Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-05-2024 09:42

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, χθές

Θα ήθελα να αναφερθώ σε τέσσερα σημεία.

Το πρώτο, το οποίο ανάφερα πολλές φορές αυτές τις μέρες και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω, είναι ότι η ένταξη μας στην Ευρωπαική Ένωση (ΕΕ) το 2004 ήταν η σημαντικότερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από της ιδρύσεώς της, το 1960, και έχει επηρεάσει θετικά όλες τις εκφάνσεις τις καθημερινότητάς μας.

Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να αναφέρω απόψε είναι το γεγονός ότι ως κράτη μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες –και είναι εδώ πολλοί από τους Υπουργούς της Κυβέρνησης– θεωρώντας ότι οι Βρυξέλλες είναι μόνο για το Κυπριακό ή για τα ευρωτουρκικά. Όχι. Οι Βρυξέλλες επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, και ένας από τους πιο βασικούς στόχους της διακυβέρνησής μας, κάτι που συζητήσαμε από το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι ότι πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες δεν είμαστε θεατές. Πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες είμαστε συνδιαμορφωτές των αποφάσεων της ΕΕ.

Το τρίτο σημείο αφορά στο γεγονός ότι ακριβώς επειδή η ΕΕ είναι τόσο σημαντική για την πατρίδα μας, θέλω να καλέσω με την αποψινή ευκαιρία τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής από τη χώρα μας θα στείλει και ένα ισχυρό μήνυμα στις Βρυξέλλες για το πόσο πραγματικά σημαντικά προσεγγίζουμε την ΕΕ. Και από τη στιγμή που ως Πολιτεία, είμαι σίγουρος και η Βουλή και τα κόμματα, προσεγγίζουμε, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της ΕΕ, καθώς και όλοι εσείς, ο κυπριακός λαός, αυτή η σπουδαιότητα πρέπει να μεταφραστεί σε υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέταρτο σημείο, απλά σας ζητώ – δεν θα σας πω τα οφέλη από την ΕΕ– να αναλογιστείτε πώς η χώρα μας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τόσες πολλές προκλήσεις από το 2004 και μετά, αν δεν ήμασταν κράτος μέλος της ΕΕ. Να περιοριστώ στον κορωνοϊό –είναι απόψε μαζί μας η Επίτροπός μας– και στο πώς θα μπορούσε η μικρή Κύπρος, στην κρίση που δημιούργησε ο κορωνοϊός, να εξασφαλίσει εμβόλια για τον κυπριακό λαό, αν δεν ήμασταν κράτος μέλος της ΕΕ. Δεν θα ήταν απλώς πολύ δύσκολο, ενδεχομένως να ήταν αδύνατο. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα.

Κλείνω, ευχαριστώντας θερμά το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο. Οφείλω να πω ότι ερχόμενος σε αυτή την εκδήλωση από δύο άλλες εκδηλώσεις δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν τόσο πετυχημένη. Άρα, σας αξίζουν συγχαρητήρια.  

(ΡΜ/ΕΑθ)