Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-02-2024 21:32

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο Gala Dinner που διοργανώνει ο Παύλος Κοντίδης για στήριξη της πρωτοβουλίας του «Towards Paris»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση. Η παρουσία μου, πέρα από ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης εκ μέρους της κυπριακής Πολιτείας προς τον Παύλο Κοντίδη που μας κάνει συνεχώς περήφανους, στόχο έχει να στηρίξει την πρωτοβουλία «Towards Paris», για να ενισχύσει τους νέους ταλαντούχους αθλητές μας, αλλά και να ενδυναμώσει την κυπριακή αποστολή στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες, που θα γίνουν φέτος το καλοκαίρι στο Παρίσι. 

Εμπνευστής και δημιουργός αυτής της πρωτοβουλίας δεν είναι άλλος από τον ολυμπιονίκη συμπατριώτη μας, τον Παύλο Κοντίδη, ο οποίος, εκτός από τις αθλητικές του επιδόσεις ανά το παγκύπριο, διακρίνεται και είναι γνωστός για το ήθος του και για την ανθρωπιά του. Και αυτό, φίλε Παύλο, λέει πολλά για σένα, την οικογένειά σου, τους γονείς σου που είναι πάντα δίπλα σου, λέει πολλά για τους συνεργάτες στον αθλητισμό τόσο χρόνια. 

Ο Παύλος είχε ανέκαθεν δύο επιθυμίες: να δει τις θάλασσες της Κύπρου γεμάτες πανιά ιστιοπλοϊκών σκαφών και αθλητές ιστιοπλοΐας και να δει την Ολυμπιακή μας ομάδα να μεγαλώνει και να είναι ισχυρή. Και ακριβώς, σε αυτό το πλαίσιο ανέπτυξε και την πρωτοβουλία του: Για να βοηθήσει να επιτευχθούν οι στόχοι που μόλις ανέφερα. Το «Towards Paris», λοιπόν, είναι η συνέχεια του προγράμματος «Towards Tokyo» που είχε παρουσιαστεί το 2019 και βοήθησε ουσιαστικά στην προετοιμασία πέντε αθλητών και αθλητριών, τρεις εκ των οποίων εν τέλει αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021. 

Το «Towards Paris» παρουσιάστηκε στα τέλη του 2022 με στόχο να ενισχύσει ποικιλοτρόπως, οικονομικά, ηθικά και με πολλούς άλλους τρόπους, αθλητές και αθλήτριες που έχουν γεννηθεί μετά το 1994 - και δεν ανήκουν στην κατηγορία «Α» του Σχεδιασμού του ΚΟΑ - προκειμένου να προετοιμαστούν και να προκριθούν στους Ολυμπιακούς και στους Παραoλυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024. Ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας για το 2023, στηρίχθηκαν επτά αθλητές και άλλοι τρεις θα προστεθούν στην ομάδα για το 2024, δηλαδή συνολικά δέκα αθλητές και αθλήτριες θα επωφεληθούν από την πρωτοβουλία του Παύλου. 

Ο Παύλος Κοντίδης αξιοποιεί τη δημοτικότητά του, που κέρδισε με κόπους και μόχθους, με πάρα πολλές θυσίες - τίποτα μα τίποτα δεν του έχει χαριστεί, αντίθετα, στις πλείστες των περιπτώσεων αυτοί οι δρόμοι είναι μοναχικοί και δύσκολοι - για να στηρίξει οικονομικά συναθλητές του. Δεν αποτελεί μόνο αθλητικό πρότυπο για μας και για τους συναθλητές του, αλλά προχωρεί στο να τους στηρίζει οικονομικά για να πετύχουν τα όνειρά τους. 

Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες ο Παύλος Κοντίδης εξωτερικεύει την ανάγκη του να βοηθήσει τη νέα γενιά αθλητών και αθλητριών του τόπου μας, γιατί πέρασε από τα βήματα που βρίσκονται σήμερα όλοι αυτοί. Για όλα αυτά που κάνει τον συγχαίρω θερμά εκ μέρους της κυπριακής Πολιτείας και του κυπριακού λαού. 

Ο αθλητισμός ως αξία και ως τρόπος ζωής αποτελεί κορωνίδα για τη διακυβέρνησή μου και γι’ αυτό και θεωρούμε χρέος μας να είμαστε ουσιαστικά αρωγοί σε πρωτοβουλίες που προωθούν τον αθλητισμό, πόσω μάλλον όπως η αποψινή που προωθεί τον Ολυμπισμό. Εξάλλου, οι Ολυμπιακοί αγώνες αποτελούν μια εθνική κληρονομιά από τα βάθη των αιώνων, για την οποία είμαστε υπερήφανοι γιατί το εύ αγωνίζεσθαι είναι μια οικουμενική αξία και ένα πανανθρώπινο ιδεώδες. Γι’ αυτό και έχουμε διπλή ευθύνη, όχι μόνο να το διατηρήσουμε, να το διαφυλάξουμε, αλλά, την ίδια στιγμή και να το εμπλουτίσουμε μέσα από πρωτοβουλίες, όπως η αποψινή. 

Είμαστε περήφανοι που η πολύ μικρή μας Κύπρος γέννησε μεγάλους αθλητές όπως ο Παύλος, τόσο σε επιδόσεις όσο και σε ηθικό παράστημα, διότι στο τέλος της ημέρας το πνεύμα του αθλητισμού είναι πνεύμα συμπερίληψης, αλληλεγγύης και ευγενούς άμιλλας. 

Αγαπητέ Παύλο, για ακόμη μια φορά, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, της κυπριακής Πολιτείας σε συγχαίρω προσωπικά για τις επιδόσεις και το ήθος σου. Και έχει σημασία για μένα, διότι γνωρίζω την ιστορία σου πριν να σε γνωρίσω εσένα. 

Συγχαίρω την οικογένειά σου, διότι ξέρω πολύ καλά τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Είμαι σίγουρος πως στα χρυσά γράμματα της πορείας σου θα προστεθούν και άλλες κατακτήσεις στον τομέα του αθλητισμού, αλλά θεωρώ ως την πιο σπουδαία την αλληλεγγύη που επιδεικνύεις όχι με λόγια αλλά με πράξεις προς τους συναθλητές σου. 

Σου εύχομαι κάθε επιτυχία και ελπίζω το δικό σου παράδειγμα να αποτελέσει μίμηση και να δώσει έμπνευση και προς άλλους συμπατριώτες μας.

 

(ΡΜ/ΕΠ/ΝΖ)