Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-02-2018 11:47

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στη συνέντευξη Τύπου για τον Διεθνή Μήνα Γαλλοφωνίας στην Κύπρο

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιείται με αφορμή την έναρξη του Διεθνούς Μήνα Γαλλοφωνίας στην Κύπρο, οι εκδηλώσεις του οποίου υλοποιούνται με την ενεργό συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Οι φετινές δράσεις τίθενται κάτω από το κοινό σύνθημα: Η γαλλική γλώσσα μας ενώνει και μας κάνει ενεργούς πολίτες.
 
Φέτος, συμπληρώνονται 48 χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, στον οποίο η Κύπρος συμμετέχει ως συνδεδεμένο μέλος από το 2006. Στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας συμμετέχουν σήμερα 84 κράτη και κυβερνήσεις, που αντιπροσωπεύουν συνολικά πληθυσμό 900 εκατομμυρίων. Πρόκειται για έναν αδιαμφισβήτητου κύρους διεθνή οργανισμό, που έχει ως κοινή γλώσσα τα Γαλλικά και ο οποίος προάγει, μεταξύ των μελών του, τον διάλογο, την αλληλεγγύη και την ειρήνη. Πρωταρχικό του μέλημα αποτελεί η αντιμετώπιση διαφόρων ανθρωπιστικών προβλημάτων, η στήριξη της παιδείας, της έρευνας, του πολιτισμού και της αειφόρου ανάπτυξης.
 
Είναι γεγονός ότι ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας αναδεικνύει έμπρακτα τις διαχρονικές, οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου που πρεσβεύει ο πολυδιάστατος πολιτισμός των χωρών μελών του. Αξίες που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία στις μέρες μας, με όσα δυστυχώς συμβαίνουν γύρω μας. Προκειμένου να επέλθει πραγματική αλλαγή στον κόσμο είναι σημαντικό να διαμορφωθεί η έννοια του ενεργού πολίτη, ο οποίος θα νοιάζεται για το κοινό καλό και για τα όσα συμβαίνουν στο άμεσο περιβάλλον του, θα έχει λόγο, άποψη και ευαισθησίες, τις οποίες θα πρέπει να εκφράζει δυναμικά, αναλαμβάνοντας ενεργή και πολυεπίπεδη δράση. 
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και δώδεκα χρόνια συμμετέχει στον Διεθνή Μήνα Γαλλοφωνίας και διοργανώνει εκδηλώσεις παγκύπρια, σε συνεργασία με τις Πρεσβείες και τα Προξενεία των χωρών μελών της Γαλλοφωνίας που εδρεύουν στον τόπο μας. 
 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μεγάλη ήταν η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών και μαθητών μας να εμπλακούν σε σχετικές δημιουργικές και μορφωτικές δραστηριότητες, ενώ αξιοσημείωτες υπήρξαν και οι συνέργειες που αναπτύξαμε για τον σκοπό αυτό ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με πανεπιστήμια και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς.
 
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τους Πρέσβεις και τους Προξένους των χωρών μελών του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, που βρίσκονται σήμερα μαζί μας και μας τιμούν με την παρουσία τους. 
 
Τις θερμές μου ευχαριστίες εκφράζω επίσης στις Πρεσβείες και στα Προξενεία των χωρών μελών της Γαλλοφωνίας στην Κύπρο, τόσο για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις όσο για την εποικοδομητική συνεργασία που ανέπτυξαν με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη διοργάνωση του καθιερωμένου αυτού πολιτιστικού θεσμού.
 
Τέλος, θα ήθελα να απευθύνω τις ευχαριστίες μου και σε όλους εσάς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τόσο για την εδώ παρουσία σας όσο και για την ουσιαστική συμβολή σας στην προβολή όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων. 
-------------------------
ΜΑΚ/ΜΛ/ΕΙ