Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-09-2018 15:12

Δήλωση Υπουργού Εσωτερικών Κ. Πετρίδη μετά τη σύσκεψη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο

Θέλω να ευχαριστήσω τον Επίτροπο Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για την παρουσία του στην Κύπρο, που καταδεικνύει το ενδιαφέρον αλλά και την κατανόηση τόσο του ιδίου όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος στο Μεταναστευτικό.

Προκλήσεις που οφείλονται στο ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που έχουν οδηγήσει στη μείωση των μεταναστευτικών ροών στη δυτική και κεντρική Μεσόγειο, σημειώνεται εντούτοις μια ανησυχητικά σταθερή αύξηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που επηρεάζει άμεσα την Κύπρο και είμαστε πλέον στις πρώτες χώρες, μαζί με την Ελλάδα, όσον αφορά στις αιτήσεις ασύλου σε αναλογία πληθυσμού.   

Έχουμε από πλευράς μας εξηγήσει ότι μια χώρα, όπως η Κύπρος είναι αδύνατον να αναπτύξει δυσανάλογες με το μέγεθός της δομές, ούτως ώστε να μπορεί να απορροφήσει τέτοιου μεγάλου μεγέθους προσφυγικές πιέσεις τις οποίες υφίσταται. Αυτό που επιζητούμε ως κράτος μέλος είναι την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για ένα ευρωπαϊκό θέμα, το οποίο είναι αδύνατον να διαχειριστούμε μόνοι, αφού έχουμε φθάσει στα όρια των εθνικών μας δυνατοτήτων.

Έχουμε επίσης εξηγήσει τις ιδιάζουσες συνθήκες που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ’ επέκταση την Κύπρο, ως χώρα εισδοχής μεταναστών από την περιοχή όπως:

  • Την υποδοχή κυρίως ατόμων συριακής καταγωγής, τα οποία εκ των πραγμάτων δικαιούνται προστασία και τα οποία δεν μπορούν με τα σημερινά δεδομένα να επιστρέψουν στη χώρα τους, σε αντίθεση με άτομα από άλλες χώρες τα οποία εισέρχονται σε άλλα κράτη μέλη και τα οποία μπορούν να επιστραφούν. Αυτό είναι κάτι που εξηγεί και τη διαφορά μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου σε σχέση με τη Δυτική και Κεντρική.
  • Το γεγονός ότι η Κύπρος περιβάλλεται από θάλασσα και ως εκ τούτου, αντιμετωπίζει ουσιαστικούς περιορισμούς όσον αφορά στο χειρισμό περιπτώσεων αφίξεων διά θαλάσσης. Για τον λόγο αυτό, η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενδυνάμωση των ελέγχων στα σύνορα, δεν αναμένεται να αμβλύνει ουσιαστικά τις πιέσεις που αντιμετωπίζονται.
  • Τις ιδιάζουσες συνθήκες που προκύπτουν από την παράνομη κατοχή, δεδομένου του μεγάλου αριθμού αφίξεων που εισέρχονται στα εδάφη της Δημοκρατίας μέσω κατεχομένων αλλά και της έλλειψης συνεργασίας από πλευράς Τουρκίας.  

Ως διυπουργική Επιτροπή, έχουμε μεταφέρει στον Ευρωπαίο Επίτροπο τη θέση μας ότι οι πιο πάνω λόγοι καθιστούν επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος ασύλου στην Κύπρο αλλά και να ληφθούν πιο σοβαρά υπόψη στην υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή πολιτική για θέματα ασύλου και μετανάστευσης.

Επίσης, έχουμε μεταφέρει τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εντείνει τις επαφές της με όλες τις τρίτες χώρες που γειτνιάζουν με την Συρία και δέχονται προσφυγικές ροές, όπως είναι ο Λίβανος και η Ιορδανία, ώστε να στηριχθούν οικονομικά και τεχνικά για να μπορούν να φιλοξενήσουν στα εδάφη τους όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.

Στον Ευρωπαίο Επίτροπο, έχουμε επίσης εκφράσει την ανησυχία μας, για το ενδεχόμενο νέων μαζικών μεταναστευτικών ροών, λόγω της κορύφωσης των συγκρούσεων στη γειτονική Συρία και στο Idlib, και για τις τεράστιες συνέπειες που ενδέχεται να έχει η Κύπρος σε αυτή την περίπτωση. Αυτό που αναμένουμε, είναι την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου, αφού είναι πασιφανές ότι οι χώρες πρώτης γραμμής δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Όσον αφορά στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ), η Κύπρος επέδειξε και επιδεικνύει πνεύμα συνεργασίας. Θέλω και δημόσια να διαβεβαιώσω τον αρμόδιο Επίτροπο ότι θεμελιώδης αρχή για εμάς παραμένει η δημιουργία ενός ΚΕΣΑ, το οποίο θα βασίζεται στην έμπρακτη εφαρμογή των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, η οποία να περιλαμβάνει καιμηχανισμό αυτόματης ανακατανομής. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, ούτως ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει συμπαγής, χωρίς να διασπάται από εθνικές πολιτικές οι οποίες οδηγούν στην αποσύνθεσή της.

Με τον κ. Αβραμόπουλο έχουμε επίσης συζητήσει το θέμα των πρόσθετων αναγκών που δημιουργούνται λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και την ανάγκη πρόσθετης βοήθειας από ευρωπαϊκά κονδύλια για βελτίωση τον υποδομών φιλοξενίας αλλά και παροχή τεχνογνωσίας για θέματα που αφορούν, τόσο την ασφάλεια όσο και τη διαχείριση του συστήματος ασύλου.

Θέλω να ευχαριστήσω των Ευρωπαίο Επίτροπο για τη θετική ανταπόκριση, για την εξέταση αυτού του αιτήματος, κάτι που αναμένουμε να βοηθήσει σημαντικά τις προσπάθειες της Κύπρου για διαχείριση της κατάστασης. Έχουμε μάλιστα συμφωνήσει στην άμεση συνάντηση κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κύπρου σε τεχνικό επίπεδο, ούτως ώστε να καθοριστεί επακριβώς η βοήθεια την οποία θα λάβει η Κύπρος, τόσο από το Emergency Fund όσο και από άλλα κονδύλια.

Τελειώνοντας, θέλω ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τον φίλο Επίτροπο για την επίσκεψή του στην Κύπρο, την αναγνώριση του δυσανάλογου βάρους που επωμίζεται η Κύπρος όσον αφορά στις μεταναστευτικές ροές, την κατανόησή του όσον αφορά στις σαφείς πολιτικές θέσεις που εκφράζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Μεταναστευτικό, όσο και για την βοήθεια την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να μας παρέχει.

Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον φίλο Επίτροπο για την επίσκεψή του στην Κύπρο και να τον διαβεβαιώσω, ότι θα συνεχίσουμε τον άκρως εποικοδομητικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ολιστικής συμφωνίας για το Μεταναστευτικό, ένα δύσκολο μεν, αλλά καθόλα ουσιώδες για το μέλλον της Ευρώπης θέμα.

(ΑΧ/ΕΙ)