτές να μετατραπούν από αόρατοι, ανεκτίμητοι στα μάτια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής υγείας, στα μάτια του κοινού και όλων εκείνων που λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν την παροχή και τη χρηματοδότηση στον χώρο της υγείας.

Το θέμα για τηΔιεθνή Ημέρα Νοσηλευτών2023 καταδεικνύει την ανάγκη να επενδύσουμε στη νοσηλευτική, να δημιουργήσουμε ένα ανθεκτικό, υψηλά καταρτισμένο νοσηλευτικό δυναμικό. Να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του, προκειμένου να μεταμορφωθούν τα συστήματα υγείας ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ατόμων και των κοινοτήτων τώρα, αλλά και στο μέλλον.

Είναι πλέον καιρός οι κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας να επενδύσουν στη νοσηλευτική επιστήμη, στη νοσηλευτική εκπαίδευση, να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες ελλείψεις σε νοσηλευτικό δυναμικό, να προσφέρουν περιβάλλοντα θετικής πρακτικής και επαρκείς αποδοχές, να διασφαλίσουν την ισότητα των φύλων και να εμπλέξουν τους νοσηλευτές/τριες στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις πτυχές της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης.

Η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας εκφράζει θερμότατα  συγχαρητήρια προς όλους τους νοσηλευτές/τριες, τις επισκέπτριες και τους επισκέπτες υγείας, τις μαίες, τους μαιευτές της Κύπρου, για την αξιέπαινη συνεισφορά τους μέσω του έργου τους, διασφαλίζοντας την υγεία του πληθυσμού. Αποτελούν τη μεγαλύτερη μάζα του ανθρώπινου δυναμικού στο Σύστημα Υγείας μιας χώρας, της χώρα μας, είναι μια δυνατή φωνή, αποτελούν δύναμη, προσφέρουν υγεία σε όλους, μπορούν να προσφέρουν περισσότερα με λιγότερα, προσαρμόζονται αποτελεσματικά σε κάθε νέα πρόκληση. Καλούνται τώρα να αναλάβουν δράση, να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων στοχεύοντας στη διασφάλιση της παγκόσμιας υγείας στο μέλλον.

Η νοσηλευτική επιστήμη είναι η λύση για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης ανά το παγκόσμιο. Η επένδυση στο νοσηλευτικό δυναμικό σημαίνει ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε, να μεταμορφώσουμε και να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας για να διασφαλίσουμε την ισότητα στην υγεία. Επενδύοντας στη Νοσηλευτική και σεβόμενοι τα δικαιώματα, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ισχυρότερο, πιο ανθεκτικό, ικανό και ικανοποιημένο νοσηλευτικό δυναμικό για να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις που έχει μπροστά του.

Χρόνια πολλά και καλά με υγεία !

(ΑΦ/ΣΧ)