Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-12-2023 19:23

Συμμετοχή του Επιτρόπου Επικοινωνιών στη Συνάντηση Ενδιαφερόμενων Φορέων και Αρχών στον χώρο της Κυβερνοασφάλειας

Ο Επίτροπος Επικοινωνιών κ. Γιώργος Μιχαηλίδης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο Ενδιαφερόμενων Φορέων και Αρχών στον χώρο της Κυβερνοασφάλειας και ανέλυσε τους τέσσερις πιο σημαντικούς πυλώνες λειτουργίας της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ), οι οποίοι είναι:

(1) Ασφάλεια για Όλους – η ΑΨΑ καλύπτει ήδη τις κρίσιμες υποδομές (ευρωπαϊκή οδηγία NIS1) στις δραστηριότητες της, θα καλύπτει τις σημαντικές και τις βασικές οντότητες όπως θα καθορίζονται βάσει της Οδηγίας NIS2 που θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο 2024, αλλά επεκτείνεται στην ασφάλεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταληκτικά στους πολίτες.

Πιο αναλυτικά, σε σχέση με την Ασφάλεια για Όλους - Κρίσιμες υποδομές, έχει χτιστεί το πλαίσιο ασφαλείας για τις κρίσιμες υποδομές που συμπεριλαμβάνει:

  • την ανάπτυξη και εφαρμογή της νομοθεσίας ΚΔΠ 389/2020 (οριζόντιο πλαίσιο μέτρων ασφάλειας),
  • αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα και τις προκλήσεις για την εφαρμογή της νομοθεσίας, έχει χτιστεί εργαλειοθήκη με πρότυπα και διαδικασίες (κατευθυντήριες γραμμές) η οποία θα βοηθήσει τους ρυθμιζόμενους,
  • έχει ετοιμαστεί πλατφόρμα (iDSAMPL) που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή της νομοθεσίας, όπως επίσης και την κοινοποίηση περιστατικών.

Επιπρόσθετα με το πλαίσιο ασφαλείας, έχει χτιστεί μηχανισμός αντιμετώπισης περιστατικών ο οποίος συμπεριλαμβάνει (state of the art) Κέντρο Επιχειρήσεων (Security Operations Center) και κέντρο παρακολούθησης υποδομών (National SOC). Το National SOC δεν υποκαθιστά τυχόν τομεακά ή εταιρικά SOC που δύναται να δημιουργηθούν.

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις:

Έχει επίσης δημιουργηθεί πλαίσιο ασφαλείας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (πλαίσιο κυβερνο-υγιεινής), το οποίο είναι μία απλοποιημένη έκδοση του πλαισίου για τις κρίσιμες υποδομές. Το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού της ΑΨΑ (NCC) μαζί με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) έχουν ανακοινώσει πρόγραμμα επιχορήγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για αναβάθμιση της κυβερνοασφάλειάς τους, σύμφωνα με το πλαίσιο κυβερνο-υγιεινής.

 (2) Συνεργασίες τόσο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Έχουν υπογραφεί Μνημόνια Συνεργασίας (MoU) με διάφορες υπηρεσίες στην Κύπρο και το εξωτερικό. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις συνεργασίες μας με κυπριακά ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως και με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

(3) Η ανάπτυξη ικανοτήτων

Έχει δημιουργηθεί η ακαδημία Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT Academy), η οποία στοχεύει στην εκπαίδευση προσωπικού τόσο από την Κύπρο όσο και από χώρες του εξωτερικού. Έχει κτιστεί ειδική πλατφόρμα Cyber Range, με την οποία μπορεί να εκπαιδεύεται προσωπικό σε περιβάλλον προσομοίωσης συστημάτων και εικονικών υποδομών, από οπουδήποτε και αν βρίσκεται, εφόσον υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο.

Επιπλέον, έχει χτιστεί το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας (NCC) το οποίο περιλαμβάνει στις δραστηριότητές του τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για ανάπτυξη ικανοτήτων (μεταξύ άλλων).

(4) Η ανάληψη περιφερειακού ρόλου της Κύπρου ως κέντρο Υπηρεσιών Κυβερνοασφάλειας

Η ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας του regional ICT Academy που έχει δημιουργηθεί, καθώς και μέσω του Cybersecurity Certification Center (Κέντρο Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας). Το κέντρο πιστοποίησης που χτίζεται θα προσφέρει υπηρεσίες πιστοποίησης υπηρεσιών και προϊόντων τόσο σε ευρωπαϊκές όσο και σε τρίτες χώρες, με τα πιστοποιητικά που εκδίδονται να αναγνωρίζονται αυτόματα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταληκτικά, ο Επίτροπος ανέφερε ότι ο τομέας της κυβερνοασφάλειας είναι γεμάτος προκλήσεις και, ως εκ τούτου, διαβεβαίωσε ότι η ΑΨΑ σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντά της και να εργάζεται ανελλιπώς για αύξηση των επιπέδων κυβερνοασφάλειας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

(ΝΓ/ΕΑθ)