Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-05-2023 12:16

Χαιρετισμός Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φίλιππου Χατζηζαχαρία κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Αξιότιμε Πρύτανη κ. Παναγιώτη Ζαφείρη

Αγαπητά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση του Πρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρα Παναγιώτη Ζαφείρη να επισκεφτώ για πρώτη φορά αφότου ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Η σημερινή συνάντηση εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις σχέσεις του Πανεπιστημίου και του Υφυπουργείου, με ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ μας για την επίτευξη κοινών στόχων και επιδιώξεων.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένα ίδρυμα που έχει επιδείξει λαμπρό έργο στη σχετικά σύντομη πορεία του από το 2004 όταν ιδρύθηκε, και έχει συμβάλει στην αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρας μας χάρη στο διακεκριμένο ακαδημαϊκό προσωπικό και στα διεθνών προδιαγραφών προγράμματα σπουδών που διαθέτει.

Αδιαμφισβήτητα, η υψηλής ποιότητας δημόσια ανώτατη εκπαίδευση σ΄ένα κράτος, διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της χώρας και μέσα από τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου που πραγματοποιείται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, την παραγωγή και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης, τίθενται τα θεμέλια για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, ενός κόσμου πιο πράσινου, πιο βιώσιμου, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Παρά το γεγονός ότι η ανθρωπότητα εισήλθε σχετικά πρόσφατα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία εστιάζει στην ψηφιακή συνδεσιμότητα, έχει ξεκινήσει ήδη η 5η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία αφορά τη βιωσιμότητα. Υπέρογκα ποσά επενδύονται ανά το παγκόσμιο για τη μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος, που αποτελεί πλέον  το κύριο μέλημά μας. Βεβαίως, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για τη βιωσιμότητα αφού  για τη βέλτιστη διαχείριση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι απαραίτητη η συνδρομή έξυπνων συστημάτων.

Η πανδημία του Covid-19 είχε καταλυτική επίδραση στη διάδοση της χρήσης νέων ψηφιακών τεχνολογικών και επιτάχυνε την προσαρμογή της κοινωνίας στα νέα δεδομένα. Αναγνωρίζοντας πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη της ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων του συνόλου του πληθυσμού, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής έχει σχεδιάσει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ παράλληλα αναπτύσσει μια Πλατφόρμα Ψηφιακών Δεξιοτήτων με εκπαιδευτικό υλικό στην οποία θα έχουν όλοι ανεξαιρέτως ελεύθερη πρόσβαση. Παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες για προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης σπουδών, την καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας και την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της οικονομίας και του επιχειρηματικού τομέα της χώρας. Συγκεκριμένα, το Υφυπουργείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και άλλους φορείς εξετάζει τα πιο κάτω:

  • Εισαγωγή μαθημάτων επιχειρηματικότητας στα προγράμματα σπουδών στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση και ιδιαίτερα στους υποψήφιους διδάκτορες.
  • Ενίσχυση του εθνικού συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης, με έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
  • Λήψη μέτρων για αύξηση του αριθμού των κατόχων διδακτορικών τίτλων και των διδακτόρων με εμπειρία μεταδιδακτορικής έρευνας, με έμφαση στο πεδίο των STEM και σε τομείς προτεραιότητας της οικονομίας, με τη συμβολή των επιχειρήσεων.
  • Επανεξέταση του πλαισίου ανέλιξης ακαδημαϊκού/ ερευνητικού προσωπικού των Δημοσίων Πανεπιστήμιων και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων ώστε να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια που σχετίζονται με τη μεταφορά γνώσης και την επιχειρηματικότητα, όπου είναι δυνατό. Επιπλέον, εξετάζεται η λήψη μέτρων για διευκόλυνση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των ερευνητών, όπως κίνητρα για την εξισορρόπηση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και η δια τομεακή κινητικότητα των ερευνητών.
  • Αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών των κυπριακών Πανεπιστημίων για προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό.

Όλες αυτές οι αλλαγές, απαιτούν κοινή βούληση και συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς, και πρωτίστως με τα Πανεπιστήμια, ώστε να προωθηθούν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που απαιτούνται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και να επιτύχουμε μια αλλαγή κουλτούρας.

Περαιτέρω, μια από τις βασικές προτεραιότητες του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής είναι η προώθηση της έρευνας και της εμπορικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υφυπουργείο έχει δρομολογήσει τα εξής μέτρα:

  • Τροποποίηση του Νομικού Πλαισίουπου διέπει τη δημιουργία επιχειρήσεων-τεχνοβλαστών με τη συμμετοχή των Δημοσίων Πανεπιστημίων, ώστε να ενθαρρύνεται η συνεργασία των Πανεπιστημίων και του ακαδημαϊκού προσωπικού με επενδυτές και τον ιδιωτικό τομέα. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα προωθηθούν στη Νομική Υπηρεσία το επόμενο διάστημα και μετά θα υποβληθούν στη Βουλή (αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός τους έτους).
    • Έχει τεθεί σε λειτουργία το κεντρικό Γραφείο Μεταφοράς Γνώσης που παρέχει υπηρεσίες Μεταφοράς Γνώσης και εμπορικής αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων. Τα Πανεπιστήμια καλούνται να συμμετέχουν στο δίκτυο συνεργασίας με τα δικά τους Γραφεία Μεταφοράς Γνώσης και να αξιοποιήσουν τις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχονται.

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας παρέχει χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος «Συνεργατική Ανάπτυξη – Co-Develop» για την υποστήριξη της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας καθώς και για την ενθάρρυνση της συνεργασίας της ακαδημαϊκής κοινότητας με τις επιχειρήσεις με σκοπό τον εντοπισμό προκλήσεων και την από κοινού υλοποίηση έργων συνεργατικής έρευνας και ανάπτυξης για την αντιμετώπιση τους.

Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι ένα σημαντικό μέρος των δαπανών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2022 αφορούσε ερευνητικά προγράμματα και ότι έχει απορροφήσει σημαντικά κονδύλια από τα  ευρωπαϊκά προγράμματα Ορίζοντας 2020 και Ορίζοντας Ευρώπη.

Επιπλέον, από μελέτη που έχουμε διεξάγει με την Ernst & Young, για να διαγνώσουμε τις ανάγκες των επιχειρήσεων μας, τόσο σε δεξιότητες όσο και σε εμπειρογνωμοσύνη, προκύπτει η ανάγκη για καλλιέργεια των soft skills. Επομένως, σας καλώ να στοχεύσετε και σε αυτό τον τομέα, για να μπορέσουν οι απόφοιτοι σας να συνεισφέρουν ανάλογα στην ανάπτυξη της χώρας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω τη σημασία που αποδίδουμε στη συνένωση δυνάμεων και τη συνεργασία για την ευόδωση των προσπαθειών μας και μπορώ από πλευράς μου να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει η βούληση για διάλογο και η όρεξη για δουλειά. Το πνεύμα ομαδικότητας, όπως γνωρίζετε, είναι ιδιαίτερα επωφελές και εκτιμάται δεόντως τόσο στον κόσμο των επιχειρήσεων όσο και στον ακαδημαϊκό κόσμο. Σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, η ισχύς βρίσκεται πάντοτε εν τη ενώσει.

Σας ευχαριστώ θερμά.

(ΜΧ)